Проф. д-р Филип Куманов – Ендокринолог и андролог София

January 21, 2018
ЗА НАС
logo-filip-kumanovПроф. д-р Филип Куманов – Специалист по ендокринология и андрология

Професор д-р Филип Куманов получава средното си образование в Софийската немска гимназия. Завършва медицина в София. Защитава дисертация на тема “Пролактинова секреция при мъжки хипогонадизъм”. Има призната специалност по вътрешни болести и по ендокринология и обменни заболявания. Хабилитиран е по ендокринология през 1991г. На 19. 3. 2008 г. защитава дисертация на тема “Онтогенетични аспекти на тестикуларната недостатъчност” за присъждане на “доктор на медицинските науки”. На 24.03.2009г. е избран за Професор по ендокринология.
Има над 300 оригинални статии, обзори, глави от учебници по ендокринология и участия в национални и международни форуми.
Автор на монографията “Климактериум у мъжа ?” (2002 г.) – единствена засега у нас и една от малкото в света по тоя проблем!
Цитирания на трудове на д-р Куманов в научни издания: над 600 в чужбина и 71 в България.
Научните му интереси са в областта на репродуктивната ендокринология, андрологията и невроендокринологията.
Професор д-р Филип Куманов многократно е посещавал и изнасял лекции пред лекари в Римския университет, в Хумболдтовия университет в Берлин, както и в Кливлъндската клиника (Кливлънд, Охайо – Cleveland Clinic Foundation).

Специализирал в Мюнхен, Рим, Виена. Работил е в Клиниката в Кливлънд, Охайо, САЩ. През 2013г. издаде книга “Ендокринология на мъжката репродуктивна система” издание на БАН.
През 2016-2017 г. бяха издадени 2 медицински монографии на Филип Куманов в издателство Springer International.

Член на:
- Европейската академия по андрология;
- Европейското дружество по ендокринология (ESE);
- Американската Асоциация на Клиничните Ендокринолози.

Преглежда и лекува: Заболявания на тестисите, полова слабост, преждевременна (бърза) еякулация и нарушения на ерекцията, заболявания на щитовидната жлеза (гуши), прекомерно окосмяване, нарушения на пубертета у момчета и момичета, болести на хипофизата и на надбъбречните жлези, захарен диабет, затлъстяване, метаболитен синдром.

p0p1p2p3
ЗАБОЛЯВАНИЯ

Заболявания на щитовидната жлеза

Сред най- честите заболявания на щитовидната жлеза спада ендемичната гушавост. Тя принадлежи към йод-дефицитните заболявания, от които в света страдат над 1 милиард души. Широко разпространени са и понижението (хипотиреоидизъм), както и свръхпродукцията (хипертиреоидизъм) на тиреоидни хормони. Много висока е и честотата на субклиничния хипотиреоидизъм, който е рисков фактор за атеросклероза, както и честа причина за развитие на депресия, нарушение на паметта, нарушения във функционирането на сърдечносъдовата система.

Полова слабост и безплодие у мъжа

Безплодието (инфертилитетът) е състояние, при което са безуспешни опитите за забременяване в разумен срок- обикновено 12 месеца. В западните страни, а също и у нас близо 15% от двойките в репродуктивна възраст нямат деца против волята си. В около 40% от случаите вината е у мъжа, приблизително съшият дял се пада и на жената, а в 20% от случаите- репродуктивни проблеми имат и двамата в съответната двойка. До голяма степен проблемът за профилактиката на безплодието зависи от обществото, което трябва да стимулира създаването на потомство в млада възраст.

Някои чести ендокринни заболявания

Заболявания на тестисите

  • Мъжки хипогонадизъм

Под това понятие се разбира намаляването или отпадането на една от функциите на тестисите – ендокринната или сперматогенезата, а в някои случаи и двете заедно. Недоразвитието на външните полови органи се нарича хипогенитализъм. Хипогонадизмът може да възникне при отпадане на регулиращото действие на хипофизата или хипоталамуса или да се обуславя от увреждане на самите тестиси. Независимо, обаче, къде е причината за хипогонадизма, проявите му се определят главно от намаленото или липсващо количество мъжки полови хормони;

  • Крипторхизъм

Това е състояние, при което жлезата е задържана някъде по пътя на естествено пренатално придвижване от долния полюс на бъбрека до дъното на скроталната торбичка, т. е отнася се за непълно смъкване. Това е най-честото вродено отклонение у новородените момчета.

Нарушения на пубертета

Пубертетът при момичетата настъпва между 8 и 14 години, т. е. около 2 години по-рано отколкото при момчетата. И при двата пола, обаче, могат да се наблюдават преждевременен или закъснял пубертет, като и в двата случая е необходимо диагностично уточняване.

Повишено окосмяване

Повишеното окосмяване е често и мъчително оплакване у женския пол. Макар че се възприема повече като козметичен дефект, в редица случаи причината е ендокринна. Само правилното лечение на основната яйчникова или надбъбречна патология, може трайно да отстрани този симптом. Същевременно не трябва да се забравя, че повишеното окосмяване (хирзутизмът) може да бъде ранен симптом на злокачествено заболяване (например андроген-продуциращ тумор на надбъбрека).

КОНТАКТИ
Проф. д-р Филип Куманов
Прегледи по договаряне след предварително записване на телефон:
Моб. тел.: 0888 641 516

Ключови думи: Мъжки хипогонадизъм, Крипторхизъм, Нарушения на пубертета, Полова слабост, безплодие, Повишено окосмяване, Заболявания на щитовидната жлеза, щитовидната жлеза, ендокринни заболявания, ендокринолог, ендокринолог софия, диабет, затлъстяване

Comments are closed.