Как да защитим кожата на ръцете в студените месеци?

February 1, 2017

Protect-your-skin-in-winter-with-a-healthy-dietПрез зимните месеци вятърът и студът могат да нанесат сериозни щети на кожата ни и да направят ръцете ни груби.

Гладка, еластична и мека през септември, кожата на ръцете ни може да стане червена, напукана и груба само два месеца по-късно.

Каква е основната причина?

Отговорът е – липсата на хидратация. През зимата влажността на въздуха навън пада, а нещата стават още по-неприятни, когато влезем на топло, тъй като изкуственото отопление има същия ефект върху кожата. Освен това, ако мием ръцете си прекалено често, това може да „измие“ натуралните масла в кожата ни.

Това е в състояние да остави ръцете ни дехидратирани, груби, с лющеща се кожа и дори кървящи.

Как обаче да се предпазим?

1. Ръкавици

Да, това може да е най-очевидният съвет, но си заслужава да го повторим. Носенето на ръкавици е ключов момент, когато говорим за защита на кожата на ръцете. Особено, ако кожата ни е чувствителна, то трябва да слагаме ръкавици и при най-краткото пребиваване навън. По този начин ефективно предпазваме кожата си от вредните външни влияния.

2. Да използваме „по-мек“ сапун

Твърде тежките сапуни не са препоръчителни, ако искаме да запазим кожата на ръцете си мека и нежна. Причината е, че в тях се съдържат много агресивни съставки, които са способни да я изсушат и буквално да отмият естествените елементи.

3. Хидратация, хидратация, хидратация

Хидратацията на кожата е от решаващо значение за грижата за ръцете ни целогодишно, но през зимата това е още по-важно.

Освен редовното прилагане на овлажняващ крем, специалистите препоръчват от време на време да слагаме ръкавици веднага след това, за около 20-30 минути. Така спомагаме по-лесното и по-ефективно проникване на крема в кожата.

Източник: puls.bg

Comments are closed.