Студеният душ – полезен ли е за кожата и косата?

January 10, 2017

cold-showerСтуденият душ е практика, за която се твърди, че може да бъде от полза за здравето. Дали наистина обаче си заслужава да подложим тялото на студената струя?

Поддръжниците твърдят, че ниските температури подобряват метаболизма, настроението и дори състоянието и вида на косата и кожата. Къде е истината?

По отношение на косата, студът помага за укротяване на разрошените кичури и затваря влагата в косъма, като по този начин се предотвратява счупване.

Що се отнася до влиянието на студената вода върху кожата, тя води до временно свиване на порите и намалява зачервяването и подпухналостта. В допълнение, студената вода подобрява и кръвообращението – начин на организма да поддържа телесната температура. За лицето това означава здравословен блясък.

Твърди се още, че студеният душ помага за подобряване на настроението, но доказателството в подкрепа на това твърдение не са достатъчно убедителни.

По време на проучване, публикувано в International Journal of Circumpolar Health, се наблюдава практиката „зимно плуване“ във Финландия. От резултатите става ясно, че редовното потапяне в студена вода – участниците плуват 4 пъти седмично, може да има благоприятен ефект върху нивата на енергията и благосъстоянието.

Има някои проучвания, чиито резултати предполагат, че ниските температури могат да стимулират кафявата мастна тъкан, за която е известно, че изгаря калории. Важно е да имам предвид, че, ако решим да си вземем студен душ, разликата в температурата на водата не бива да бъде много голяма – тя следва да е хладка. Продължителността на студения душ не бива да е много дълга – 10 секунди са достатъчни.

Според специалисти най-голямата полза на първо място идва от избягването на горещата вода. Дори и да е приятна, това нанася много вреди на косата и кожата. Горещината елиминира част от естествените мазнини на кожата, което често води до изсушаване, сърбеж и повишава риска от развитие на кожни състояния, като екзема. Това е още по-голям проблем през зимните месеци, когато въздухът отвън и вътре е сух.

Източник: puls.bg

Comments are closed.