HIPEC – процедура, която дава втори шанс на всеки пациент!

February 7, 2017

SONY DSCУМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ Пловдив” е първата болница в страната, в която е въведена програма за лечение на перитонеална карциноматоза чрез Хипертермична интраперитонеална химиотерапия /HIPEC/.

Екипът на д-р Николай Белев, дм лекува вече десетки пациенти по този метод. Не е тайна, че някои видове рак са много трудни за лечение. По-специално – вторични тумори и метастази от рак на дебелото черво, рак на яйчниците, стомаха, рак на перитонеума – мезотелиома на перитонеума. Въпреки високите постижения в областта на стандартната химиотерапия, общият процент на оздравяване на пациентите след нея остава нищожен.

Не са без значение и страничните ефекти, възникващи в резултат на лечението, които са доста трудно поносими за пациента. Развитието на съвременната медицина предлага конструктивно решение на тези проблеми.Когато ракът се разпространи в коремната кухина, най-ефективното лечение е операцията, при която се отстранява туморната маса и се прилага Хипертермична Интраперитонеална Химиотерапия (HIPEC).

Какво представлява HIPEC? – „Интраперитонеално” означава, че лекарството се доставя директно в коремната област, а разтворът, съдържащ химиотерапията се нарича „хипертермичен“, тъй като се нагрява до температура по-висока от тази на човешкото тяло /41-42°/. Силно концентрираният разтвор на химиотерапевтичното лекарство, което се впръсква директно в коремната кухина се избира индивидуално за всеки пациент. За разлика от конвенционалната системна химиотерапия, при която чрез кръвоносната система, лекарството циркулира през цялото тяло и засяга всички органи без изключение, HIPEC осигурява директна доставка на химиотерапията до раковите клетки. Това, от една страна, позволява да се зададе по-висока доза химиотерапия, а от друга – нагряването на разтвора подобрява ефекта на химиотерапевтичните агенти и допринася за унищожаването на микроскопични туморни клетки, които могат да останат в коремната кухина след операцията. Експериментално е доказано, че високата температура на разтвора увеличава терапевтичния ефект на лекарствата няколко пъти. Топлината и прекия контакт с химиотерапевтичните средства, почти напълно убиват раковите клетки. Клиничните изпитания доказват, че процедурата HIPEC е изключително ефективна и дава огромен шанс на пациентите да се излекуват и да живеят по-дълъг и качествен живот, категоричен е д-р Белев.

oncoweb.org

Д-р Николай Белев, дм не работи с НЗОК.

Приемно време – вторник и четвъртък от14.00 ч.

Comments are closed.