Дом за възръстни хора “Аркадия” – Лозен

January 26, 2017
ЗА НАС

ScreenHunter_8858 Jan. 26 02.05Най-високотехнологичният дом за възрастни в България
Домът се намира в с. Лозен на 15 километра от „Орлов мост”- София и е разположен в подножието на Лозенската планина. Мястото е много слънчево , с изключително чист въздух и красива природа.

Преди всичко искаме да Ви заявим, че ние не сме алтернатива на познатите държавни „Старчески домове”, тъй като предлагаме битови условия и индивидуални грижи за всеки от живущите, които нямат нищо общо с тези в държавните.

Защо „най-високо технологичният”?
Защото сме подчинили техниката в услуга на живущите в дома:

  • Отоплителна инсталация с автоматичен пиролизен котел,който е с електронно управление на горивния процес и висок КПД.
  • Автоматично аварийно осветление работещо независимо от електрическата мрежа 220V, което е изградено с високоефективни светодиодни осветителни тела. То се включва автоматично при свечеряване и се изключва на зазоряване. Осигурява приглушено осветление във всички стаи като позволява свободно движение без да се включва основното осветление, с цел да не се смущават един на друг живущите в стаята. В коридорите то е по-силно и е напълно достатъчно за свободно придвижване в целия дом.
  • Автоматично включване на осветлението във всеки санитарен възел и обслужващите помещения, при влизане в тях.
  • Безжична система за повикване на дежурната сестра от всеки, който желае да ползува тази услуга.
  • Озвучителна система на всички общи помещения и целия двор за поддържане на доброто настроение на живущите и персонала.
  • Автоматизирана поливна система на големите тревни площи в целия двор плюс капкова система за цветята.
  • Автоматично аварийно водозахранване при нужда (налага се изключително рядко). То е осигурено от хидрофорна система, която черпи вода от кладенец с 10,5 метра воден стълб.
  • 24-часово видеонаблюдение при необходимост, на което и да е от леглата във всяка стая.
  • Ако желаете да получите по-подробна информация, моля изберете някое от другите менюта в сайта.
УСЛУГИ

Услуги не е точната дума за грижите, които се полагат за настанените в нашия (техен) дом.

Грижите включват всекидневно и индивидуално обслужване на всеки, в зависимост от неговите конкретни нужди във всеки един момент.

На първо място е поставена личната хигиена на хората и помещенията, които обитават – тя се поддържа на много високо ниво. Храненето е минимум четирикратно и е съобразено с възрастта и конкретното състояние на всеки от живущите. За спазващите диета, храната се приготвя отделно.

Разбира се преди всичко се грижим за здравето на хората. Медицинският персонал реагира компетенто и адекватно на всяка промяна в здравословното състояние на живущите. Следи се непрекъснато кръвното налягане и стриктното вземане на лекарствата в точното време според лекарското предписание. Всяка седмица лекарят на дома извършва профилактичен преглед на всички и при необходимост коригира лечението или предписва консултация със съответния специалист.

При проявен итнерес организираме екскурзии до многобройните манастири и красиви местности в околоностите на Лозен, Герман и Панчарево. Организира се тържествено чествуване на всички рождени дни и официални празници.

БИТОВИ УСЛОВИЯ

Дом „Аркадия” се помещава в абсолютно нова сграда (2007г.) на два етажа с разгърната площ от 550 квадратни метра. Сградата е построена с най-съвремените материали познати до този момент на пазара. Топлоизолацията е от графитен тип на фирмата BASF, a завършващото покритие е силиконова мазилка с „греещият” цвят на кайсия. Отоплителната инсталация също е последна дума на техниката с напълно автоматичен пиролизен котел с електронно управление и висок коефициент на полезно действие. Освен отопление, той осигурява и практически неизчерпаема топла вода, подгрявайки 800 литров-бойлер.

Първият етаж е на кота 0, което улеснява всички трудноподвижни хора и хора с инвалидни колички. От всяка стая, дневна или трапезария, които са разположени на първия етаж може да се достигне безпрепятствено (без нито едно стъпало) до всяка точка на големия двор за разходки.

От входа се влиза в голяма зимна градина, която е остъклена с PVC дограма с цвят махагон и троен стъклопакет. Тя е с изцяло южно изложение и козирка над нея, която играе ролята на своеобразен регулатор на температурата вътре. Зимата, когато слънчевите лъчи падат под малък ъгъл, почти през целия ден, те проникват вътре и осигуряват топлина независимо от външната температура. В горещите летни дни, когато слънчевите лъчи са почти отвесни, козирката пази сянка и вътре е приятно и прохладно.

Освен зимната градина, първият етаж предлага голям простор за уютното пребиваване на всички гости и живущи в дома. Тук са разположени столовата, манипулационната и две големи дневни.

В по-голямата, която е с площ 54 квадратни метра, е изграедна първокласна камина, която освен уюта, който създава през студените зимни месеци, отоплява и голяма част от първия етаж и коридора на втория етаж.

Радиаторите от централната отоплителна инсталация автоматично се изключват след достигане на 23 градуса и отоплението се поема от камината. Съотвено, когато тя угасне – те преминват отново към режим отопление от централния котел.

На втория етаж са разположени по-голямата част от стаите, както и голяма тераса – 56 квадратни метра. Терасата е с венецианска мозайка и висок парапет за безопастност. Тя е изцяло южна и има прекрасен изглед към Лозенската планина.

Стаите са с ново обзавеждане, като основната част са двойки. Освен това разполагаме с две самостоятелни и три тройки . Всеки две стаи ползват един собствен санитарен възел. Всяка стая се съобразява с личните изисквания на всеки постъпващ в дома и при необходимост се обзавежда спрямо неговите нужди.

Основната ни цел е без да се натрапваме да задоволим всички нужди и лични потребности на всеки от живущите съобразени с неговата индивидуалност.

ПЕРСОНАЛА
На разположение на живущите са:

Три медицински сестри;
Три санитарки;
Професионална готвачка;
Лекар;
Управител – бакалавър по здравни грижи;
Всички са висококвалифицирани и с богат опит в своята област на реализация.

24 часа в денонощието има дежурна медицинска сестра, която следи за всяка промяна в здравословното състояние на всички живущи в дома. При наличие на тежко болен и необходимост от непрекъснатото му наблюдение се включва камера и състоянието му се следи непрекъснато на монитор, който е поставен на видно място за сестрата.

Дневната смяна се поема от една или две сестри и две санитарки, които се грижат за хигиената в дома, а също така помагат при провеждане на тоалета на всеки – няколко пъти на ден. За забавлението и разходките се грижат всички без изключение.

ГАЛЕРИЯ

ScreenHunter_8845 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8848 Jan. 26 01.54ScreenHunter_8847 Jan. 26 01.54ScreenHunter_8846 Jan. 26 01.54ScreenHunter_8844 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8843 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8842 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8841 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8840 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8839 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8838 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8837 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8836 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8835 Jan. 26 01.53ScreenHunter_8834 Jan. 26 01.53
КОНТАКТИ

Дом за възръстни хора “Аркадия” – Лозен – arkadia-bg.com
Адрес: с.Лозен, община Столична, ул. „Брождан” № 20
Моб.тел.: 0898 634 737
E-mail: arkadia_bg@ abv.bg

Текст и изображения: arkadia-bg.com

Comments are closed.