Естествени начини да облекчим стреса

January 30, 2017

25986_bigРазходката по брега на морето, езеро или река е популярен и изпитан метод за разтоварване. Имайки това предвид, как бихме могли да “поканим” природата и вкъщи, за да имаме по-естествен начин за повишаване на енергията и подобряване на настроението в домашни условия?

Първо, осигурете си достатъчно слънчева светлина в помещенията, с което намаляваме риска от стрес, депресия и други здравословни проблеми. Колкото повече се докосваме до естествената светлина, толкова по-добре се чувстваме както емоционално, така и физически.

Звуците в природата имат силата да намалят сърдечния ритъм и да успокоят опънатите нерви. Няма как да си пренесем късче гора у дома, но бихме могли да си осигурим такъв звуков фон. Чуруликащи птици, плискане на вълни и нежен бриз, дори и през уредбата, успокояват. Звуковият фонсъздава усещане за спокойствие у дома. Звуците на дъжд и течаща вода също действат релаксиращо.

За да се насладим на звуците на течащата вода, може да поставим и фонтан вкъщи. По този начин ще имаме пряк допир до природните звуци и същевременно с това в дома ще има и естествена свежест. Не е задължително той да е голям или основен акцент в хола, напротив достатъчно е ромоленето и от мъничкия, поставен на барплота например.

Бихме могли и да разработим повече кътчето с фонтана или мястото за цветята. Те са отлични оръжия срещу стреса, тъй като създават хармонична среда, характерна за природата в закритите помещения. Изкуствените декоративни имитации не действат по същия начин, разбира се.

Поставянето на цветя с различни цветове в дома разтоварва очите и душата ни винаги. Цветята помагат за успокояване на сетивата и са от полза да скъсаме връзката с хаоса в заобикалящия ни свят.

Източник: puls.bg

Comments are closed.