Д-р Васил Маринов – специалист термовизуална диагностика гр. София

October 4, 2021
ЗА МЕН

ScreenHunter_7335 Dec. 15 18.58

Д-р Васил Маринов е роден през 1957 г. в гр. Русе. През 1983 г. завършва медицина в Медицинска Академия – София.

Работи като :

  •     Общински лекар в община Тенево, Ямболско ;
  • Кардиолог в ревмокардиологично отделение в Общинска болница, гр. Пирдоп ;
  • Личен лекар в с. Равно поле, Софийска област ;
  • От 2006 г. се занимава с термовизуална диаггностика и компютърни изследвания в 22 ДКЦ – София.

 

 

 

 

ТЕРМОВИЗУАЛНА ДИАГНОСТИКА

 

termografiya 1

 

Термография (термовизуална диагностика) при д-р Маринов – безвредна образна диагностика без компресия, дискомфорт или пряк контакт 

Какво отличава термографията от другите методи за образна диагностика

 

Термографията, известна още като термовизуална диагностика, е един от методите на образна диагностика, утвърдени от Министерството на здравеопазването, които се практикуват у нас. Това изследване обаче има ключова разлика спрямо масовите методики като рентген, мамограф и т.н. Термографията е изцяло функционален метод. Какво значи това?

 

Стандартните изследвания могат да ни покажат нарушения в архитектониката на даден орган като например бучка в гърдата, но разчитайки само на тях, не е лесно да се коментира съпътстващия процес. Термовизуалната диагностика визуализира именно случващите се в тялото процеси – възпалителни, онкологични и т.н. На база на тази информация се дава конкретна диагноза. Важно е да се отбележи, че функционалните изменения, видими чрез термографията, често предхождат структурните промени.

 

При рак на гърда например мамографията може да покаже локацията и размера на туморната формация. За да е възможно това, туморът трябва да има достатъчна големина и плътност. Термовизуалната диагностика от своя страна ще покаже физиологичните изменения, които са довели до образуването на карцином. Така нареченият процес ‘неоангиогенеза’ или образуване на нови кръвоносни съдове, е причината за наличието на васкуларна асиметрия. С други думи кръвообръщението в дадената област се променя и процесът може да бъде видян термографски.

termografiya 2

 

Всичко това се случва години преди туморът да може да бъде открит чрез мамограф. Според проучване, публикувано в страницата на Националния център за биотехнологична информация на САЩ, термографските изображения могат да бъдат точни 8 до 10 години преди мамограф да е способен да засече определена формация в тялото на пациент. Това значи, че термографията може да покаже участък с риск за здравето и да даде възможност на пациента да вземе навременни мерки години преди карциномът да се формира.

 

Важно е да се отбележи, че температурна реакция има и при други видове заболявания: бактериални, вирусни, травматични и онкологични. Така температурата спокойно може да бъде определена като най-точният барометър за здравословното състояние на тялото. Термографията дава възможност информацията, която тялото ни съдържа, да бъде разчетена и то без каквато и да е вреда за пациента – напълно безвредно, без компресия и без физически контакт между лекар и пациент.

Д-р Маринов практикува този метод от над 20 години в ДКЦ-22, град София. Ежемесечно той гостува и в градове извън Столицата.

За контакт: www.termo.web.bg или 0888 251 448.

Последвайте д-р Маринов във Фейсбук тук: https://www.facebook.com/thermovisual

 

Още по темата вижте в това участие на д-р Маринов по БНТ:

https://www.youtube.com/embed/aqv5EnbeSV8

 

Източници:

National Center for Biotechnology Information

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164870/

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135691323

 

ЗАБОЛЯВАНИЯ

Заболявания при които може да се използва термовизия за ранна диагностика:
* УНГ
* Пулмология
* Кардиология
* Ангиология
* Гастроентерология
* Нефрология
* Андрология
* Акушерство и гинекология
* Заболявания на млечните жлези
* Ендокринология
* Хематология
* Имунология
* Инфекциозни заболявания
* Нервологични заболявания
* Заболявания на гръбначния стълб
* Хирургически заболявания
* Ревматология и травматология
* Онкология
* Кожни болести

ИЗСЛЕДВАНИЯ
Прегледи се правят след предварително записан час, всеки работен ден от 9.00 до 18.00 ч. в 22 ДКЦ. Продължителността на прегледа е около 45 минути и включва предварителен разговор с анамнеза, снимки и анализ на заснетия материал. Ако са правени други изследвания е желателно пациента да ги носи.

Снимките започват от глава в близък план. Пациентът е седнал, с лице към апарата на разстояние от 2 м. Снима се фронт, лицеви половини и шия. За следващите снимки, пациентът е прав на разстояние около 3 м., по бельо. Започва се от крака, след това тилно, отново фронт и в диагонал. Заснемат се около 30 кадъра.

В края на прегледа пациента получава снимковият материал записан на дискета и бланка с заключението. Материалите могат да се гледат на всеки компютър, снимките да се уголемят и принтират.

Оптимален интервал за следващ преглед – 6 месецеа.

КОНТАКТИ

Д-р Васил Маринов – Специалист термовизуална диагностика София – termo.web.bg
Адрес: гр. София, ул. Николай Коперник 9
Моб.тел.: 0888 251 448
E-mail: dr.v.marinov@gmail.bg

Текст и изображения: termo.web.bg

Comments are closed.