Причини за кариес при малкото дете

January 16, 2017

dentistЗъбният кариес е инфекциозно заболяване, причинено от микроорганизми, съставна част от микрофлората на човека.

Кариесът на ранното детство обхваща възрастовата група 1-3 години. Характеризира се с прогресиращо и изключително бързо развитие. В началото обхваща циркулярно шийките на детските зъбчета. Кариозният процес е активен и постепенно се обхващат и останалите зъби след техния пробив. През третата година от живота на детето, процесът засяга оклузалните повърхности на моларите и страничните повърхности, при наличие на контакт.

 

Причини за развитие на кариес на ранното детство

Според съвременните познания зъбният кариес е резултат от взаимодействието на 4 групи фактори:

 • Зъбният емайл с неговите характеристики;
 • Ацидогенни микроорганизми в зъбната плака;
 • Въглехидрати;
 • Времетраене на въздействие на патогенните фактори върху зъбния емайл.

Редица фактори влияят на развитието на кариес при децата: бактериалната флора и защитата в устната кухина на децата между 1- и 3-годишна възраст е в процес на изграждане; зъбите са новопробили; емайлът е нематуриран, понякога се установяват хипопластични и хипоминерализационни дефекти.

Специфичното въглехидратно хранене при най-малките деца се състои от голямо количество захари, включени в храни с течна или твърда консистенция, силно лепливи вещества, изключителна консумация на млечни продукти, плодови напитки. С пробива на зъбите започва колонизиране на микроорганизми върху зъбните повърхности. Всички тези фактори увеличават микробното число на микроорганизмите, отговорни за развитието на кариозен процес.

Микробиологични фактори

Лактобацилите са свързани основно с прогресирането, а не с инициацията на заболяването. Неправилното въглехидратно хранене не би могло само по себе си да причини кариес на ранното детство, без колонизация на ацидогенни микроорганизми предимно от групата на Str. mutans. Основни представители от тази група са – Streptococcus mutans и Streptococcus sobrinus.

Възрастта, на която децата придобиват Str. mutans влияе върху тяхната податливост към развитие на зъбен кариес, както при временното, така и при постоянното съзъбие. Следователно колкото по-рано се колонизират Str. mutans, толкова по-голям е рискът от кариес.

Предаване на Streptococcus mutans

Предаването на Str. mutans се осъществява посредством слюнката. Необходима е минимална доза , както и често повтарящи се инокулации за имплантирането им в устната кухина на детето. Източникът на Str. Mutans за бебето е обикновено неговата майка.

Здравно поведение и насоки

В кърмаческия период и ранното детство:

 • Да се дават флуорни добавки само след препоръка от дентален лекар или педиатър, съобразени с нивото на флуора в питейната вода на детето.
 • Първото посещение при дентален лекар трябва да се осъществи преди първия рожден ден на детето.
 • Родителят да бъде запознат с нормалния вид на детските зъби и венци, за да може да идентифицира проблеми в случай, че се появят такива.
 • Независимо от това дали бебето се храни с биберон или се кърми, майката трябва да почиства венците и зъбите на детето, областите под езика, бузите след всяко хранене с влажна марля.

На 12-месечна възраст

 • Родителят да започне да измива зъбите на детето с четка и флуорна паста (количество, колкото грахово зърно).
 • Ако не е осъществена среща с дентален лекар до момента, да се насрочи клиничен преглед, на който да се определи степента на риск при детето.
 • Да се пазят зъбите на детето от травми.
 • Да не се оставя само детето с шише в леглото или да бъде хранено всеки път при поискване.
 • Да се приучи детето да пие от чаша и да се елиминира постепенно биберонът (постепенно разреждане с вода и редуциране броя на приемите и количеството). Нощното кърмене и хранене с биберон трябва да се осъществява най-късно до година след раждането. Желателно е по-ранното му спиране, с цел превенция на кариес.

Източник: puls.bg

Comments are closed.