Българските деца пушат и пият най-много в ЕС

March 17, 2016

Българските тинейджъри са на челните места по сексуална активност и употребата на наркотици, алкохол и цигари сред 15-годишните в Европа и други държави. Това показва изследване на Световната здравна организация, в което се използват данни за периода 2013-2014г.

30% от момичетата и 21% от момчетата на 15-годишна възраст у нас, пушат цигари поне веднъж през седмицата, сочат данните. Така България се нарежда на второ място след Гренландия, където процентите са драматично по-високи – над 50 на сто и при двата пола.

На първо място сме обаче по употребата на алкохол сред 13-годишните. 20% от момичетата в тази възраст и 13 на сто от момчетата пият алкохол минимум веднъж седмично.

128012Близо 19% от децата са се напивали, когато са били на 13 години или по-малки.

При 15-годишните се нареждаме на второ място – 32% от момичетата пият поне веднъж в седмицата, а при момчетата процентите са 17. По този показател заставаме зад Малта.

Когато говорим за марихуана, България е на 7-мо място.

Резултатите отново са над средните за Европа, като 23% от момчетата и момичетата на 15-годишна възраст у нас вече са употребявали канабис.
Преди нас се нареждат Франция, Естония, Швейцария, Полша, Канада и Чехия.

Отново в същата възрастова група, сексуалната активност на децата у нас е най-висока. 40 на сто от момчетата вече са правили секс, а при момичетата става дума за 21%.

От Световната здравна организация подчертават, че употребата на цигари, алкохол и марихуана е намаляла, ако се съди по предишни изследвания.

Източник: Puls.bg

Comments are closed.