Продължителното седене съкращава живота

January 24, 2017

painСред жените, които прекарват прекалено дълго време в седене, се ускорява процесът на стареене. Седенето за повече от десет часа дневно увеличава „биологичната им възраст“ с осем години, твърдят изследователи.

Специалистите, които проследяват движенията на 1481 жени, на възраст над 64 години, установяват силна връзка между заседналия начин на живот и преждевременното остаряване на клетките в организма.

 

Знае се, че този процес увеличава риска от развитие на рак, диабет и сърдечносъдови заболявания.

Само половин час умерена физическа активност дневно, като бързо ходене, градинарство или колоездене, е достатъчен, за да противодейства на вредите от целодневното седене. Малцина са тези, които изпълняват тази препоръка.

Установено е, че хората във Великобритания прекарват средно около девет часа от деня си в седене. Служителите, които работят в офис, прекарват средно 75% от времето си пред компютъра без да се движат.

Ръководителят на проучването – д-р Аладин Шедиаб от Калифорнийския университет в САЩ, пояснява, че хронологичната възраст не винаги съвпада с биологичната.

Специалистите наричат неактивния начин на живот „тихия убиец“ и препоръчват възрастните седмично да извършват умерена активност за 150 минути или повече.

За целите на проучването изследователите проследяват участничките за период от една седмица. Чрез кръвен тест се анализира и здравето на клетките.

Сред жените, които са на 79-годишна възраст, се установява значително по-голямо клетъчно увреждане, когато те са се движели по-малко.

Специалистите изследват техните теломери, намиращи в краищата на веригите на ДНК. Става ясно, че сред жените, които водят по-заседнал начин на живот, теломерите са по-къси. По този начин изследователите изчисляват биологичната възраст, пише още DailyMail.

Източник: puls.bg

Comments are closed.