Жените са най-предразположени към сърдечни пристъпи по време на празници

December 23, 2016

stres-koledaМедиците от Методистката болница в Хюстън се обърнаха с апел към жените да обърнат внимание на здравето си по празниците, съобщава порталът Newswise.

На крехките женски рамене в празничните дни се стоварва предпразничното чистене, пазаруване, готвене и всичко останало, свързано с цялостната организация, което е сериозен стресиращ фактор. А някакви негативни събития в добавка, в този период могат да провокират сърдечен пристъп или стресова кардиомиопатия, при която се влошават съкращенията на сърдечния мускул. Най-често от нея страдат жени на възраст 50–75 години.

 

Сърдечният пристъп може да настъпи и без характерните симптоми като болезнено стягане в гърдите и недостиг на въздух. Понякога симптомите наподобяват стомашен дискомфорт, грип, или болка като при разтегнат мускул, предупреждават лекарите. В списъка на възможните симптоми те добавят прилошаване, повръщане, обилно потене, виене на свят, чувство за стягане в областта на гърлото, учестено сърцебиене или пък прескачане на пулса. Лекарите апелират при съмнения за сърдечен пристъп веднага да бъде потърсена медицинска помощ и да се направи кардиограма.

Източник: manager.bg

Comments are closed.