Сдружение „Германо-Българска Помощ за Животните“

December 17, 2014
ЗА НАС

ScreenHunter_12668 Dec. 17 08.41Сдружение „Германо-Българска Помощ за Животните“ е неправителствена организация, работеща в сферата на проблемите на бездомните животни.

Разполагаме с общо четири приюта в различни градове в България – София, Добрич, Шумен и Русе.

Във всеки един от нашите приюти са настанени за постоянно отглеждане кучета и котки, които не могат да бъдат върнати на улицата – възрастни, ранени, болни или със специфични потребности.

Освен приюти в четирите града сдружение „Германо-Българска Помощ за Животните“ работи и за намаляване популацията на бездомните животни, като предлагаме безплатна кастрация за тях.

КАСТРАЦИЯ
ВАЖНО: В приютите на сдружение „Германо-Българска Помощ за Животните“ се кастрират безплатно бездомни кучета и котки!

КАСТРАЦИЯТА Е ГРИЖА ЗА ЖИВОТНИТЕ

В България допреди няколко години кастрацията на животните беше непозната практика, но на Запад тя е нещо нормално и се прилага от десетилетия.

Кастрацията не е сложна операция, тя се извършва чрез анестезер. Благодарение на нея се облекчава както Вашият живот, като стопанин на животното, така и животът на четириногия Ви любимец.

И ако нямате основателни причини Вашето животно да има потомство, тогава най-нормалното решение, което можете да вземете за него, е да го кастрирате.

ЗАЩО Е ПО-ДОБРЕ ДА КАСТРИРАТЕ СВОЯ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ?

1.Това ще улесни Вашия живот! Защото когато кучетата и котките се разгонят, те създават на стопаните си сериозни проблеми навън. А никак не е приятно през тези периоди да затворите Вашето животно вкъщи.

2.Кастрацията е от полза за домашния любимец. Често нарушената хормонална активност на животните довежда до физически изменения: възпаление на матката, кисти и тумори на яйчниците, тумори на млечната жлеза. А чрез кастрацията се отстранява техният източник и по този начин се премахва и проблемът.

3.По нашите улици има много бездомни кучета и котки. Главната причина за тяхната увеличаваща се популация през последното десетилетие е нехайството на собствениците на домашни животни, които не поставят под строг контрол поведението на разгонените си питомци по време на ежедневните разходки. Резултатът е появата на нови бездомни поколения. Най-малкото, което можем да направим, е чрез стерилизация да спрем увеличаването на техния брой.

АКО КАСТРИРАТЕ ВАШИЯ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ, ЩЕ ПОМОГНЕТЕ ЗА РАЗРЕШАВАНЕТО НА ПРОБЛЕМА СЪС СВРЪХПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗДОМНИ ЖИВОТНИ!

Всяка година в България се раждат хиляди бездомни кученца и котета. Повечето от тях нямат късмет те остават без стопани и дом. Така се стига до бруталното, нехуманно разрешение на проблема тяхното унищожение. А ако всеки собственик на домашно животно покаже сериозно отношение към този проблем и не позволява на своя домашен любимец да допринася за увеличаване на уличната популация, тогава огромният брой скитащи бездомни животни ще бъде намален чувствително.

КАКВИ ПРОБЛЕМИ ЩЕ ИМАТЕ, АКО ЖЕНСКОТО ВИ КУЧЕ НЕ Е КАСТРИРАНО?

По правило, женските кучета се разгонват 2 пъти годишно за периоди от около 10-15 дни. Това състояние се повтаря през целия им живот. През тези периоди животното става неспокойно, а около него по улицата и край дома Ви започват да се тъплят четириноги ухажори. Освен тези неприятности, женското куче е склонно да избяга от дома Ви, да забременее, без да се вълнува от последиците, които ще се струпат на Вашата глава. А както Ви е известно, изключително трудно ще намерите подходящ дом за нежеланото потомство.Но има и други неприятни ситуации дори и да не забременее, женското Ви куче може да бъде тормозено от лъжлива бременност. Тя се изразява в безпокойство, правене на леговище за раждане, поява на мляко в гърдите. Тази лъжлива бременност може да доведе и до други промени в поведението на животното и вероятно ще се налага постоянно да се обръщате към ветеринарен лекар.

КАКВИ ПРОБЛЕМИ ЩЕ ИМАТЕ, АКО МЪЖКОТО ВИ КУЧЕ НЕ Е КАСТРИРАНО?

Мъжките кучета използват всяка ситуация, за да се впуснат в преследване и ухажване. Това много често води до неприятности не само за собствениците на разгонени женски кучета, но и за стопаните на мъжките животни, които не могат да ги догонят из кварталите на града или да ги спасят сред уличното движения. Много кучета загиват сред натоварения автомобилен трафик, стават и причина за катастрофи.Мъжките кучета скитат по следите на разгонени женски, влизат в битки с околните животни това са неприятности и за кучетата и за стопаните им.А ако решите да държите Вашия любимец принудително затворен вкъщи, има голяма вероятност той да прехвърли емоциите си върху мебелите или върху някой от семейството. Симптоми на това притеснение на затвореното куче са и влошаване на характера му, често и нервно лаене и други.

КАСТРАЦИЯТА ЩЕ УЛЕСНИ ЖИВОТА НА СТОПАНИНА. А КАК ТЯ ШЕ СЕ ОТРАЗИ НА ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ?

Домашните животни не живеят сред дивата природа и не могат да бъдат оставени само на своите инстинкти. А домашният любимец наистина страда, когато тези инстинкти вземат връх в неговото поведение общото неразположение и разстройството водят и до заболявания. Често тези инстинкти подтикват животните към агресивни прояви и срещу хора. според някои данни на общинските власти в София, през последните десетина години са регистрирани около 10 000 ухапвания на граждани от бездомни кучета толкова са хората, които са потърсили медицинска помощ след инцидента. Това обаче, не е точно така. Често ухапванията са причинени от агресивни домашни любимци. Но в много от случаите гражданите предпочитат да стоварват вината за произшествието върху бездомното животно и да получат медицинска помощ ако обявят, че причината за инцидента е домашно куче, ще трябва да заплатят в кабинета, а обезщетение могат да получат от собственика на кучето едва след съдебни разправии и протакания.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ОПЕРАЦИЯТА?

Операцията, която трае около половин час, се провежда под пълна упойка и е напълно безболезнена. Тя не е сложна и животните се възстановяват бързо. За кратко време е възможно Вашият любимец да изпита леко неразположение.

КОЕ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО ВРМЕЕ ЗА ОПЕРАЦИЯТА?

Животните могат да бъдат оперирани успешно, независимо от възрастта си. Но за да се изключи рискът от нежелана преждевременна бременност, добре е стерилизацията да се извърши на по-ранна възраст. Ветеринарният лекар е компетентния човек, който може да определи подходящото време за стерилизация, съобразено с конкретното животно.Сред много стопани на домашни любимци все още се ширят остарели предразсъдъци, че женското животно трябва да роди веднъж (защото иначе можело да заболее) и едва тогава да бъде подложено на такава операция. Няма никакво разумно основание да позволявате на женските животни да родят поколение, защото именно по този начин ги излагате на здравни рискове, които могат да възникнат при бременността и раждането.Има и други легенди за опасността от напълняване на домашния любимец след стерилизация или рязка промяна на характера му. Нито едно животно не може да затлъстее от само себе си, това може да се случи само, когато стопанинът му го прехранва. Необходимо е движение и правилен режим на хранене за стерилизираното животно.След операцията в нрава на женското животно не настъпват никакви сериозни промени. При мъжкото животно ще се забележат известни изменения (най-вече по-спокоен нрав) но те са в положителна посока. Вашият мъжки любимец вече няма да ви притеснява, да напуска дома и да скита без контрол.

ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНА ЛИ Е КАСТРАЦИЯТА?

Тази оперативна мярка е единственият начин, чрез който можете да спестите много проблеми на себе си и на обществото, както и на животното. Подобно на много други неща в живота, стерилизирането е противоестествено, но не е ли неестествено да обучавате кучето си да седи или да дресирате волната котка? Не е ли неестествена целенасочената селекция на почти изродени породи кучета, тежащи само по 2 кг?

КОЛКО СТРУВА ОПЕРАЦИЯТА?

Ако вече сте взели решение да кастрирате Вашия домашен любимец, трябва да се обърнете за консултация към ветеринарен лекар. Той подробно ще Ви обясни всичко, което трябва да знаете, ще Ви информира за цената и ще определи най-подходящото време за операцията. Цената зависи от няколко фактора дали става въпрос за едро или дребно куче, за наднормено тегло, за котка и т.н.

ОСИНОВИ ПРИЯТЕЛ

ТЕ търсят дом
Всяко от животните, в нашите приюти, иска да бъде осиновено. Да има топъл дом и хора, които да го обичат, да се грижат за него и да му отделят индивидуално внимание. А то ще ги дари с безрезервна преданост, любов и много веселие.

Ако сте решили да си вземете домашен любимец заповядайте при нас! Кучетата и котките в приютите ни са кастрирани, ваксинирани, обезпаразитени и чипирани! Повечето от тях нямат порода, но имат нещо много по-важно – обич, с която да Ви дарят!

Когато избирате животно имайте предвид, че повечето породи са изкуствено селектирани – по цвят на очите, на козината, ръст и т.н. Животните, родени на улицата са естествено селектирани – оцеляват само най-силните бебета, най-приспособимите възрастни.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ
Искате да помогнете?
Грижите за животните са безкрайно много и всяка помощ е изключително ценна за нас и за четирикраките ни приятели.

Станете доброволец

Свържете се с нас и ще се уговорим за удобен ден и час, когато можете да дойдете. Нашите любимци имат нужда от индивидуално внимание, разходки, сресване и т.н.

Дарете

сметка в лв

Прокредитбанк АД, банков код PRCBBGSF

BG72PRCB92301029686011

сметка в евро

Райфайзенбанк България, банков код RZBBBGSF

BG03RZBB91551426556805

Погледнете брошурата Вие Можете да Помогнете

ГАЛЕРИЯ

ScreenHunter_12664 Dec. 17 08.40ScreenHunter_12665 Dec. 17 08.40ScreenHunter_12666 Dec. 17 08.40ScreenHunter_12667 Dec. 17 08.40
КОНТАКТИ

Сдружение „Германо-Българска Помощ за Животните“ – dbtierhilfe.wordpress.com
Адрес: гр. Русе, бул. „България“ 312
Тел.: 082 841281
E-mail: db.tierhilfe.ruse@ gmail.com

Адрес: гр. Добрич, бул. „25-ти септември“ 98
Тел.: 058 601 331
E-mail: db.tierhilfe.dobrich@ gmail.com

Адрес: гр. Шумен, ул. „Преспа“, Индустриална зона 2
Тел.: 054 866 934
E-mail: db.tierhilfe.shumen@ gmail.com

Адрес: гр. София, общ. Лозенец, ул. „Люба Величкова“ 48
Тел.: 02 962 42 19
E-mail: db.tierhilfe.sofia@ gmail.com

Текст и изображения: dbtierhilfe.wordpress.com

Comments are closed.