Медицински център за асистирана репродукция “Варна” ООД

December 13, 2013
ЗА НАС

ivfcenterД-р Кателия Александров завършва Медицински Университет във Варна през 1993 г. Оттогава до сега работи в областта на акушерството и гинекологията, а от 1997 г. и до днес в сферата на репродуктивната медицина. От 1997 г. до сега благодарение на него са родени хиляди деца по целия свят.

 

 

Д-р Стефан Кисьов е роден в гр. Варна на 13.02.1978 г. Завършва Медицински Университет във Варна през 2002 г. Специализира Акушерство и гинекология от 2003 г. а ембриология от 2005 г. Оттогава до сега работи в областта на репродуктивната медицина.

 

Екипът на Медицински център за асистирана репродукция  “Варна”, ООД

images/ekip_ag.gif

Проф. И. Козовски – Ръководител, Доц. В. Маркова – Зам. Ръководител, Д-р К. Александров – Зав. “Ембриологичен сектор”, Д-р Г. Козовски, Гл. Асистент към АГ- Катедра към МУ-Варна, Д-р Е. Ковачев, Гл. Асистент към АГ- Катедра към МУ-Варна, Д-р Ст. Кисьов, Ординатор, ак. М. Динова,ак. А. НестороваНаргис Ехсансан. Н. Нейкова

 

 

 

ИН ВИТРО

Ин витро оплождането е един от начините за лечение на безплодието в случаите на:

 • проблеми с преминаването на сперматозоидите до яйцеклетката (като например – запушени маточни тръби от тазово-възпалителна болест, ендометриоза, антиспермални антитела и др.);
 • увредена функция на сперматозоидите – ниска концентрация, намалена подвижност и нарушена морфология;
 • липса на овулация;
 • “необяснимо” безплодие, т.е. в случаите когато не се открива причина за проблема.

При естествен месечен цикъл обикновено около 14-я ден от развиващия се фоликул се освобождава една яйцеклетка – процес известен като “овулация”. Фоликулът представлява мехурче в яйчника, съдържащо бистра жълтеникава течност с една яйцеклетка в него. Фоликулът нараства прогресивно от началото на цикъла под въздействието на непрекъснато повишаващия се фоликулостимулиращ хормон (FSH) и се пуква под въздействието на рязкото покачване на лутеинизиращия хормон (LH) около 14 ден, когато фоликула е с размери от 17 до 23 мм.

Целта при IVF процедура е извличане на достатъчен брой яйцеклетки за оплождане чрез стимулиране на фоликулите в яйчниците. Този процес в практиката е известен като “стимулация”. При лечение чрез IVF е известно, че не всяка яйцеклетка ще се оплоди и не от всеки ембрион ще се роди дете. Чрез процеса “стимулация” и последващото извличане на оптимален брой яйцеклетки (10÷15) се подобрява избора на най-добрите яйцеклетки, съответно ембриони, които биха довели до развитие на бременност.

Изборът на ембриони за поставяне в матката (ембриотрансфер) става от 3 до 5 ден след вземането на яйцеклетките. Ембрионите за трансфер се избират по морфологични белези. Обичайно се поставят по 2 ембриона на 5-ти ден и при оставане на добре развиващи се ембриони е възможно да бъдат замрaзени за бъдеща употреба след информирано съгласие на пациентите.

При въздействие върху яйчниците с определени лекарства се предизвиква растеж и развитие на по няколко фоликула в яйчник – стимулация. При IVF стимулацията се извършва с хормон, произвеждан от хипофизната жлеза, наречен фоликулостимулиращ хормон (FSH).

За да бъдат извлечени максимален брой зрели яйцеклетки при стимулацията се използва комбинация от лекарства за по-добър контрол.
FSH стимулира растежа на фоликулите в яйчниците, а те от своя страна произвеждат естрадиол (Е2), който пък подготвя лигавицата на матката за имплантация на ембрионите.

АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ

Вътрематочна инсеминация

Вътрематочна инсеминация (ВМИ) представлява инжектиране на обработени сперматозоиди в кухината на матката чрез специален катетър, преминаващ през цервикалния канал. Най-общият смисъл на тази процедура е, че сперматозоидите могат да достигнат и оплодят яйцеклетката по-лесно, поставени директно в кухината на матката.

Обработката на сперматозоидите се извършва по т.нар. стандартен градиентен метод, което позволява отделяне на чиста фракция, качествени сперматозоиди от останалите съставки на семенната течност (т.нар. семенна плазма). Отстраняването на семенната плазма е много съществено, тъй като тя съдържа мощни биологично активни вещества като простагландини, които попадайки в кухината на матката могат да предизвикат сериозни странични ефекти.

Вътрематочната инсеминация  се извършва в периода на овулацията. Този период се уточнява от наблюдаващия лекар на базата на периодично изследване растежа на фоликулите в яйчниците (т.нар. фоликулометрия).

Вътрематочна инсеминация може да се извърши на естествен цикъл, т.е. без лекарства при жени с редовна менструация и овулация или на стимулиран цикъл, при жени с нередовна менструация и овулация.

Показания за вътрематочна инсеминация:

 • леки до умерени увреждания в показателите на спермограмата;
 • случаи на необяснимо безплодие;
 • случаите, когато се използва замразена сперма;
 • някои случаи на еректилна дизфункция.

Противопоказания за вътрематочна инсеминация:

 • тубарен фактор за безплодието;
 • тежък мъжки фактор;
 • ендометриоза – нашето становище е, че дори и леките форми на ендометриоза не са подходящи за вътрематочна инсеминация, поради факта, че при това състояние е налице токсична среда в малкия таз (около маточните тръби и яйчниците), което не може да бъде преодоляно чрез вътрематочна инсеминация;
 • напреднала възраст на жената (над 40 год.) – жените над 40 години нямат време за губене чрез вътрематочна инсеминация, тъй като успеваемостта е под 4% раждания на цикъл.
КОНТАКТИ

Медицински център за асистирана репродукция “Варна” ООД – ivfcentre-varna.com

Адрес: гр. Варна, ул “Цар Освободител” 150
Тел.: 052 61 38 03; 052 61 38 05; 052 61 37 95
E-mail: alexandrov_md@ abv.bg


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: ivfcentre-varna.com

Comments are closed.