Смятаме, че очите ни са сини? Те всъщност са кафяви

December 21, 2016

screenhunter_2285-dec-21-13-49Мнозина се гордеят със синия или зеления цвят на очите си, но той се дължи просто на трик на светлината, твърдят специалисти.

Въпреки че цветът на очите се различава сред отделните хора, почти както и пръстовите отпечатъци, всички имаме естествен кафяв цвят.

Цветът на очите се определя от количество пигмент меланин в ириса – оцветения пръстен, ограждащ зеницата. Меланинът е и веществото, което определя тена на кожата и цвета на косата, а под повърхността си всички ириси имат един и същи естествен кафяв цвят, пояснява оптометристът д-р Гари Хейтинг.

Той допълва, че всеки от нас има меланин в ириса на окото си и в зависимост от количеството на това вещество се определя и цветът на очите. Меланинът се открива в почти всички организми и се формира от група клетки, познати като „меланоцити“. Наличието му в кожата предоставя известна защита от потенциално вредните ултравиолетови лъчи.

Меланинът е тъмнокафяв на цвят и, когато концентрациите му са по-големи, той изглежда по-тъмен. Това се дължи на способността му да абсорбира светлината, в зависимост от неговата концентрация.

Луничките, които могат да се открият сред хора от различни раси, са пример за концентрирани количества меланин в малки петна по кожата, които съответно изглеждат и по-тъмни.

Когато става дума за очите, количеството меланин определя какъв ще бъде цветът на ириса. Където концентрациите му са най-големи, се абсорбира повече светлина и по този начин ирисът изглежда тъмнокафяв.

При най-ниските концентрации на веществото съответно и абсорбираната светлина е по-малко, като по-голямата част се отразява, придавайки син оттенък а ириса. При средните концентрации на меланин цветът на очите може да бъде тъмнозелен или пъстър.

Специалистите допълват, че това е взаимодействие между количеството меланин и структурата на самия ирис, се посочва още в DailyMail.

Източник: puls.bg

Comments are closed.