Гъба рейши – с удивителни свойства за здравето

July 4, 2016

Гъбата рейши, която все още е сравнително непозната в западната култура, се слави с мощните си оздравителни свойства. Тя е една от най-старите символи на благосъстоянието в азиатските общества.

Гъба-рейшиГъбата рейши има горчив вкус, поради което обикновено се приготвя като чай или под формата на екстракт. Нейните свойства започват да се изучават през втората половина на 20-ти век, а в научните среди тя е известна като Ганодерма луцидум. Ето кои са някои от научно доказаните ползи на гъбата рейши…

1. Удължава живота

От данните на проучване от 2009 г, публикувано в Bioorganic & Medicinal Chemistry, се установяват благоприятните свойства на полизахаридите в гъбата рейши. Тези молекули подсилват функцията на имунната система и предотвратяват анормалните образувания в кръвоносните съдове, които могат да доведат дори и до развитие на рак.

2. Противоракови свойства

Установено е, че гъбата рейши не само помага за предотвратяване развитието на рака, но също и допринася за елиминирането на вече съществуващи ракови клетки в организма. Това става ясно от данните на проучване от 2010 г, публикувано в Pharmacological Reports.

Година по-късно резултатите от друго проучване предполагат, че биоактивните съединения в гъбата рейши всъщност може да търсят и унищожават раковите клетки.

3. Ргенериране на черния дроб

През 2013 г. изследователи установяват, че същите съединения в гъбата рейши, които действат срещу рака, могат да обърнат и химическото увреждане на черния дроб. Тези молекули подпомагат извеждането на свободните радикали от организма и насърчават регенерирането на органа.

4. Защитават нервните клетки

Гъбата рейши може да има терапевтичен ефект и при невродегенеративните заболявания като болест на Алцхаймер и болест на Хънтингтън. Това става ясно от данни на проучване от 2012 г, поместено в Neuropharmacology.

Изследователите поясняват, че екстрактът от гъбата рейши подпомага образуването на протеин, който има съществено значение за здравословната неврологична функция.

Източник: puls.bg

Comments are closed.