Д-р Цветан Алайков – Хематолог София

February 11, 2019
ЗА НАС

download20151104.anwdreuswqД-р Цветан Алайков е хематолог от град София с 25-годишен опит в клиничната хематология.

Д-р Алайков е завеждащ на отделението по клинична хематология в УМБАЛ „Софиямед”.

Успоредно с тази специалност има близо 18-годишен опит в областите: натуропатия, детоксикация и възстановяване след оперативни лечения и други хронични заболявания.

Хематологът от София д-р Цветан Алайков работи в болница СОФИЯМЕД, където предлага диагностика и лечение на пациенти с кръвни заболявания.

Лекарят хематолог е специалист по профилактиката, диагностиката и лечението на болести на кръвта и кръвотворните органи.

Хематологичните заболявания изискват навременна и прецизна диагноза и адекватно и продължително лечение.

Д-р Цветан Алайков е на разположение за прегледи, консултации и лечение в кабинета си вСОФИЯМЕД, гр. София.

СТАТИИ

При увеличени лимфни възли потърсете незабавно специалист

Д-р Цветан Алайков

Това съветват специалисти от различни медицински направления, тъй като лимфните възли се намират на мястото на кръстосване на лимфните пътища – шията, подмишниците, ингвиналните гънки, лакътните или колянни ямки, и всяка една подутина може да говори за различно заболяване.

През последните години много се заговори за лимфомите. Това са група заболявания, при които може да има увеличени лимфни възли (л.в.) или други подутини по тялото, температура, сърбежи, изпотяване, отслабване на тегло и много други симптоми. Д-р Цветан Алайков, завеждащ на отделението по клинична хематология в столичната Университетска болница “Софиямед” коментира, че много от пациентите му правят изследвания за проблеми, които имат от години.

“За щастие, не при всички случаи се касае за лимфом, който е злокачествено заболяване на кръвната и лимфната системи. В повечето случаи става дума за възпалително променен л.в. например на шията във връзка с прекарано бактериално

заболяване на гърлото, зъбите

или вирусна инфекция. При някои възпаления и тумори на щитовидната жлеза също може да има увеличаване на л.в. Инфекциозни и автоимунни заболявания, както и тумори на гърлото или устата могат да доведат до реагиране или разсейки в л.в.”, казва д-р Алайков.
Хематологът уточнява, че инфекциозните и паразитните болести също могат да доведат до болезнено увеличени л.в. и понякога това възпаление предизвиква натрупване на гной и се налага хирургична намеса.

При токсоплазмозата, която е паразитоза и се пренася от котките, освен белези на хронична инфекция се появяват и л.в. и ако жената например е бременна, състоянието може да предизвика малформации в плода.

“Полово пренасяните инфекции, като хламидия трахоматис и някои вируси – цитомегало, Ебщайн-Бар, Папилома освен засягане на ингвиналните л.в. могат да обхванат и по-отдалечени области – шия, мишници”, уточнява специалистът.

Много често лимфните възли под мишницата също се увеличават. Д-р Алайков успокоява, че причина за това може да са наранявания на ръцете, епилиране на мишниците,

одрасквания от котка,

импланти в гърдите, но предупреждава и че може да се касае и за разсейки от тумори в гърдите или белия дроб.

Хламидиите (трахоматис, пнеумоние и пситаци), предавани по полов или въздушно-капков път, също могат да увеличат различни л.в.

“Само в някои случаи, когато няма ефект от приложеното лечение, се налага биопсия на л.в. или подутината и хистологично и имунохистологично изследване. Когато след тези изследвания се потвърди диагнозата лимфом, който може да е Ходжкинов или Неходжкинов, се правят допълнителни изследвания – ехография, рентген, КАТ или ЯМР, сцинтиграфия и костно-мозъчна биопсия за определяне стадия на заболяването”, казва д-р Алайков.

В последните години новите образни изследвания, като ПЕТ-скенер и новите медикаменти-молекули, достигащи до специфични структури на л.в. или блокиращи сигнално-трансдюсерни пътища, спомагат за осъществяването на по-успешното лечение с химиотерапията и са увеличили броя на излекуваните болни, или т.нар. освободени от болест период.

“Лъчетерапията има също важно място в терапевтичните схеми. Но съвременният подход се крие в индивидуализирането на прилаганото лечение, адекватното включване на антиеметици, антибиотици и антимикотични препарати, както и витамини и микроелементи, подобряващи качеството на живот на пациента след химиотерапията”, уточнява хематологът.

ГАЛЕРИЯ

20151104.anwdreuswqimage87886_300x225
КОНТАКТИ

Д-р Цветан Алайков – Хематолог София

Aдрес: гр. София, ул. Димитър Моллов 10 (МБАЛ Софиямед)
Моб. тел.: 0888 62 79 55
E-mail: dr.alaikov@ gmail.com

Comments are closed.