Високият ток не бива да бъде ежедневна обувка!

February 2, 2017

високи токчетаОбувките с висок са предпочитани от много жени, тъй като придават грация и изящност на походката. Въпросът е, дали си струва да се подлагаме на ефектите от носенето им, заради ползите, носещи на външния вид.

Истината е, че високите токове крият различни рискове за здравето, някои от които в никакъв случай не са за пренебрегване…

Артрит

Ежедневното носене на високи токове води до физически увреждания. Това твърдение е подкрепено както от науката, така и от много жени.

 

Според данни на проучване, проведено от британски изследователи през 2014 г., постоянното носене на такива обувки се свързва с развитието на остеоартрит.

Напрежение върху коленете

По време на проучване, проведено в Университета на Южна Калифорния в САЩ, става ясно, че напрежението върху коленете се увеличава с 90%, когато носим обувки с ток 9,5 см, в сравнение с равни обувки. Причина е в начина, по който височината принуждава коляното да се свива, когато вървим.

Претоварва се ахилевовото сухожилие

Продължителното носене на обувки с висок ток, най-вече ходенето на пръсти, води до стягане на прасците и съкращаване на ахилевовото сухожилие. Резултатът може да бъде болка в мускулите. Разтягането е препоръчително, след носене на обувки с висок ток.

Нервите…

Неврома на Мортън е състояние, при което нервът в стъпалото, най-често между пръстите, се раздразни и доведе до болка. Макар точната причина за раздразнението да не е ясна, медицински специалисти смятат, че е следствие на разтягане и притискане на нерва.

Състоянието се среща най-често сред жените на средна възраст, тъй като се свързва с носенето на стегнати обувки и ходенето основно на възглавничката на стъпалото.

Източник: puls.bg

Comments are closed.