Медицински кабинети “Ирис”

December 16, 2013
ЗА НАС

irisМедицински кабинети “Ирис”са специализирани кабинети по Уши-Нос-Гърло Отоневрология, Вътрешни болести, Кардиолагия, Офталмология, Психиатрия и Билколечение.

В областта на билколечението се ползва опита и оригиналните рецепти на известният в близкото минало Проф. Фурнаджиев-фармаколог-фитотерапевт.

Лечебната дейност е с насоченост към контингента пациенти в средната и третата възраст, които са подложени най-много на ежедневният стрес .

Ние разсъждаваме така: Човешкият живот се удължи по години, но качеството му се повлия твърде слабо. Не допустимо е на 40,50 или 60 години един пациент да не чува, да има световъртежни кризи, шум в ушите, високо кръвно налягане, не мотивирани страхови състояния и пр.

Мерки трябва да се вземат веднага. Живота не е само продължителност, но и качество.

ЛЕЧЕНИЕ

Отоневрологията като клинична специалност се занимава с диагностиката и лечението на следните по важни симптоми:

 • намален слух
 • шум в ушити или главата с различна сила и херцова честота
 • процеси на вестибуларният апарат, като , залитане в една или във всички посоки, нестабилна походка, чувство за потъване в право или легнало положение на тялото
 • промяна на вкуса и обонянието
 • страхови състояния
 • описаните като Мениерова болест и морска болест
 • обемни процеси в мозъка и други състояния
 • често и безпричинно главоболие

Тези и други симптоми оформят различните отоневрологични диагнози.

Изследванията в отоневрологичните кабинети се извършват с помощта на разнообразна апаратура:

 • аудиометрично изследване на слуховият апарат на пациента
 • изследване на вестибуларният апарат с въртящ стол или калорична проба
 • изследване на вкусовите и обонятелни сетивни органи.
 • различни клинични и неврологични изследвания – кръвни показатели, ЕЕГ и др.

При едно често главоболие, придружено с дори дискретно залитане, чувство за потъване или шум в ушите или едното ухо, е необходимо консултация с отоневролог. Цялостният преглед на пациент с подобни оплаквания продължава не по малко от 30-40 минути с оглед изясняване на статуса. При необходимост се назначават и изследвания, не рядко, скенер и магнитен резонанс с оглед добрата диагностика.

Много жени в критична възраст страдат от подобни симптоми и освен с ендокринолог, акушер-гинеколог, често е необходима и консултация с отоневролог. Тъй като често органите, обект на изследване са от УНГ областта а симптомите – неврологични е необходимо лекарят да е запознат отлично и с двете клинични специалности.

УНГ Болестите продължават да са актуални в съвременната медицина по причина, че над 90% от инфекцийте в организма проникват през носа и устата…

В последните години , много алергични състояния усложниха на пръв поглед ”лесно” лечимите, ангини, фарингити и ларингити.

Често се налага рентгенови, клинични и бактериологични изследвания, за поставяне на правилната диагноза.

В нашите кабинети се поставя диагноза и се лекуват следните по-често срещани състояния:

 • болки в гърлото, хрема, болки при преглъщане, загуба на гласа, алергични състояния на горните дихателни пътища, с нарушено дишане, болки в ушите.
 • Видеозонната диагностика със „Синузон” позволява точната диагностика и установяване на състоянието на синусните кухини.

В кабинетите се прилага и физиотерапия – ултразвук и йонофореза с цел ускорен оздравителен процес на УНГ органите.

Д-Р БОРИМИР ФУРНАДЖИЕВ

PASSОснователят на Медицински кабинети “Ирис”, Д-р Фурнаджиев е известен специалист в областта на УНГ Болестите и Отоневролог с над 25 години лекарска практика.

Бил е асистент в Клиниката по Отоневрология на Медицинска Академия под ръководството на „бащата” на българската Отоневрология Проф. Ат. Кехайов.

Предмет на отоневрологията са световъртежните кризи, шумът в ушите, Мениеровата болест, намалението на слуха, промените във вкуса и обонянието.

Бил е асистент в Института по УНГ Болести на ИСУЛ-София. Работил е няколко години в американска болница в Тел Авив Израел.

Има над 100 медицински публикации в различни издания у нас , Европа, Израел, Франция. Има второ висше образование от УНСС, София „Дипломиран мениджър в здравеопазването”, което му позволява няколко години да бъде управител на болница и главен експерт в областта на здравеопазването.

Завършил е курс по Психоанализа и работа с тъй наречените -„гранични състояния”, „немотивирани страхови състояния” и „колективна психотерапия” в Рамат Ган, Израел.

От няколко години работи в СБАЛББ „Св.София” ЕАД и е консултант в медицински кабинети „ИРИС”-София.

САМОЛЕЧЕНИЕТО

Така или иначе с настъпването на платената медицина у нас получи бум и една друга сфера – сферата на самолечението. От край време българинът употребява билки и в това няма нищо лошо. В последните 8-10 години нашумя хомеопатията, иглотерапията и пр. Десетки екстрасенси предлагат лечителски услуги и е въпрос на личен избор дали човек ще прибегне и към тях. Интересното е, че самолечението от една страна е подчинено на липсата на пари, но от друга и от онази черта на българина от всичко да разбира и най-вече от лечение.

“Абе, пий греяно вино да те изпоти и ще ти мине” – често се чува в българската кръчма. Някъде виното се замества с греяна ракия като ефекта, ако не е лечебен ще е поне опияняващ – нещо добро и близко до средностатистичния наш човек.

Разбира се самолечението в много случаи помага. Нормално е при настинка или главоболие, човек да си помогне сам, вместо да обикаля и чака лекаря си. Сериозно става положението, когато на своя глава се приемат силни антибиотици или успокоителни.

Христоматиен пример е приемането с “Лексотан”. Стотици хора /предимно жени/ го вземат вечер за сън, а този препарат е предимно срещу страхови състояния, депресия, и пр., което налага обезателно консултация с лекар. Практиката показва, че всички ние пием хапчета за главоболие на своя глава. Тези препарати се продават без рецепта и това успокоява хората. Необходимо е да се знае, че след 2-3 дни главоболие, което не се повлиява от аспирин, парацетамол, аналгин и пр. обезателно трябва да се обърнете към лекар, само поради факта, че главоболието може да е признак на високо кръвно, а там лечението е на съвзем друга основа.

Основен процес на самолечението е и билколечението. У нас почти една трета от населението се лекува с билки, да не кажем и половината от възрастното население в провинцията. Мит е, че билки могат да се вземат без ограничение и че те, ако не помагат поне не вредят. Билковите смески трябва да се правят само от лица завършили фитотерапия или дипломирани лекари. Билките искат специални условия на съхранение, съхнене и приготвяне. Има голяма разлика в активните вещества, които се отделят при варене, киснене няколко часа или при извлек.

Обработката на билки или купуването им от самозвани билкари носи рискове. Винаги може да се “свали” кръвното и да се образуват песъчинки в бъбреците от неправилно прилагане на билки.

На края ще кажем и няколко думи в защита на антибиотиците. Много хора не ги обичат и ги избягват по много причини – слабо действие, алергии, стомашни разтройства и пр. Световната практика показва, че добрият лекар в първите 2-3 дни провежда активно наблюдения на своя пациент и преценява момента кога да включи антибиотик. До този момент той лекува с други медикаменти. Ако обаче състоянието се задълбочи антибиатика се явява необходимо средство за лечение и тук вече е абсолютно забранено самолечението. Ако състоянието се подобрява, анти-биотик не е необходим. Преценката обаче е процес, в който участва активно и болния, като спазва определения от лекаря хигиенно-диетичен режим. Вече се възраждат ежедневните визитации на добрият лекар, който трябва да знае през час какво е състоянието на неговият пациент.

 

Д-р Боримир Фурнаджиев

КОНТАКТИ

Медицински кабинети “Ирис” – kabinetiiris.hit.bg

Адрес: гр. София, ул. Д.Груев №40
Тел.: 02 851 76 41;
Моб. тел.: 0888 250 046;
E-mail: borimir@ abv.bg


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: kabinetiiris.hit.bg

Comments are closed.