Цистит – „парещата” тема на нашето съвремие

October 20, 2016

Цистит – „парещата” тема на нашето съвремие. Нов поглед към лечението на цистит.

4-tipps-um-eine-erneute-blasenentzuendung-vorzubeugen_ng_image_full
Инфекциите на пикочните пътища са най-честите бактериални инфекции, които се срещат в общата медицинска практика. Инфекцията или възпалението на стената на пикочния мехур се нарича цистит. Поради анатомични особености (по-къса и по-широка уретра) от цистит страдат предимно жените. Статистиката сочи, че всяка втора жена е страдала веднъж в живота си от цистит. При 20 до 30% от болните симптомите се появяват отново и отново. Това са така наречените рецидиви или рецидивиращи цистити. За лечение се използват главно антибиотици, но нарастващата резистентност (устойчивост на бактериите) изисква разумна употреба на антибиотиците. Европейската практика на лечение понастоящем се опитва да постигне добър контрол на симптомите на цистита и в същото време да се намали употребата на антибиотици. Понякога е достатъчна симптоматична терапия. В други случаи трябва да се добави и антибиотик. Комбинацията от двата терапевтични подхода е полезна, като по този начин се прецизират и противопоказанията.

Най-честите причинители на цистита (75-90%) са бактерии от долната част на храносмилателната система, т.нар. Coli-бактерии (от латински: colon – дебело черво) или често срещани под името Gr– (Грам отрицателни) бактерии. В тази група спадат бактериите от семейство Enterobacteriaceae, чийто представители са Escherichia coli, Staphylococcus saprophyticus, Proteus mirabilis и Klebsiela. Тези бактерии нормално обитават червата при хората, помагат на храносмилането и унищожават някои вредни микроорганизми. Попаднали обаче в пикочния мехур, те предизвикват възпаление или инфекция на лигавицата му. Затова се наричат още уропатогенни бактерии. От тях най-голям дял за предизвикване на инфекции на пикочните пътища имат Escherichia coli (85%).

Причините за появата на заболяването цистит са разнообразни:

 • Проблеми в храносмилателната система: запек или диария. Чревните бактерии се пренасят от червата през ануса и уретрата в пикочния мехур, където предизвикват инфекция (т.е. чрез замърсяване).
 • Сексуален контакт: проникването на пениса във влагалището често предизвиква моментно отваряне на изхода на уретрата и преминаване на бактериите от влагалището на жената към нейната уретра и от там в пикочния мехур. При мъжете заразяването става през уретрата, която се отваря на главичката на пениса и от там инфекцията се пренася в пикочния мехур. А веднъж попаднали там тези бактерии се размножават и предизвикват инфекция.
 • Честа употреба на всякакви видове интимни сапуни, гелове и др.: те унищожават нормалните микроорганизми във влагалището при жените и това улеснява заселването на уропатогенните бактерии.
 • Бременност: тук причините са механични и хормонални, но един нелекуван цистит може да доведе до аборт и дори преждевременно раждане.
 • Недостатъчен прием на течности – по-малкото дневно количество течности води до по-рядко уриниране и чисто „механичното миене” на пикочния мехур не се осъществява. Така бактериите имат време да се размножат и да предизвикат инфекция.
 • Диабет – захарта в урината е идеална среда за размножаването на уропатогенните бактерии.
 • Замърсяване след урологични диагностични и лечебни манипулации – поставяне или смяна на уретрален катетър, цистоскопия и др.
 • Много често бактериите се заселват в пикочния мехур, пренесени от червата през ануса във влагалището, но не се проявяват симптоми на цистит, поради добра имунна защита на съответния човек. Бактерията се прикрепва за стената на пикочния мехур и остава в латентно(спящо) състояние. И изведнъж някои провокиращи фактори, като стрес, преумора, простуда, къпане в басейни или море, нисък имунитет и др. провокират бактериите да проявят своето действие и да предизвикат цистит.

Типичните симптоми при цистит са: болка и парене при уриниране, често и силно желание за уриниране, често уриниране на малки количества урина, спазми и тъпа, постоянна болка в долната част на корема, мътна, често лошо миришеща урина, а понякога може да има и кръв в урината от възпалената лигавица.

Обикновено симптомите при първата атака на цистит отшумяват за 5-7 дни, но след известен период от време (1-2 месеца) отново се появяват. Това са т.нар. рецидиви или повтарящи се симптоми на цистита. Тези рецидиви може да се повтарят циклично години наред, което говори за не добре излекуван първоначален цистит, резистентност на бактериите към използваните антибиотици и не на последно място: не е премахнато огнището на инфекцията, т.е. лекува се само инфекцията в пикочния мехур, а не са елиминирани уропатогенните бактерии в червата.

Ако не се проведе адекватно лечение още при първата атака циститът може да се превърне в хроничен или още по-лошо – да доведе до усложнения. Симптомите при хроничен цистит са подобни на тези при остър цистит, но се проявяват в по-лека форма – често уриниране, парене при уриниране, уриниране нощем, чувство на недоизпразнен пикочен мехур, тежест и дискомфорт в таза. Усложненията на цистита са свързани най-вече с възпаление и нарушение на функцията на бъбреците.

Други инфекции на пикочните пътища, които се предизвикват от същите Coli – бактерии, пренесени от червата са:

 • уретрит (инфекция на уретрата, т.е. каналчето, през което се отделя урината от пикочния мехур навън). Среща се 2-3 пъти по-често при мъже, отколкото при жени, като в най-голям процент са засегнати млади мъже между 21-30 години.
 • простатит (възпаление на стената на простатата) – едно от най-разпространените заболявания при млади мъже.
 • пиелонефрит (възпаление на бъбреците).

Как да се предпазите от появата на цистит:

 • Пийте достатъчно много течности!
 • Не се стискайте! Посетете веднага тоалетната и изпразвайте напълно пикочния си мехур веднага щом почувствате нужда да уринирате! Отпуснете се при уриниране и не се напрягайте.
 • Носете топли дрехи! Предпазвайте се от простуда, носете подходящо белъо и не сядайте на студени повърхности.
 • Вземете мерки за преодоляване на запек и диария, ако имате такива.
 • Използвайте сапун с неутрално рН, когато измивате интимните си зони. Възможно по-рядко използвайте вагинални душове, интимни кърпички и други подобни.
 • Винаги се избърсвайте отпред назад след изхождане и никога обратно.
 • Не използвайте презервативи, диафрагми и песари, покрити с гел, овлажнител и др.
 • Уринирайте възможно най-скоро след полов акт.
 • Сменяйте тампоните и превръзките си на всеки 2 часа по време на месечния Ви цикъл.
 • Спортувайте, разхождайте се, не водете заседнал начин на живот.

Utipro plus® e медицински продукт от ново поколение за лечение на цистит и инфекции на пикочните пътища, предизвикани от Coli-бактерии. Utipro plus® е нова терапия в България под формата на капсули за лечение и профилактика на инфекции на пикочните пътища. Utipro plus® съдържа три естествени, природни съставки: Ксилоглюкан-желатин, Хибискус (познатото ни Каркаде) и Прополис. Ксилоглюкан-желатина преминава непроменен през стомаха и действа в дебелото черво, където е огнището на Coli – бактериите. Ксилоглюкан-желатина пречи на развитието и размножаването на уропатогенните бактерии в дебелото черво. Хибискуса (Каркаде) и Прополиса са ни добре познати, те се отделят с урината, действат противовъзпалително и имуностимулиращо в пикочния мехур, като се свързват специфично с уропатогенните бактерии, подкиселяват урина и така Coli-бактериите не намират подходяща среда за своето действие и размножаване и се “отмиват” с урината. Така капсулите Utipro plus® от една страна атакуват и разрушават огнището на инфекцията в червата и в същото време пречат на преминалите вече в пикочния мехур бактерии да проявят своето инфекциозно действие. Utipro plus® капсулите лекуват както острите атаки на цистит, така са подходящи и за профилактика на рецидивиращи и хронични цистити.
При остри атаки на цистит Utipro plus® се приема 2 x 1 капсулa на ден за период от 5 дни, като може или не да се комбинира с антибиотик или химиотерапевтик. Особено важно е след това да се продължи лечението с по 1 капсула Utipro plus® на ден за период от 15 дни, за да сте сигурни, че всички бактерии ще бъдат елиминирани и от пикочния мехур и най-вече от червата. Съставките на Utipro plus® не оказват никакво влияние нито върху нормалните бактерии във влагалището, нито в червата и храносмилателната система, имат много добра поносимост, нямат странични реакции. Може да се приложи и по-дългосрочна терапия с Utipro plus® по 1 капсула на ден за 15 дни в месеца и така няколко месеца, особено ако от дълго време страдате от хроничен и рецидивиращ цистит.

Автор: д-р Ани Генчева
С любезното съдействие на Монтавит България
www.montavit.bg
fb_icon_325x325

Comments are closed.