Вредни ли са освежителите за въздух

February 6, 2017

air freshenersЗа освежаване на въздуха в затворени помещения, често се използват продукти като спрейове, свещи, масла, гелове и др.

Макар да съществуват по-ефективни методи, като употребата на адсорбенти (активен въглен, зеолит) и по-полезни методи, като въздушните пречистватели, най-популярни са аерозолните продукти.

Аерозолът е химична смес от твърди частици и микроскопични капки течност във въздух или в друг газ. Всички освежителите за въздух споделят това качество – разпръскват своите активни съставки под формата на микроскопични частици, които лесно биват вдишани и отведени до белите дробове, а от там – в кръвта.

Това е опасно поради съдържанието на много спрейове, ароматни свещи и масла: като добавка към адсорбентите – твърди частици, по които полепват ароматни съединения от въздуха, често се използват ароматизатори, консерванти и разтвори като парафин, 2-бутоксиетанол и етери на гликола. Често ароматизаторите включват терпени като лимонен, познат като кожен дразнител и причинител на ренални карциноми – ракови образувания в бъбречни тъкани.

Изследване от 2005 г., проведено от Bureau Européen des Unions de Consommateurs (BEUC) заключва, че повечето освежители на въздух отделят алергени и токсични замърсители като бензен, формалдехид, терпени, естери на фталата и толуен. Друго европейско изследване от 2006 г. разкрива, че терпените в освежителите след време заповчат да реагират с озона и формират падащ към земята формалдехид, хидроскилови радикали и вторични ултрафини частици.

Изследване на University of Washington, акцентиращо най-продаваните ароматизатори в щатите демонстрира, че повече от тях съдържат познати канцерогени, които дори не били описани в състава на продукта. Сред тях били ацетон – активната съставка в лакочистителите и разредителите на боя, хлорметан – невротоксин и белодробен токсин, ацеталдехид и 1,4-диоксан – познати с канцерогенните си свойства.

Учените съветват да се избягва употребата на подобни „освежители“ или тя да се ограничи максимално. Отстраняване на обектите, излъчващи силна миризма, редовно проветряване на помещението и употреба на по-ефективни и безвредни освежители, като бял оцет и сода за хляб или адсорбенти като зеолита. След употребата на свещи или инсенции е задължително помещението да се проветри – много от активните съставки в тях са безвредни, но с времето се окисляват, разграждат и вторичните им продукти могат да образуват нови оксиди, вредни за здравето.

За повече информация изгледйте краткия клип на Tech Insider:

Източник: puls.bg

Comments are closed.