Безплатно поставят силанти на постоянните зъби на децата от 5 до 8 години

September 17, 2016

Национална кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на деца от 5 до 8 г. възраст за 2016 г. ще се проведе в периода от 15 септември до 20 ноември, съобщава сайтът на организаторите. Тя е в рамките на националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в България.

bezplatni_silanti_decaСилантите са специален материал, който предпазва постоянните зъби, които никнат. Манипулациите са безплатни за родителите, от които се изисква само информирано писмено съгласие. Програмата няма задължителен характер и не се изисква здравна книжка.

Поставят се силанти на шестите зъби, които най-рано поникват в устата и най-рано образуват кариеси, уточни пред БНР д-р Николай Шарков, главен секретар на УС на БЗС и председател на Националния координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата. Той заяви, че програмата е „за интелигентни родители” и допълни, че методът се използва от 1975 г.

Дълбоките фисури и ямки са място, в което трудно се достига със зъбната четка, която трябва да отстрани зъбната плака. Тя представлява колония от микроорганизми, които със своите кисели.

Кампанията за профилактика на оралните заболявания при децата е планирана до края на ноември като ще премине през градовете Добрич, Варна, Бургас, Русе, Ловеч, Видин, Монтана, Пловдив и София. Партньори по Програмата са здравното министерство, министерство на образованието и БЗС.

Източник: dobrich.topnovini.bg

Comments are closed.