Как да запазим косата си красива, докато спортуваме? – Съветите на Biofficina Toscana Bulgaria

October 31, 2016

Всяка коса има нужда от специални грижи при смяна на сезоните. Често пъти с настъпването на есента косопадът е по-ясно изразен. Този факт съвсем не е случаен!

hair-athleteОсвен външните фактори като дъжд, мъгла, студ, важна роля играе и промяната на храненето. Този процес влияе на всички, но е много по-виден при спортистите.
Храната за спортистите е решаваща за доброто здраве на косата, особено при тези от тях, които имат много интензивни тренировки и се готвят за състезание.
Косата е сред най-бързо замърсяващите се части по тялото. Освен това е богата на потни и себорейни жлези. Затова трябва често да я миете с качествен шампоан, съобразен с типа коса.

Ако шампоанът ви е подходящ, не е необходимо да го сменяте често. Невярно е твърдението, че трябва да го редуваме с друг продукт, за да не изгуби действието си, тъй като е много възможно да причиним рН дисбаланс.

Ако тренирате интензивно, е желателно да си правите хидратиращи и подхранващи маски след къпане, за да възстановите косата след излагането на агресивни фактори като слънце, пот, хлор и др. За да не изсушите косата си от прекалена употреба на шампоан, можете да замените едно или две от седмичните измивания, като нанесете вместо него малко количество от подхранващ или регенериращ балсам. Слагането на шапка, когато тренирате навън, също е добър начин да запазите косата си.
Слънцето помага за растежа на косата ,но когато е много силно, започва да вреди. Трябва да се замислим за скалпа си, който няма тен като останалите части на тялото ни. Затова слагайте шапка, за да не увредите кожата на главата. Дори и в по-хладните и влажни дни, отлично средство за освежаване и подхранване са хидролатите от градински чай, лавандула и розмарин.
За професионалните спортисти и интензивно трениращите допълнителният прием на витамини е жизненоважен за здравето на косата. Косата, като всеки друг орган, има високи биологични изисквания, и при ускорен метаболизъм, има нужда от допълнителни вещества. Затова, трябва да се храним здравословно и балансирано, за да избегнем косопада и да имаме силна коса.

Храните, богати на протеини, като мляко, яйца, риба, както и богатите на желязо, като месото, ядките и зехтина, са задължителни. Също и пълнозърнестите, които съдържат биотин. Наблегнете и на зеленчуците, които са богати на фолиева киселина. Високото съдържание на витамин А и бета каротин в любимите на много хора моркови, влияят еднакво добре както на тена, така и на здравето на косата.

С любезното съдействие на Biofficina Toscana Bulgaria
https://www.facebook.com/biofficina.toscana.bg/
http://bioveganvalmobil.unas.bg/

Comments are closed.