Стоматологична клиника “Доктор Цветкова” – Варна

March 24, 2023
ЗА НАС

IMG-0067.

 

 

 

 

 

 

Една от първите частни стоматологични клиники основана през 1990 година в гр. Варна от доктор Цветана Цветкова – специалист стоматолог.

 

Предимството да сте наш пациент:

  • Безплатни прегледи, консултации и план за лечение само за пациентите на кабинета
  • Стоматологичната клиника работи със Здравно осигурителната каса
  • Индивидуално отношение
  • Работа с най-модерно оборудваните зъботехнически лаборатории във Варна
  • Наличие на високотехнологична апаратура за лечение и диагностика , рентгенов апарат за секторни снимки
  • В стоматологичните кабинети се работи само с материалите на най-известните стоматологични фирми, доказали качествата си в клиничната практиката .
  • Лазерна терапия срещу парадонтоза.
  • Уютна атмосфера за релаксация
ОРАЛНА ХИРУРГИЯ

oralna-hirurgiia-vav-varna-primorski-3432-0.

 

 

 

 

Раздел в стоматологията, който се занимава с хирургичната намеса в устата. Екстракция на зъбите, както и на мъдреци. В клиниката на д-р Цветкова  може да се чувствате спокойни и сигурни в екстракцията на мъдреци.

 

 

 

КОНСЕРВАТИВНА СТОМАТОЛОГИЯ

p4.

Кариесът представлява прогресивно разтваряне на минералната компонента на емайла, дентина или цимента. В основата си е бактериално обусловено заболяване. Киселините, произвеждани от бактериалната плака, причиняват деминерализация за зъбната повърхност и при продължителни периоди от време може да прогресира до кариес.

Как се диагностицира кариеса

Диагностиката на кариеса включва клинични и рентгенографски методи. Клинично проявата на кариеса се изразява в промяна на цвета, размекване на твърди зъбни тъкани и образуване на дефект. Възможна е поява на болка при коснумиране на топли, студени или сладки храни и напитки,което да доведе до смущение в дъвкателната функция.

Рентгенографското изследване може да осигури ценна информация за диагностиката и лечебното планиране

Лечение на зъбния кариес

Лечението на зъбния кариес цели да се предотвратят усложненията в пулпата на зъба. Извършва се чрез пломбиране. В съвременната стоматология се използват множество материали, които да позволят възстановяване, което да отговаря на функционалните и естетични изисквания на стоматолога и на пациента.

Ендодонтия

Ендодонтията разглежда заболяванията на пулпата и се занимава с лечение на кореновите канали. Най-честа причина за поява на такива е ненавременното откриване и лекуване на зъбния кариес. В резултат на което се стига до възпалителни заболявания на пулпата. Основно заболяванията на пулпата се разделят на пулпити и периодонтити. Тук водещ симптом е болката.

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

ПРОТЕТИЧНА(ОРТОПЕДИЧНА) СТОМАТОЛОГИЯ

Естетичната стоматология намира приложение в иновативната и модерна клинична практика.

Защо и кога се налага протетично лечение

За да функционира пълноценно дъвкателния апарат, трябва да е здрав или напълно възстановен.

В случаи на смущения във функцията-хранене, говор.

Както и за коригиране на естетиката на усмивката.

Протезните конструкции основно се разделят на подвижни и на неподвижни. Към подвижните се отнасят частичните и тотални протези. Към неподвижното-фасети, коронки, мостове, шини.

Как се осъществява лечението

Определя се план и последователност на лечение. Всички зъби, които ще участват в протетичното възстановяване трябва да бъдат излекувани (ако състоянието им го налага). При избор на неподвижно протезиране зъбите се изпиляват, като при нас това се осъществява с упойка, за да не се предизвиква болка и неприятни усещания у пациента. Изпиляване то се прави по определени правила и различни методи, в зависимост от избрания метод на лечение. След което в кабинета се снема отпечатък, който се изпраща в лаборатория за по нататъшната работа от зъботехника. До окончателното изработване на конструкцията поставяме временни коронки, с които осигуряваме комфорта и естетиката на съзъбието.

При избор на подвижно протезиране в кабинета се снемат отпечатъци и се изпращат в лабораторията. Зъботехника подготвя моделите. Налагат се няколко посещения в кабинета, след което протезите са окончателно готови. Даваме напътствия за правилното ползване и почистване на протезите.

ПАРОДОНТОЛОГИЯ

images

Пародонтологията разглежда заболяванията на венците. Причините за поява на тези заболявания са най-различни, но основно място заема плаката и зъбния камък. Други фактори са стрес, тютюнопушене, генетични фактори, някои общи заболявания. В резултат на тези възпалителни промени се наблюдава кървене от венците, с последваща загуба на костта и разклащане на зъбите и тяхната преждевременна загуба. С лечение и профилактика на тези заболявания в повечето случаи те са обратими и напълно лечими.

Заболяванията на пародонта основно ги разделяме на гингивити и пародонтити.

Основен причинител на тези възпалителни заболявания са плаката и зъбният камък. Зъбният камък се образува от узряването и минерализирането на зъбната плака. Създава се повърхност, която благоприятства задържането на нови количества плака и микроорганизми. Венците се възпаляват и започват да кървят, а върху емайла действат кариесобаруващи фактори.

Кървенето е симптом на възпалени венци. При здрави венци няма кървене. Възпалените венци пречат на доброто почистване и се натрупват нови количества зъбен камък. Отстраняването му може да стане единствено в кабинета с необходимите техники и инструментариум.

Лечение на пародонталните заболявания

Започва се с почистване на зъбния камък. Извършва се с ултразвуков апарат и се премахва надвенечния и подвенечния зъбен камък. Процедурата е безболезнена. При някои пациенти има чувствителност на възпалените места и затова е възможно почистването да стане след моставяне на местна упойка. Завършва с полиране със микроабразива сода. При наличие на пародонтални джобове се прави кюретиране с цел по-добро и по-бързо оздравяване. При по-тежки случаи манипулацията се прави в няколко посещения. Ако е необходимо по преценка се изписва антибиотик.

Колко често се чисти зъбен камък

Броя на посещениата в кабинета се определя индивидуално,в зависимост от тежеста на състоянието. При тежки възпаления с наличие на пародонтални джобове почистването трябва да става на 3-4 месеца. При лек гингивит на 6 месеца. Рядко се наблюдават пациенти, които образуват много малко зъбен камък и са с добра хигиена, може да се почиства веднъж годишно.

ПРОФИЛАКТИКА

15380352328872

Важно е редовно да се посещава стоматологичния кабинет. Профилактиката е от особено значение за навременно откриване на започнали процеси и тяхното излекуване по зъбите и пародонта. В случая е необходимо зваимно участие, както на стоматолога,така и на пациента. При първо посещение на пациента в кабинета е важно да се започне с професионална орална хигиена(отстраняване на плака и зъбен камък,и полиране на зъбите) и мотивация на пациента. Даваме насоки за правилни техники на четкане на зъбите, как да се използва конец и други помощни почистващи средства. Определяме индивидуални срокове, за да следим дали положените усилия дават очквания резултат. При здрави зъби профилактичните прегледи се препоръчват на 6 месеца,а при налични проблеми през 3-4 месеца.
Нашите насоки са за създаване на трайни хигиенни навици и редовни профилактични посещения в кабинета. Извършването на преглед при нас НЕ СЕ ЗАПЛАЩА.

ОРТОДОНТИЯ И INVISALIGN

Последните новости в ортодонтското лечение e системата Invisalign (Инвизалайн). Това са прозрачни шини, които на практика не се забелязват. Изработват се индивидуално за всеки пациент различни на брой шини или Aligni според клиничната ситуация на пациента, както и протокола на работа. Могат да се свалят и поставят отново, с което значително се подобрява поддържането на добра орална хигиена.

Най-голямата привилегия, е че са абсолютно невидими.

Клиниката на д-р Цветкова разполага с италиански специалсти акредитирани в областа на Invisalign Technology.

Името ортодонтия идва от гръцката дума ortho и означава прав и odons-зъб Ортодонтията е тази част от стоматологията, която изучава неправилното положение на зъбите и захапката,и тяхното лечение. С ортодонтското лечение се постига преместване на естествените зъби на тяхното правилно място, като по този начин се създава правилна захапка и една красива усмивка. Красива усмивка означава красиво лице, което означава много по-добро самочувствие. Освен това правилно подредените зъби осигуряват спазването на добра хигиена и по този начин се предотратяват възпалителни проблеми по венците и възникване на кариеси.

Ортодонтско лечение може да се провежда както при деца, така и при възрастни. Извършва се най-често с брекети. За поставянето на брекети при деца е необходимо да са сменили всички млечни зъби с постоянни. Изготвянето на план на лечение става след направа на фото и рентгенови снимки, снемане на отпечатъци и отливане на работни(диагностични) модели. Продължителноста на лечение се определя индивидуално за всеки пациент. Когато лечението приключи и се свалят брекетите и се изготвят ретайнери. Тяхното ползване е от значение за запазване на постигнатите резултати.

В клиниката се практикува детска и възрастова Ортодонтия

ДЕТСКА СТОМАТОЛОГИЯ

1.Детска-Стоматология.

Кариесът на зъбите е локализирано прогресиращо разрушаване на твърдите зъбни тъкани с клинично установима степен на разграждане. Зъбният кариес разрушава всички твърди зъбни тъкани като започва от зъбната повърхност и се развива в ширина и дълбочина до пълно унищожаване на зъба.

ПРОФИЛАКТИКА НА КАРИЕСА НА ЗЪБИТЕ

Три типа профилактика

Първична-да се предотврати появата на заболяването

Вторична-да се предотвратят усложненията на заболяването

Третична-да се възстановят загубите на съзъбието,за да се предотвратят уврежданията на други органи и системи.

 


НАСОКИ НА ПРОФИЛАКТИКАТА

Да се повиши устойчивостта на твърдите зъбни тъкани

Да се подобри хигиенното състояние на съзъбието

ФОРМИ НА ПРОФИЛАКТИКА

Хранителна профилактика на зъбния кариес

Флуорна профилактика на зъбния кариес

Профилактика на кариеса чрез повишаване на хигиената на съзъбието

Профилактично запълване на дълбоки фисури

ЛЕЧЕНИЕ

Временните зъби, засегнати от кариес, се подлагат на лечение, с което се цели предпазване от усложнения и увреждания на зъбния зародиш и на самите постоянни зъби. Всички видове стоматологични процедури върху временните зъби осигуряват също тяхното собствено нормално функциониране и физиологична смяна. Запазването на временните зъби има значение за здравето и развитието на постоянните зъби. Здравите временни зъби предотвратяват развитието на кариесни процеси при постоянните зъби. Наличието им спомага за нормалното оформяне на растящите челюсти, подреждане на посточнното съзъбие и т.н.

Кариесът на постоянните зъби протича с определени особености, които са характерни за детската възраст.

Навременното лечение на кариеса и предотвратяването на усложнения в пулпата,периодонциума и другите околозъбни тъкани предпазват детския организъм от алергизиране,интоксикации и инфекциозни огнищни заболявания.

МЕТОДИ НА ЛЕЧЕНИЕ НА КАРИЕСА

Без обтурация-импрегнация

Обтуриране на временните зъби

Лечението на детските зъби е подобно като това на възрастните, с тази разлика, че при децата се стремим към по-бързо и безболезнено лечение. Посещенията са кратки с леки манипулации

СРОКОВЕ НА ПРОБИВ НА ВРЕМЕННИТЕ ЗЪБИ:

Централни резци-6-8 месец

Странични резци-8-12 месец

Първи молари-12-16 месец

Кучешки-16-20 месец

Втори молари 20-30 месец

Отклонение от тези срокове може да има както за по-ранен,така и за по-късен пробив.Отклоненията до два месеца се приемат в границите на нормата.

СРОКОВЕ ЗА ПРОБИВ НА ПОСТОЯННИТЕ ЗЪБИ:

Първи молар-6 години

Централен резец-6 години

Страничен резец-7 години

Първи премолар-8 години

Кучешки-9 години

Втори премолар-10 години

Втори молар-11 години

Това е възрастта,в която при повече от 50% от децата се извършва пробивът на съответния зъб.Възможни са индивидуални отклонения от една година преди и след средната възраст,които са в границите на нормата.

КОНТАКТИ

Стоматологична клиника “Доктор Цветкова” – drtzvetkova.com

Адрес: гр. Варна ул.“Цар Асен“ 48 (ул.“Ген.Столипин“ 28-30)
Тел.: 052 60 41 99
E-mail: dolaptchieva_at_hotmail.com


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: drtzvetkova.com

 

 

Comments are closed.