Нина Стойчева Психолог Пловдив

January 8, 2019
ЗА НАС

нейна снимкаВ практиката ми на психотерапевт и консултант съм използвала класическата психоанализа, когнитивно-поведенческа терапия, терапия чрез решения, хипноза и др. като търсенията ми на оптимален вариант терапевтична практика, който да дава бързи и надеждни резултати в психологическото консултиране и психотерапия ме отведоха до своя логичен завършек със задълбоченото изучаване и прилагане на НЛП.

Притежавам сертификат по НЛП-Практик издаден в САЩ и подписан лично от д-р Ричард Бандлър / създателя и ко-основател на системата/ и сертификат по ЕЕГ-Биофийдбек

 

 

УСЛУГИ

ТРЕНИНГ ЕЕГ-БИОФИЙДБЕК
/ невротренинг /
EEG DigiTrack Biobeedback е модерна медицинска апаратура за трениране на мозъка с цел подобряване на неговата ефективност и контролиране на физиологичните процеси, извършващи се в нашия организъм, обикновено недостъпни за съзнанието ни. Прилагайки ЕЕГ-биофийдбек, ние можем да подобрим биоeлектрическата дейност на мозъка. Това създава много възможности за лечението на невробиологични, психосоматични, психиатрични разстройства. Терминът биофийдбек означава „обратна биологична връзка”. ЕЕГ-биофийдбек /невротренинг/ представлява контролиране на мозъчните вълни с помощта на онагледяване, чрез ЕЕГ. Известни са 5 вида вълни- тета, делта, алфа, бета и гама. Всяка от тях има различни граници и амплитуди и отговаря за определено състояние:
- Алфа вълните съответстват на състояние на покой и релаксация.
- Бета вълните съответстват на умствена активност.
- Делта са вълните произвеждани главно при дълбок сън.
- Тета вълните се свързват със загадъчното и мистериозното.
- Гама вълните имат обхват над 34 Нz, така наречените състояния на „ ПРОБЛЯСЪЦИ”.
Клиничното приложение на системата се състои в регулярното замерване на физиологичните функции, свързани с тренинг за самоконтрол, което в резултат подлага на съзнателен контрол отделни физиологични реакции като: работа на сърцето, кръвното налягане, дихателния ритъм и др. Благодарение на тренинга можем да се научим да владеем отделни функции на организма, ръководени от автономната нервна система. Цел на тренинга е постигане на такова състояние на мозъка, та той да създаде траен съответен образец на реагиране – така да се оптимизира работата на мозъка, че при едновременна релаксация да проявява умение за пълна концентрация. Принципът на действие се състои в компютърен анализ на ЕЕГ записа на пациента, включен чрез електроди към системата. Пациентът контролира хода на видеоиграта, само чрез мислите си.
ЕЕГ-биофийдбек се прилага при: епилепсия, мозъчни травми, след инсулт, закъснения в психичното развитие, депресии, проблеми със съня, анорексии и булимии, зависимости, хиперактивност, аутизъм, дислексии, дисграфии, страхове, паническо разстройство, фобии, агресия, тикове, намаляване на стрес, хронична умора, проблеми с концентрация и учене, проблеми с паметта, емоционални проблеми, паркинсон.
Също така : при главоболие, нередовен стомах, болки в гърба, астма, хронична умора и някои соматични симптоми на страхови заболявания.
ЕЕГ-биофийдбек се прилага и в рехабилитация на мускулни функции на пациенти с травми на главата или гръбначния стълб, както и други невромускулни заболявания. Наблюдават се успехи и при пациенти със слаб моторен контрол, мускулни болки и др. ЕЕГ-биофийдбек намира приложение и при здрави хора: – при монотонни професии с цел намаляване на стреса; – при финансови специалисти играещи на борса; – при професии изискващи мотивация, умения за справяне с неуспехи; – при спортисти, пилоти, шофьори за повишаване на концентрация, самоконтрол и справяне със стреса.
www.bfe.org/
www.aapb.org/

ПСИХОЛОГ, ПСИХОТЕРАПЕВТ, ПСИХОЛОГИЧЕСКИ КОНСУЛТАЦИИ И АНАЛИЗИ
Какво е НЛП / Невролингвистично програмиране /

НЛП е ефективна система от практики, даваща възможност, когато бъдат прилагани самостоятелно или от специалист, човек да стане по-успешен, по-позитивен, по-шастлив. НЛП позволява с изключително семплите си техники всеки един:
да промени начина си на мислене и поведение;
да открие вътрешните си ресурси за постигане на личните си цели по-бързо и по-ефикасно;
да контролира състоянието на духа си;
да установява социално разбирателство;
да намира креативни решения на проблемите си и много други, които са важни за неговото професионално и личностно развитие.
Никога не е било по-лесно постигането на всичко това преди да бъде систематизиран мощния инструментариум под наименованието Невро-лингвистично програмиране в средата на 70 – те години от д-р Ричард Бaндлър и Джон Гриндер. Така те разработват процеса, на който се основава цялото НЛП: МОДЕЛИРАНЕТО.

„Невро”- частта се отнася до мозъка. Това са нашите умствени ресурси, мисли и преживявания, които обаче се отразяват на физиологията ни / дишане, интонация, движение на тялото, очите и др/. Когато променим нашите мисли, ще променим и състоянието на тялото си. Но процесът е двустранен, ако променим състоянието на тялото, ще променим и нашите мисли.

„Лингвистичната” част е езика. Тази част винаги е в синхрон с невро-частта, което означава, че нашите мисли и преживявания се отразяват на това, което казваме. И тук разбира се има обратна връзка. Изменяйки това, което казваме ние изменяме нашите мисли и преживявания.

„Програмиране” се отнася до обичайните модели на поведение или мисленето, оформено под въздействието на езика върху мозъка.

НЛП предлага техники за „препрограмиране”. Това означава да ОСЪЗНАЕМ практиките и поведението, които непрекъснато следваме. Осъзнавайки тях след това можем да поставим под съмнение предположения, приети от нас за даденост, да открием вътрешните си ресурси, за които дори не подозираме и накрая „променяйки” съзнанието си да повлияем на поведението, мислите и чувствата си. Така „обичайните” модели на поведение се заместват с нови, по-успешни модели.

За НЛП има много определения и всяко от тях изглежда напълно достатъчно, докато не прочетеш следващото и си кажеш: ето, това е. И така до следващото. Например:
” НЛП е изследване на структурата на субективния опит”;
“НЛП е ускорена стратегия за учене, за откриване и използване на моделите в света” – /Д. Гриндер/
“НЛП е отношение и методология, които оставят след себе си техники” – /Р. Бaндлър/ и т.н. и т.н.
Но има едно, което като че ли се справя най-добре: – „НЛП е всичко, което работи” – /Робърт Дилтс/.

ПСИХОЛОГ, ПСИХОТЕРАПЕВТ, ПСИХОЛОГИЧЕСКИ КОНСУЛТАЦИИ И АНАЛИЗИ
НЛП – Терапия
Помощта на НЛП в психотерапията е голяма.Много автори използват чистия вариант : НЛП –терапия /психотерапия /. Психологическата помощ е уникален тип помощ и тя се основава на определено разбиране за човека:
човек не е нещо застинало, а ставащо; в основата на човека лежи стремежът за развитие, за постигане на зрялост , за непрекъснато самоактуализиране;
човек е това, което е и той е отговорен за своя живот;
човек може да е повече от това, което е, той е едновременно завършен и незавършен;
когато човек приеме себе си такъв, какъвто е, той започва да се изменя.

Много е важно за практикуващите НЛП да умеят да прилагат хипноза /транс/. Уйлям Хюит казва, че хипнозата много прилича на мечтаенето. Когато мечтаем ние настройваме нивото на съзнанието си към алфа честоти и след това даваме свобода на фантазиите си. Подобно на мечтаенето, хипнозата или транса е един напълно нормален, безопасен и здравословен процес. Разликата между тях обаче е тази, че докато при мечтаенето мозъка се насочва към фантазиите, то при хипнозата е напълно зает от специфични и полезни цели, които желаем да постигнем.

Темата за хипнозата е необятна, но непременно трябва да спомена за MindSpa – системата за личностно развитие и релаксация, която се явява ценен помощник в работата ми на психотерапевт. Тя е разработена от водещи специалисти-неврофизиолози и психолози от Станфордския Университет ( д-р Рут Олмстед и д-р Ричард Бандлър ) и Московския Държавен Университет.
MindSpa ползва специално подбрани съчетания на звукови и светлинни импулси, настроени на естествените честоти на мозъка. Резултатите от въздействието на тези импулси са: идеално състояние на релаксация, концентрация и съсредоточеност.

MindSpa съдържа два вида очила. Едните са с бели светодиоди и се използват за снижаване на стреса и тревожността, както и за освежаване на съзнанието и подобряване на физическото състояние. Другите са със сини светодиоди и тяхната ефективност се отчита в периоди на намалено слънцегреене Светлината е най-мощния регулатор на нашата циркадна система – вътрешния ни биочасовник. Циркадния ритъм в продължение на 24 часа контролира нашите психофизиологични състояния, които са съгласувани с денонощния цикъл на смяна на ден и нощ.

GENETIC – TEST – УНИКАЛНО БИОМЕТРИЧНО ТЕСТВАНЕ ПО ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ .

Чрез genetic- Test ще разберте индивидуалните си способности и ще откриете ключа към собствения си успех, чрез научно обосновано тестване, ще помогнете на децата си да открият своя талант и професия. С изучаването на рисунъците, разположени на върха на пръстите, може да се определят основните черти на вашия характер, темперамент, предразположеност към определен вид физическо натоварване, избор на спорт, най – перспективните области за реализацията ви, тип образование,избор на професия, здраве, потенциал на нервната система, тип адаптация и др.

1111 2222 33333

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОНТАКТИ

Нина Стойчева Психолог Пловдив – http://www.psychozone-nlp.com/

Адрес: гр. Пловдив , ген. Данаил Николаев № 3а
Моб. тел.: 0899 943 081
E-mail: nina_st@abv.bg

Текст и изображения: http://www.psychozone-nlp.com/

Comments are closed.