Доколко ефективни са сиропите за кашлица?

January 6, 2017

kashlicaПри наличие на кашлица, мнозина посягат към сироп против кашлица, но дали тези медикаменти работят?

Кашлицата е естествен рефлекс, с който се прочистват въздушните пътища от всичко, което ги дразни. Когато някакъв дразнител попадне в носа или устата, рецепторите във въздушните пътища изпращат сигнал към мозъка.

Следва обратно съобщение от мозъка към диафрагмата и започваме да кашляме. Ако кашлицата е продължителна, мнозина приемат сироп.

В зависимост от избрания продукт, в него може да се съдържа едно или повече от тези съединения..

 

 

  • Противокашличните вещества като декстрометорфан са предназначени да блокират рефлекса на кашлицата. Те могат и да причинят сънливост.
  • Експекторантите като гуаифенезин са предназначени да отпуснат и изтънят слузта в белия дроб, което улеснява изкашлянето ѝ.
  • Деконгестантите, какъвто е ефедринът, работят, стеснявайки кръвоносните съдове в белия дроб и носа.
  • Антихистамините като лоратадин намаляват подуването в носа и гърлото и намаляват количеството слуз, което се секретира от белия дроб, когато страдаме от алергия.

Обобщен анализ на проучвания, изследващи въпроса, дали тези медикаменти действително помагат при кашлица, установява, че има много малко доказателства, които свидетелстват, че сиропът за кашлица е ефективен.

Според данни на клинични изпитвания тези медикаменти не са по-добри от плацебото. В един метаанализ се посочва, че от общо 19 проучвания в 15 от тях не се установява никаква полза или резултатите са спорни.

Според изследователите няма убедително доказателства „за“ и „против“ ефективността на предлаганите без рецепта сиропи за кашлица. За тази цел са необходими повече проучвания.

Повече са сиропа за кашлица може да научим от видеото на Reactions…

Източник: puls.bg

Comments are closed.