Механизмът на събуждането и заспиването – разгадан

April 19, 2016

Невробиологичните пътища, които играят ключова роля в заспиването и събуждането, са установени от изследователи. Благодарение на това откритие, може би сме на крачка от разработване на ново лечение за нарушенията на съня, свързани с циркадните ритми.

В данните се посочва, че калиевите канали, които се намират в хипоталамуса на мозъка, регулират „превключването“ между съня и будното състояние.

Тези канали са част от семейството на йонните канали. Те са отговорни за провеждане на електричество, като по този начин правят възможна комуникацията между невроните в мозъка.

1403685303_410440_1362402542Според изследователите от Училището по медицина към университета на Мериленд в САЩ тези канали са особено активни в областта на мозъка, която участва в регулирането на циркадните ритми. Образно казано, определят кога да спим, каква да е продължителността на съня и кога да се събудим.

При някои хора циркадните ритми са извън баланс, което може да доведе до нарушения на съня, включително инсомния и сезонно афективно разстройство.

За целите на проучването изследователите анализират моделите на съня в лабораторни условия. Установява се, че по време на сън калиевите канали са неактивни, а в будно състояние са активни.

Оказва се, че неактивният канал отключва по-висока активност на невроните в областта в хипоталамуса, което води до заспиване. От друга страна, активността в калиевия канал намалява тази на невроните, като резултатът е будно състояние. 
 
Според изследователския екип проучването е първото, което установява, че неактивните калиеви канали са ключа за „кодиране“ на циркадните ритми, които регулират цикъла на заспиване и събуждане.

Тези открития биха могли да бъдат от полза за разработването на медикаменти, които да лекуват нарушения на съня, свързани с нарушения баланс в биологичния часовник.

Данните са публикувани в сп. Nature Communications.

Източник: Puls.bg

Comments are closed.