Болница „Света Богородица” – Балнеолечение и рехабилитация Наречен

August 11, 2023
ЗА НАС

ScreenHunter_379 Jul. 03 15.07Болница „Света Богородица” е лечебно оздравително заведение, разполагащо със 192 легла. Построена е в съседство с изключително красив парк за отдих, в който с каптаж е осигурена минерална вода от всички извори за питейни нужди. Представлява монолитна четириетажна сграда с две крила, с обособени хотелски, медицински и кухненски блокове, свързани с топли връзки. Болницата разполага с открит плувен басейн с полуолимпийски размери с монтирана съвременна пречиствателна станция.

Благодарение на отличният си мениджмънт Болница “Света Богородица” за пореден път доказва чрез предлаганите си услуги, че е водещото лечебно и профилактично заведение не само в региона, а и на национално ниво.

Болницата има сключен договор с РЗОК за лечение по 8 клинични пътеки:

 • Пътека № 237- Лечение и рехабилитация на болести на Централната нервна система
 • Пътека № 8 – Диабетна полиневропатия
 • Пътека № 241 –Лечение и рехабилитация на болести на Периферната нервна система
 • Пътека № 244 – Лечение и рехабилитация на болестите на Опорно-двигателния апарат
 • Пътека № 238 – Физикална терапия и рехабилитация след сърдечни операции
 • Пътека № 239 – Физикална терапия и рехабилитация при първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия ЛАС
 • Пътека № 243 – Физикална терапия и рехабилитация при родова травма на Периферна нервна система

Вижте повече информация за лечение по клинични пътеки

Изтегли бланка за резервация по клинична пътека

Болницата разполага с прекрасен екип от лекари и сестри, специалисти в диагностициране и лечение на болести на нервната система, съдови заболявания и такива, свързани с обмяната на веществата.

Диагностика, изследвания и лечения на:

 • стрес
 • дистрес
 • тревожни
 • депресивни
 • конверзионни и панически разстройства
 • Захарен диабет и усложненията му
 • Всички форми на хипертония и исхемична болест на сърцето.

Медицински услуги:

балнеолечение

 • минерални вани
 • тангентори
 • подводна гимнастика
 • лечебни басейни

физиотерапия

 • лечебна физкултура
 • лечебен масаж
 • парафинолечени

В стаите: кабелна телевизия, самостоятелен санитарен възел;  за част от тях – тераса.
За апартаментите – телефон, вана, за част от тях – тераса.

В комплекса: информация, телефон в хотела, платен паркинг.

Мед. център: консултативни кабинети, функционален кабинет, стоматологична помощ, клинична лаборатория.

Лечебен блок: пълен комплекс физикална терапия /водолечение, електролечение, акупунктура, кинезитерапия, фитнес център/, психотерапия. Плаж и открит плувен басейн с полуолимпийски размери и монтирана съвременна пречиствателна станция.

Заведения: дневен бар, кафе – сладкарница, ресторант с отлична кухня.

Приемат се пациенти:
- по клинични пътеки – /договор с НЗОК/ – 7 дневен престой. Подробности за показанията и необходимите документи – виж тук.

Цени за свободен прием – 16 – 20 лв за нощувка.

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА

phoca_thumb_l_o1Болница “Св. Богородица” се е утвърдила като заведение за лечение и рехабилитация на редица заболявания, които много често водят до временна или постоянна нетрудоспособност и крайна инвалидизация на инвалида, като се придържа към приоритетите на националната здравна стратегия „По-добро здраве, за по-добро бъдеще за България” и Програмата на Европейския клон на СЗО „Здраве за всички хора през XXI век”.

Това в голяма степен се отнася за лечението, рехабилитацията и вторичната профилактика на функционалните заболявания на нервната система и най-вече на най-срещаните от тях – постравматично стресово разстройство, паническо, депресивно, обсесивно-компулсивно разстройства. Съчетанието от балнеолечение, психотерапия, електролечение, двигателна терапия и лечебни масажи със медикаментозна терапия, балансирано от отлично подготвен медицински екип от лекари, медицински сестри и рехабилитатори, води до бърза редукция на болестните симптоми при горепосочените заболявания.

Дългогодишната практическа дейност показва добри резултати при въздействие на минералните води в с.Нареченски бани при сърдечно-съдовите заболявания.

Комплексното балнеолечение с климатолечение има много добри показатели при пациенти с хипертонична болест, което се обяснява със седативното и антиспастично действие на минералните води, и последващо хипотензивно въздействие.

Системни наблюдения доказват доброто повлияване на болни със захарен диабет. Установено е, че нивото на кр.захар в серума, както и глюкозурията се повлияват благоприятно.

phoca_thumb_l_p1020447_resizeДобри резултати се постигат и при болните от тиреотоксикоза при леки форми на заболяването с нормална или леко повишена /I – II степен/ основна обмяна на веществата. Стига се до стациониране на заболяването.

Основна задача за персонала на болницата при организиране лечението и рехабилитацията на пациентите, е безпроблемното пребиваване при висока степен на комфорт, професионализъм и създаване на максимална възможност за лечение и възстановяване. Сред основните предимства на заведението е минералната вода, притежаваща уникални лечебни свойства. Това изисква да се предостави инф ормация за състава и, нейния полезен ефект и начин на употреба. Същото се извършва от първокласни лекари и медицински екип след преглед, изследвания и потвърждаване на диагнозата, както и определяне на отделните процедури.

Лечебният курс включва минерални вани с температура 36 градуса, питейно лечение от извора – “Солено изворче”, 3 пъти по 200-250 мл след храна. Климатичният фон добре повлиява /снижава/общия холестерол и общите масти при хипертонична болест.

Балнеолечебният сектор - вани и минерален басейн, хидропатичната зала /кабинетите с подводно-струеви масажи, лечебни душове, сауна/, са обособени в лечебен блок, свързан с топла връзка със сградата на болницата. Помещенията са построени и оборудвани съобразно съвременните изисквания за профилактика и рехабилитация. Освен балнеолечение в болницата се използуват и други форми на терапия : психотерапия, електролечение, двигателна терапия и масажи, парафинолечение, диетолечение.

Двигателната терапия и масажите се извършват в добре обзаведени салон за ЛФК, кабинети за индивидуално ЛФК и масажи, фитнес зала. Болница „Света Богородица” е напълно окомплектована с апаратура за извършване на лабораторни изследвания, функционална диагностика и физиотерапевтично лечение и рехабилитация. През периода 2003-2008 год. електроапаратурата бе подновена изцяло.

През 2005 год. се построи и оборудва нова зала за психотерапия с 10 легла и пълна звукоизолация и аерация. В нея се провеждат електросън, хипнотични сеанси, а от скоро и ароматерапия съчетани с музикотерапия.

Храненето се извършва в изключително комфортни кухня и столова. Спазват се правилата на рационалното хранене. Диетичното хранене се организира от инструктор по лечебно хранене.

При комбинация от няколко заболявания при даден пациент се разработва индивидуална диета от инструктора по диетично хранене, началника на вътрешно отделение в присъствието на пациента, съобразявайки се и с неговите желания.

Прилаганото лечение е комплексно, включва оптималните физиотерапевтични, психотерапевтични и кинезитерапевтични процедури за съответния пациент, максималното използване на курортните дадености и възможностите на лечебно-профилактичния и рационален хранителен режим и не изключва медикаментозното лечение, назначено от личния лекар или лекуващия лекар в МБДПЛР -Нареченски бани.

Колективът на МБДПЛР „Света Богородица”ЕООД с.Нареченски бани, със своето коректно поведение и топло отношение, допринася за доброто лечение на пациентите и за бързата редукция на болестните нарушения.

Болница „Св.Богородица” оправдава надеждите на болните за качествено и ефективно лечение и пребиваване.

ЗА КУРОРТА

Курортът Нареченски бани е уникален с възможностите си по отношение на лечението, профилактиката и рехабилитацията на редица социално значими заболявания като: Посттравматичното стресово разстройство, Паническото разстройство, заболявания на централната нервна система, на сърдечно-съдовата система и на болестите на жлезите с вътрешна секреция, най-вече Диабет. Намира се в ниските Родопи, на 674 м надморска височина, в долината на река Чая. Отстои на 45-км от гр.Пловдив, разположен на централния път Пловдив, Пампорово, Смолян.

P1020321_resizeКлиматът му е преходно континентален, на който са присъщи хладно лято и мека зима, със средно годишна температура 9,5 0 С.

Отношение към климата има река Чая, както и богато озеленените планински височини, спускащи се до него. В района няма промишлени предприятия, въздухът е кристално чист, има планински бриз, което е благоприятно от гледна точка на биоенергетичното влияние върху здравето на лекуващите се.

Местонахождението на курорта го прави добра отправна точка към много исторически и природни забележителности в този край на Родопите – Асенова крепост, Бачковски манастир, Кръстова гора, курорта Пампорово, местностите – Чудни мостове и Хайдушки поляни.

В района съществуват добри условия за провеждане на теренкури, екскурзии, лов и риболов, подходящ е за посещение през всички сезони на годината.

ГАЛЕРИЯ

ScreenHunter_379 Jul. 03 15.07ScreenHunter_367 Jul. 03 15.02ScreenHunter_366 Jul. 03 15.02ScreenHunter_365 Jul. 03 15.02ScreenHunter_364 Jul. 03 15.02ScreenHunter_363 Jul. 03 15.02ScreenHunter_362 Jul. 03 15.01ScreenHunter_361 Jul. 03 15.01P1020321_resizephoca_thumb_l_p1020447_resize
КОНТАКТИ

Болница „Света Богородица” – svbogoroditsahospital.eu
Адрес: с. Нареченски бани, ул.”Панорама” 8
Тел.: 0334 22 212
Факс: 0334 22 243
Моб. тел.: 0888 105 105

Текст и изображения: svbogoroditsahospital.eu

Comments are closed.