Дом за стари хора “Вила Швейцария”

November 20, 2016
ЗА НАС

ScreenHunter_13797 Apr. 02 15.48Частният старчески дом за лечение на възрастни хора “Вила Швейцария” е наименуван след швейцарския си архитект, построил го в периода 1932 – 1934 година. Още от пръв поглед домът изумява с уникалната си архитектура и дизайн, които както преди, така и сега са едни от най-добрите в цял свят. Десетилетия наред сградата е била център за лекуване на детски паралич с масажи, оперативно и с минерална вода. До 1989 г. са идвали деца от цяла Европа и дори от САЩ и са прохождали.

Сега “Вила Швейцария” е превърната в луксозен дом за стари хора с всякакви удобства и екипировка за осигуряването на пълноценен живот в една позитивна среда за хора от България и чужбина. Домът цели да осигури на възрастните хора обслужване от най-високо ниво, топъл уют и постоянни грижи съчетавайки ги с разходки и екскурзии на невероятно красиви места и обграждайки ги с внимание и грижи.

Вилата се намира в китния курорт Момин проход и е обградена от прекрасни планински склонове и изключителни гледки от които блика чист въздух и лечебна минерална вода, достатъчни за започването на един нов и спокоен живот. Курортът е разположен на 3 км от прочутият гр. Костенец, на 80 км от гр. Пловдив и само на 25-30 мин. от столицата София.

УСЛУГИ

Условията в дома

Домът предлага качествено и добро обслужване на възрастни хора, включително и с увреждания на средно ниво. Домът предлага – денонощна грижа, възстановяване и поддържане на физическото и психическото състояние на живеещите в него. В предлаганите услуги влизат: общ медицински преглед, преглед от лекар специалист при необходимост, всички изследвания необходими за установяване на състоянието на постъпващия в домът. В зависимост от общото състояние на постъпващия се изготвя пакет-предложение за възстановяване и поддържане доброто физическо и психическо състояние на човека.

ХОСПИС

24-часова специализирана и квалифицирана здравна медицинска грижа за възрастни, болни пациенти и хора с хронични заболявания и медико-социални проблеми предлага хосписът във Вила Швейцария. Идеята за грижите се корени във вековните традиции на човечеството, от които и днес черпим най-доброто – Вила Швейцария осигурява физическа, емоционална и духовна подкрепа за болните, хората в залеза на живота си и техните семейства.

Във Вила Швейцария за пациентите се грижат най-добрите лекари, рехабилитатори, санитари и медицински сестри. Нашата философия е да осигуряваме първокласна грижа за инвалиди и хора със заболявания, както и да поддържаме високо качеството на живот на болните и техните роднини. Професионализмът, който полагат нашите хоспис специалисти, се основава на техните умения, знания и желания за осигуряване на пълна, координирана и състрадателна грижа за всеки един наш пациент със заболяване. Екипът на Вила Швейцария има голям опит в обгрижването на пациенти с различни проблеми, като винаги взимаме предвид техните желания, ценности и вярвания. Подходът ни към всеки пациент е индивидуален и съобразен изцяло с неговите нужди.

Без значение дали симптомите са физически, емоционални, духовни или социални по природа, нашите пациенти получават доказано най-добрата грижа, внимание и наблюдение на състоянието. Голям акцент поставяме върху психологическите нужди на пациента и осигуряваме обслужване от най-високо ниво, топъл уют и постоянни грижи, създавайки атмосфера на удобство и сигурност. Мисията на всички в хоспис Вила Швейцария е да предоставим качествена и специализирана здравна грижа за пациентите ни и да поддържаме качеството им на живот, като в същото време оказваме емоционална и духовна подкрепа и на техните семейства. Обстановката във Вила Швейцария е близка до домашната, което помага на пациентите да се чувстват в позната среда. Предимство за близките е локацията ни – в китното градче Момин проход, само на 70 км. от столицата София и на половин час от Пловдив. Има удобен железопътен и автобусен превоз.

РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

Основните характеристики на един рехабилитационен център са свързани с предлагане на широка гама от процедури както за възстановяване, така и за поддържане на доброто здраве. Обикновено такива центрове се намират в непосредствена близост до минерални бани, на тихо и спокойно място. Квалифицираният персонал и индивидуалното отношение към пациентите също имат ключова роля.

„Вила Швейцария”, който е и дом за стари хора, отговаря на всички тези изисквания и съчетава на едно място всички предимства, които могат да бъдат открити в подобен център. Разположен в град Момин проход, община Костенец, центърът за възстановяване предлага на своите клиенти спокойствие, луксозна и приятна обстановка и чист въздух. Локацията му е изключително удобна – Момин проход се намира на около 70 км от София и на 80 км от Пловдив. В града има и минерални извори, като лечението с водата е не само имунопротективно, но и общотонизиращо.

„Вила Швейцария” впечатлява не само с уникалната си архитектура, но и със своята история. Преди да стане дом за възрастни хора, сградата е била център за лекуване на детски паралич. Във „Вила Швейцария” ще намерите високо квалифициран персонал, който изготвя рехабилитационна програма, включваща различни масажи и процедури, според индивидуалните нужди на всеки клиент.

Сред голямото разнообразие от услуги са включени и най-популярните видове пасивна и активна кинезитерапия – лечение чрез движение. То няма възрастови противопоказания и странични действия. Чрез упражнения за подобряване функцията на опорно-двигателния апарат, на дихателната и сърдечно-съдовата система се подобрява качеството на живот, както и неговата продължителност.

Във „Вила Швейцария“ следваме световните тенденции за комплексна услуга – физическа, психическа и социална. Това има голямо значение за възстановяването на болните и подобряване на физическата им активност. Рехабилитационният център е подходящ за хора от всякакви възрасти, включително и за пациенти над 60 години, при които е характерна полиморбидността – наличие на повече от едно заболяване.

ЗА МОМИН ПРОХОД

Минералните извори в Момин проход са съществували като център на старо тракийско селище на серди и беси. Използвани са от римляните през епохата на императорите. Селището е разрушено през V и VI век от нашествията на хуните и готите.

През 976г. в този район цар Самуил разгромява армията на византийския император Василий II, а през 1443г. полският крал Владислав Варненчик разбива турските войски и се сключва сегединския мир.

От 1576г. курортът се именува Солудервент – Воден проход или Проход на водите. Наричан е още Момина клисура (на легендата за отбраната на прохода от девойки) и Момина баня (на поверието за появата на нимфи-моми в радиоактивните изпарения). От 1939г. курортът носи името Момин проход.

Баните и инхалаториумът са построени през периода 1925 – 1938г. Санаториумите и почивните домове – в следващите няколко десетилетия.

Състав на минералната вода

Аниони: Флуор, Хлор, Йод, Сулфати, Худрокарбонати, Хидрофосфати, Нитрати, Нитрити.

Катиони: Натрий, Калий, Калций, Магнезий, Желязо, Манган, Метасилициева-, Метаборна-, Метаарсениева киселини.

Радиоактивност – 516 емана.

Температура – 64°C.

Дебит – 900л/мин.

PH 7.56 – неутрална

Обща минерализация – 938мг/л.

Хипертермална, Сулфатно-натриева, Флуорна, Силно радиоактивна, Радонова със съдържание на метасилициева киселина.

Лекуват се заболяванията

1. На дихателната система: синуити, ринити, фарингити, ларингити, трахеити, бронхити;

2. На опорно – двигателния апарат: артрити, артрози;

3. Свързани с алергията: бронхиална астма, уртикария;

4. На кожата: екземи, дерматити, псориазис, невродермити;

5. На стомаха и червата: гастрити, колити;

6. На периферната нервна система: неврити, парези.

Лечението се провежда чрез инхалации и бани с минерална вода.

КОНТАКТИ

Дом за стари хора “Вила Швейцария” – Момин проход
Адрес: гр. Момин проход, ул. Радост 19
Моб.Тел.: 0878 401 776
E-mail: office@ villaswiss.com

Comments are closed.