Изненадващи храни, в които се крие солта

December 19, 2016

saltОрганизмът се нуждае от натрий, но ежедневно той получава повече от необходимото му количество, а това има своите негативни последици върху здравето. От данните на проучвания става ясно, че намаляване консумацията на сол може да предотврати инсулт, сърдечен пристъп и сърдечна недостатъчност.

Избягването на чипса и осолените фъстъци може да не бъде достатъчно за тази цел. Кои храни от ежедневието крият високи количества сол?

Обработено сирене

Обработеното сирене може да се окаже сред най-големите заплахи по отношение на солта. Само едно кубче сирене чедър съдържа около 105 мг натрий. Сред най-солените видове са синьо сирене и фета.

Зърнени закуски

В някои от зърнените закуски се съдържат по-големи количества сол, отколкото в тортила чипса. В количеството от само една чаша зърнена закуска може да се открие около 206 мг натрий.

Зеленчукови сокове

Не е препоръчително да се прекалява с консумацията им, тъй като може да съдържа високи количества натрий. В една голяма чаша зеленчуков сок могат да се открият 289 мг от елемента, което е около 10% от препоръчителното дневно количество.

Доматен сос

Добавената захар в тези продукти може да прикрие съдържанието на сол, но то всъщност е значително високо. Натриевият нитрит е често срещана съставка, която помага за консервиране на пюрето.

Питките

Те се считат за здравословни, особено когато са пълнозърнести. Освен фибрите, които съдържат, в тях се откриват и високи количества натрий – около 284 мг за всяка питка.

Тестени храни

Изделия като мъфини, торти и палачинки съдържат бакпулвер или сода за хляб, в които може да има около 480 мг за количеството от една чаена лъжичка. Така освен всички излишни калории, получаваме и допълнително натрий.

Източник: puls.bg

Comments are closed.