Лечебната сила на смеха

February 9, 2017

bigstock-friendship-youth-and-people-80717570-e1455578718268Физическото усилие от здрав, несдържан и шумен смях в добра компания изтощава толкова силно организма, че той започва да произвежда ендорфини в отговор на напрежението. Тялото не разбира, че организмът не е заплашен, но естествената му реакция е да отдели тези молекули, които понижават чувствителността към болка и ни карат да се чувстваме във върхова форма.

Защо се случва това? Когато хората се смеят, те издишат въздух многократно, без осезаемо вдишване. Мускулното натоварване, комбинирано с резкия спад на поет кислород отключват инстинктивния, неволеви механизъм за освобождаване на ендорфини. Те обаче се отделят в още по-голямо количество, когато организма е в приятна компания.

Учените не могат да определят защо именно в компанията на други хора се отделят повече ендорфини. Те предполагат, че една от причините е еволюционното развитие на човека като социално животно – споделянето на приятна дейност сближава индивидите в по-сплотена група. По-сплотената група има по-високи шансове да оцелее.

Вероятността даден човек да се засмее нараства 30 пъти, ако той не е сам, а в компания. Според изследвания, гледането на комедийно предаване, само за 15 минути и в присъствието на приятели, може да повиши толерантността към болка с 10%.

Притъпяването на болка е само един от ефектите на ендорфините. Отделени в кръвта, те водят до чувства на облекчение, спокойствие и безопасност – абсолютен противовес на стреса, който износва тялото. С понижаване на чувството за безпокойство се подобрява качеството на съня, а това води до укрепване на имунната система.

При смях се подобрява и кръвообращението в организма. Разширяват се вътрешните стени на артериите кръвното налягане. Което води до нормализиране на – отлично и евтино лекарствено средство за хора с високо кръвно.

Източник: puls.bg

 

Comments are closed.