Стоматологичен кабинет “д-р Маргарита Даракчиева”

April 1, 2019
ЗА НАС

darakchievaКабинетът разполага със следното оборудване: Лампа за професионално избелване на зъби- BLUEDENT 12BL – Два ,,Юнита” снабдени с камери и екран за визуализиране на зъбите – Диоден лазерен апарат за безкръвни манипулации – Швейцарски апарат за почистване на зъбен камък с ултразвук – Лазерен апарат за обезболяване -”Скорпион” за йонофореза -”Apex-locator”-Наконечник за обработка на каналите на зъба – Компютри за съхраняване на данни.

За да получите най-подходящото лечение ще съставим план на лечение, който максимално да отговаря на съвременните изисквания за естетика и функция.

Повече информация за предлаганите услуги можете да намерите на посочените по-долу телефони.

УСЛУГИ

* Обща стоматология

*Детска стоматология ( За повече информация тук )

* Хирургия ( За повечеинформация тук )

* Ортопедия ( За повече информация тук )

* Ортодонтия ( За повече информация тук )

* Парадонтология

* Естетична стоматология ( За пвече информция тук )

ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

 

ЗЪБЕН КАРИЕС

Кариесът представлява инфекциозно заболяване, което разрушава зъбната повърхност, постепенно разрушава зъбите, затруднява дъвченето и нарушава естетическия вид на лицето. Зъбният кариес е най-честото и разпространено хронично заболяване, води до разрушаване на твърдата тъкан на зъба и представлява киселинно разтваряне на зъбната емайлна повърхност.

Симптомите му са най-често визуални в начален стадий, а при напреднала фаза се усеща болка при топлостудено, сладко или при натиск.

Лечението се извършва посредством поставяне на пломба, като се отстранява кариесът.

ПУЛПИТ

Пулпитът представлява засягане на зъбния нерв, възпаление на зъбната пулпа, причинен обикновено от много дълбок кариес. Често това заболяване е свързано с много силни болки, особено при консумацията на студени храни и напитки, както и със съпроводена нощна болка.

Лечението на пулпит се извършва в няколко етапа. Необходимо е зъбът да бъде умъртвен, да се почистят и извадят нервите, каналите се разширяват, запълват се с медикамент, уплътняват се с гутаперка, която може да бъде втечнена или под формата на щифт и чак тогава следва пломбиране.

Правилното запълване на каналите е много важен процес, който е препоръчително да бъде проверен чрез рентгенова снимка на лекувания зъб.

Понякога умъртвените зъби стават лесно чупливи, което налага поставянето на корона или обличане на зъба.

Лечението на пулпит е известно още като ендодонтско лечение или кореново. Ако пулпитът не бъде излекуван навреме, това води до периодонтит /гранулом/ или гангрена. Тези заболявания могат да доведат до образуване на киста или до преминаване в абцес.

ПЕРИОДОНТИТ

При този вид диагноза се наблюдава как възпалителния процес се разпространява не само върху тъканта на зъбите, но и върху костта около корените им. Разпада се нерва на зъба и се уврежда връзката между него и челюстта, засяга се косттаЗъбът започва да се клати и боли при докосване. Образува се гранулом, който представлява торбичка на върха на зъбния корен.

Често това заболяване е съпроводено с болка, поява на неприятен дъх от устата, клатене и подпухване на бузата.

Могат да се развият и усложнения, тъй като това е сериозен възпалителен процес, при който трябва спешно зъба да се отвори и да бъде премахната насъбралата се гной, тъй като това огнище влияе на общото състояние на организма. Периодонтитът често се развива при некачествено лекуване на кореновите канали.

ГИНГИВИТ

Гингивитът представлява възпаление на венците, често вследствие на плаково натрупване и не добра устна хигиена.

Симптомите са ярко червени или виолетови оцветявания на венеца, силна чувствителност при докосване, кървене и болка.

Добрата орална хигиена, включваща редовно и правилно измиване на зъбите, както и редовно почистване на зъбната плака, могат да предотвратят това заболяване. Препоръчва се употребата на интердентални четчици или конец за уста след хранене, с цел премахване на остатъците, които се задържат в междузъбните пространства. Може да се използва и вода за уста, съдържаща хлорхексидин.

ПАРАДОНТОЗА

Причините за това напоследък много често срещано заболяване са предимно лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Парадонтозата е свързана и с болести на кръвоносната, ендокринната и нервна система. Засяга се и се разрушава пародонта.

Болестта се развива в няколко стадия: сърбеж и зачервяване на венците, оток, кървене. Придружена е и от лош дъх и образуването на периодични абцеси.

Възпалението на венците и бактериите, които се развиват в устата, могат да доведат до възпаление и на лимфните възли.

Последният стадий се изразява в образуването на джобове около зъбите, вследствие на отлепване на венечния ръб от стената на зъба. Точно в тези пространства започват да попадат микроорганизми и храни, образува се по- лесно зъбен камък и ако не се вземат своевременни мерки, то зъба се разклаща и пада. Понякога неправилно подредените зъби и наличието на прекалено много място между тях или дълбока захапка също водят до парадонтоза.

За лечението на това заболяване е много важно редовното и дълбочинно почистване с ултразвук на междузъбните пространства, приемане на повече витамини и  водене на здравословен начин на живот / тютюнопушенето и употребата на алкохол влияят/. Понякога се предписват и антибиотици, но те имат временен ефект.

ХАЛИТОЗА

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ЛОШИЯТ ДЪХ (ХАЛИТОЗА)?

Халитозата или лошия дъх е проблем с който се сблъскват много хора и това пречи на тяхното общуване с околните. Заболяването представлява неприятен мирис на дъха на пациента, като в повечето случаи това се дължи на здравословни проблеми.

Като първа причина за това са процеси, свързани с бактериалното разграждане на протеини, съдържащи сяра. Такива се откриват в мъртвите тъкани, хранителни остатъци по устната кухина или бактерии при гингивит или парадонтит.Тези бактерии обитават пространствата между зъбите и венците, както и в дълбоките гънки на езика. Така произвеждат газ , който мирише доста неприятно.

Лошият дъх често се получава и от наличие на парадонтоза, а именно от заболяване на венците. Около зъбите се образуват венечни джобове, които се пълнят с остатъци от храна, а това позволява развитието на бактерии.

ХАЛИМЕТЪР

Халиметър – това е уредът, който измерва наличието на сероводородните групи в издишания от пациeнта въздух.

Нашият кабинет разполага с този уред и с негова помощ определяме съдържанието на летливи серни газове от устата. Стойностите, които се отчитат, показват до каква степен се наблюдава наличие на лош дъх.

Процедурата е напълно безболезнена, като се взимат три поредни проби, а на графиката се отчитат стойностите, които показват нивото на летливи серни съединения. Важно е 4 часа преди да се направи изследване, пациента да не упротребява храни и напитки, както и да не се ползва вода за уста, за да бъдат реални стойностите на отчитане. Позволен е приема на питейна вода.

Цена на изследването – 50,00 лв.

МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЛОШ ДЪХ

Препоръчително е посещението при стоматолог поне два пъти годишно. Това е специалистът , който ще определи дали лошия дъх е свързан с проблеми в устната кухина. При преглед при вашия стоматолог се извършва и профилактика на стоматологичните заболявания, като основен момент е регулярното почистване на зъбен камък и отстраняване на натрупалата се плака.

Задължително зъбите трябва да се мият двa пъти дневно: сутрин и вечер, както и правилно да се почистват междузъбните пространства.

Ако страдате от сухота в устата, това също води до лош дъх. В такъв случай се препоръчва приема на повече течности за добро отделяне на слюнка, както и за избягване натрупването на бактерии по езика и устата. Много важен момент е и правилното хранене.Трябва да се консумират храни, богати на калций, както и плодовете и зеленчуците, съдържащи витамин С.

И не забравяйте, че лошия дъх може да се излекува – при правилната комбинация от професионална стоматологична помощ и специална програма за хигиена на устата.

 

 

 

 

ГАЛЕРИЯ

fotopolimer7fotopolimer4_1fotopolimer5_1fotopolimer2_1fotopolimer3_1fotopolimer_1
КОНТАКТИ

Стоматологичен кабинет “д-р Маргарита Даракчиева” – zabolekarsofia.com

Адрес: гр. София, жк. Гоце Делчев, ул. “Георги Измирлиев”, бл.235, вх.5, ет.1, ап.73 /до 29-та поликлиника
Тел.: 02 958 46 19
Моб. тел.: 0887 465 923; 0878 465 923
Работно време: Понеделник – Петък : 7,30 – 20,00; Събота и Неделя: с предварително записване


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: zabolekarsofia.com

Comments are closed.