Геловете за ръце не убиват вирусите

January 3, 2017

gelМожем да сведем до минимум риска от заразяване с вируси, ако измиваме старателно и често ръцете си и внимаваме при приготвянето на храна.

Въпреки това, специалисти предупреждават, че нашумелите антибактериални гелове за ръце, които вече масово се употребяват, не са ефикасни при предпазването от вируси.

Става дума най-вече за норовирусите, които предизвикват стомашно неразположение и повръщане, уточнява д-р Нийл Уигълзуърт, специалист по инфекциозни болести от Великобритания, цитиран от местни медии.

„Добре е да се избягват контактите колкото е възможно с всеки, заразен с норовирус и да се има предвид, че геловете за ръце на алкохолна основа, не са достатъчен и ефективен метод да се предпазим“, коментира още специалистът.

Той е категоричен, че трябва много да се внимава и дори да се избягват посещенията в болница при болни с норовируси. Ако все пак се наложи, веднага след това трябва да измием ръцете си веднага и много добре, а не да разчитаме единствено на така популярните в последно време гелове.

Здравните власти във Великобритания са започнали проучване за изследване на превенцията и контрола на инфекциите в болничните заведения на територията на страната и колко подготвени са болниците да се справят с огнища на грип или норовируси.

Експертите са убедени, че има прости мерки, които лечебните заведения могат да предприемат, за да гарантират, че са добре подготвени да реагират.

„Това включва осигуряването на информационни материали, които да са на разположение на персонала и пациентите на болницата, за това как да разпознават симптомите на норовирус или грип, както и незабавно изолиране и тестване на всички пациенти, при които има изразен дори само един симптом“, обяснява още д-р Уигълзуърт.

Източник: puls.bg

Comments are closed.