АГ болница “Д-р Щерев” – Акушер – гинекологична болница София

August 30, 2020
ЗА НАС

Logo + textМедицински комплекс „Д-р Щерев” осигурява висококачествена здравна грижа в областта на женското здраве, репродуктивната и фетална медицина, акушерството, гинекологията и регенеративната медицина.
Екипът на болницата предоставя професионално лечение на всеки един пациент, съчетани с персонално отношение и комфортна атмосфера. Медицински комплекс “Д-р Щерев” е мястото където всеки един пациент получава персонална здравна помощ.
С три десетилетия успехи в асистираната репродукция екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” е помогнал на хиляди български жени и двойки да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома. Хиляди са децата, които днес носят радостта на живота, благодарение на акушер-гинеколозите, ембриолозите и биолозите от екипа на проф. Атанас Щерев.
Следвайки своето призвание да дарява живот, през 2003 г. проф. Атанас Щерев сбъдва мечтата си и открива собствена специализирана АГ болница. Днес, лечебното заведение е развито в многопрофилен медицински комплекс за семейно здраве. В него се предлагат пълни грижи по линията семейно планиране – женско и мъжко репродуктивно здраве – зачеване – проследяване на бременност – раждане – следродилна рехабилитация – педиатрично проследяване – специализирани медицински прегледи за цялото семейство”. Комплексът разполага с разширен диагностично-консултативен блок със специализирани кабинети по педиатрия, ендокринология, урология-андрология, превантивна медицина и гинекологична онкопрофилактика, мамология, неврология, физиотерапия и рехабилитация и др. В своята болнична част Медицински комплекс „Д-р Щерев” разполага с отделения по акушерство, по оперативна гинекология с фокус към ендоскопската хиругия и по асистирана репродукция. Специално внимание е отделено и на развитието на регенеративната медицина – в комплекса са обособени високотехнологични специализирани крио помещения и лаборатории за научни проучвания и практическо приложение на стволови клетки.

За записване на час:
Контактен център: 02/ 920 09 01
Записване на час за АГ или репродуктивен специалист през Facebook Messenger: https://www.facebook.com/shterevhospital/ (за да запишете час е нужно да изпратите лично съобщение в профила ни)
Записване на час през за АГ или репродуктивен специалист през Viber, последвайте ни в публичния ни канал на адрес: http://viber.com/shterevhospital

АСИСТИРАНИ РЕПРОДУКТИВНИ ТЕХНОЛОГИИ
С над 30-годишен опит на своите специалисти в асистираната репродукция, Медицински комплекс „Д-р Щерев” е пионер в прилагането на асистираните репродуктивни технологии в България. Чрез своите висококвалифицирани лекари, ембриолози и биолози, модерна база и оборудване, съобразно с най-високите международни стандарти, на пациентите се предлагат широк спектър от съвременни асистирани репродуктивни технологии и методи, основните от които са вътрематочна инсеминация, инвитро оплождане и ИКСИ оплождане. Сред останалите допълнителни методи и техники са PESA, TESE, FISH, предимплантационна генетична диагностика (PGD/PGS), асистиран хетчинг с лазер, отстраняване на ДНК фрагментирани сперматозоиди (MACS), ко-култивиране на ембриони с ендометриални клетки, IMSI (селектиране на морфологично и органелно ниво на сперматозоиди и инжектирането им в яйцеклетките), Spindle view и оценка на обвивката на яйцеклетката (zona pellucida), ERA (анализ на „имплантационен прозорец” и извършване на персонализиран ембриотрансфер), замразяване и криопрезервация на сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони и др. При разрешаване на сложни казуси екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” провежда консултации със световно признати учени партньори от водещи клиники по репродуктивно здраве във Великобритания, Белгия, Италия, Холандия, Израел, Гърция и Турция. Към настоящия момент болницата се гордее с над 10 000 бебета, заченати чрез инвитро или друга репродуктивна техника.

ФЕТАЛНА МЕДИЦИНА
В сектора по фетална медицина се прилагат съвременните възможности за решаване на изключително сложни случаи при малформации на плода, а екипът на лечебното заведение е пионер в развитието на тази иновативна за страната медицинска специалност. В разкрития през 2013 г. в Медицински комплекс „Д-р Щерев” единствен по рода си в България специализиран сектор по фетална медицина се дава шанс за успешен изход от бременности, които доскоро се смятаха за обречени. Лекарите от сектора работят в тясно сътрудничество с известната школа на проф. Кипрос Николаидес от британската King’s College Hospital.
През 2014 и 2015 г. в Медицински комплекс „Д-р Щерев” за пръв път в България бяха приложени три иновативни методики, които дават шанс за спасяването на бебетата още преди раждането им – фетална лазерна хирургия, вътреутробна операция на плод с поставяне на балон катетър и вътреутробно кръвопреливане на плод. Въпреки трудностите, бременностите завършиха успешно и днес семействата се радват на живи и здрави новородени. Интервенциите се извършват от ръководителя на сектора д-р Петя Чавеева, първият български специалист, преминал през няколкогодишно систематично обучение по фетална медицина и миниинвазивна фетална хирургия с лазер.

ОПЕРАТИВНА ГИНЕКОЛОГИЯ
В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се извършват както малки оперативни интервенции (дилатация на цервикален канал, полипектомия, кюретаж, изкуствено прекъсване на бременност до 12 г.с., пункция на киста с аблация), така и лапарокистектомия, лапаромиомектомия, пластика на маточни тръби, серклаж на маточна шийка, конизация на маточна шийка, електрокоагулация на маточна шийка, хистеректомия и др. Специален фокус е насочен към развитието на ендоскопската хирургия с най-съвременно оборудване за извършването на хистероскопия (диагностична и оперативна) и лапароскопия (диагностична и оперативна). Следоперативният престой и възстановителният процес на пациентите са осигурени в комфортно обзаведени стаи с едно или две легла със собствен санитарен възел. През юни 2015 г. на два етажа от лечебното заведение е разкрито разширеното гинекологично отделение, което включва три нови операционни и още по-комфортни условия за следоперативен престой. Амбицията на екипа на болницата е постепенно всички гинекологични операции да бъдат извършвани чрез миниинвазивни ендоскопски техники, а отворената гинекологична хирургия да остане в историята.

АКУШЕРСТВО
През 2015 г. Медицински комплекс „Д-р Щерев“ създаде модерна лаборатория, оборудвана с високотехнологична апаратура за приложение на възможностите на съвременната медицинска генетика. Тя предлага широк набор от генетични и цитогенетични изследвания като хромозомен анализ при хорионбиопсия и амниоцентеза, микрочипов анализ, ДНК анализ на най-чести анеуплоидии, генетични изследвания на вродени тромбофилии, ДНК анализ на инфекциозни заболявания и др.

СПЕЦИАЛИЦИРАНИ КАБИНЕТИ
Медицинския комплекс включва доболнична част с разширена диагностично-консултативна дейност с 18 амбулаторни кабинета, които предлагат здравни грижи освен в областта на акушерството и гинекология и в различни медицински специалности като:
- Педиатрия
- Физиотерапия и рехабилитация
- Андрология-урология
- Ендокринология
- Мамология (ехомамография и рентгенова мамография)
- Дерматология
- Пластична и естетична хирургия
- Неврология
- Хирургия

АКУШЕРСТВО

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага проследяване на бременност под формата на утвърдената в практиката женска консултация или абонаментно чрез пакетите “Проследяване на бременност”. При нас ще получите квалифицирана персонална грижа по време на цялата си бременност от подготвени акушер-гинеколози, както и високоспециализирани прегледи (биохимичен скрининг, фетална морфология, фетална ехокардиография) от сертифицирани на европейско ниво специалисти по фетална медицина, както и всички важни медицински изследвания в рамките на комплекса.
Родилното отделение предлага болнична среда, близка до домашния уют, за да осигурим максимален комфорт при престоя на всяка родилка и новороденото й.

ЕКИП

Със своя дългогодишен опит и квалификация, доц. д-р Атанас Щерев се превърна в символ на модерната репродуктивна медицина у нас.

Роден е през 1945 година в град Първомай. Завършва висше медицинско образование в Медицински университет – София със специализация по акушерство и гинекология и квалификация по репродуктивна медицина и асистирани репродуктивни технологии.

Доц. д-р А. Щерев е специализирал в множество авторитетни чужди клиники – има квалификация по репродуктивна ендокринология към Института по експериментална ендокринология и химия на хормоните, Москва. Специализацията си продължава в Институт по стерилитет, Виена, Университетска болница, Мюнстер, Германия, Акушеро-гинекологична клиника, Сан Диего, САЩ.

продължава>

Лекари


Д-р Т. Тимева

акушер – гинеколог

Д-р Д. Савова
акушер – гинеколог

Д-р П. Андреева

акушер – гинеколог

Д-р Г. Ганева

акушер – гинеколог

Д-р М. Александров

акушер – гинеколог

Д-р М. Юнакова
акушер – гинеколог

Д-р М. Коновалова

акушер – гинеколог

Д-р Р. Милчева

акушер – гинеколог

Д-р Т. Арабаджи

акушер – гинеколог

Д-р И. Димитров

акушер – гинеколог

Д-р Н. Магунска

акушер – гинеколог

Д-р П. Чавеева

Д-р Цв. Николаев

анестезиолог

Д-р Ю. Бъчваров

уролог – андролог

Д-р С. Дачева

педиатър – неонатолог

Д-р М. Искилиева

Д-р И. Стаменов
педиатър – неонатолог

Д-р М. Дикова
педиатър

Д-р С. Бранкова
педиатър
 

 

 

 

 

АРТ

Асистирани Репродуктивни Технологии (АРТ)

Асистираните репродуктивни технологии (АРТ) се използват за лечение на безплодие. Те включват съвкупност от различни техники, като вътрематочна инсеминация (IUI), ин витро оплождане (IVF), ИКСИ иплождане (ICSI), трансфер на ембрионите в маточната кухина, замразяване и съхранение на сперматозоиди, яйцеклетки или ембриони.

В АГ болница “Д-р Щерев” се използват и редица нови за България методи като например ко-култивиране на ембриони с ендометриални клетки, отстраняване на ДНК фрагментирани сперматозоиди (MACS), асистиран хетчинг с лазер, LEI, IMSI, Spindle View, предимплантационна генетична диагностика (PGD/PGS).

Вътрематочна инсеминация (IUI)

Вътрематочната инсеминация представлява поставяне на обработени сперматозоиди  в маточната кухина с помощта на специален катетър.

продължава>

Ин витро оплождане (IVF) и ЕТ

Процедурата “ин витро оплождане” представлява метод на изкуствено оплождане на яйцеклетка в лабораторни условия. Получените ембриони се връщат в матката на жената. Процедурата предоставя допълнителна възможност за замразяване на неизползваните ембриони с добро качество в случай на необходимост от повторно прилагане.

Първото ин витро бебе в света, Луиза Браун, е родено през 1978 г. в Англия, благодарение на доктор Робърт Едуардс и доктор Патрик Стептоу. Десет години по-късно, методът е приложен успешно и в България от доц. Атанас Щерев и доц. Илия Ватев.

продължава>

ИКСИ оплождане (ICSI) и ЕТ

Много често, при влошени параметри на семенната течност (недостатъчна концентрация, намалена до липсваща подвижност, голям процент сперматозоиди с абнормална морфология и др.), се прилага метода “Интра цитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката” (ICSI).

Процедурата наподобява класическото ин витро оплождане, с тази разлика, че с помощта на микроманипулаторна система се избира един сперматозоид, който се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката.

продължава>

PESA/TESE

В случаите, когато в семенната течност липсват сперматозоиди (т.нар. azoospermia), могат да бъдат приложени процедурите PESA (подкожна аспирация на сперматозоиди от епидидима) или TESE (аспирация на сперматозоиди от тестисите, след вземане на тъкан).

продължава>

Ко-култивиране на ембриони с ендометриални клетки

При отглеждането на ембрионите извън организма на жената се използват специални хранителни среди, които осигуряват необходимите вещества за развитието им. При някои жени ембрионите са по-чувствителни и тези вещества не са достатъчни. В резултат на това се получават ембриони с недобро качество или не се достига до бременност въпреки отглеждането на добри ембриони.

При тези случаи в АГ болница “Д-р Щерев” се прилага ко-култивиране на ембрионите заедно с клетки от лигавицата на матката на жената (ендометриални клетки).

продължава>

Отстраняване на ДНК фрагментирани сперматозоиди (MACS)

От 2010 година АГ болница “Д-р Щерев” разполага със специализирана апаратура и софтуер за прилагане на метода ”Отстраняване на ДНК фрагментирани сперматозоиди (MACS)”.

Една от основните причини за неуспех при прилагане на АРТ процедурите са т.нар апоптични сперматозоиди – сперматозоиди с намалена оплодителна способност.

За да се увеличат шансовете за успеваемост при ин витро и ИКСИ процедури, както и при вътрематочна инсеминация, АГ болница “Д-р Щерев” въведе метода MACS (Magnetic – Activated Cell Sorting).

продължава>

Асистиран хетчинг с лазер

Асистираният хетчинг е процедура, която се прилага с цел да се увеличат шансовете на ембриона за успешно имплантиране в лигавицата на матката при ин витро процедура.

Процедурата се използва успешно в АГ блница “Д-р Щерев” още от 2000г., но по-голямо приложение намира в последните две години с въвеждането на нови техники и апаратура.

продължава>

LEI (Локална лезия на ендометриума)

Под влиянието на хормони лигавицата на матката претърпява някои типични промени по време на менструалния цикъл. Редица клинични проучвания показват, че дебелината и структурата на лигавицата на матката (ендометриума) са от голямо значение за резултата от асистираните репродуктивни технологии (АРТ).

Техниката LEI (Local Endometrial Injury) или Локална лезия на енометриума е предназначена за подобряване дебелината на лигавицата на матката с цел успешна имплантация след ин витро/ICSI процедура. Прилага се в предшестващ ин витро/ICSI процедурата цикъл.Така се провокира нарастването на ендометриума в следващия цикъл, когато е планиран ембриотрансфер.

Техниката на манипулацията се състои в безболезнено въвеждане на много тънък катетър в матката под ехографски контрол. Отнема се част от лигавицата под формата на тънки линии (щрих-абразио), което стимулира собствените растежни тъканни фактори. Крайният ефект се наблюдава в следващия месечен цикъл, като ендометриумът може да увеличи дебелината си с до около 30%.

За информация:
Допълнителна информация относно прилагането на LEI, всеки пациент може да получи от своя лекуващ лекар в АГ болница “Д-р Щерев”.

IMSI (Морфологично селектиране на сперматозоиди)

IMSI (Intracytoplasmic morphologically-selected sperm injection) или селектиране на морфологично и органелно ниво на сперматозоиди и инжектирането им в яйцеклетките е метод, който позволява точно и прецизно да се анализират и подберат най-добрите сперматозоиди в реално време в зависимост от тяхната подвижност, морфологични и органелни характеристики при оптично увеличение с микроскоп от над 6000 пъти (> 6000 x).

Обичайно се използва за диагностика на неуспехите при два или три ин витро/ICSI опита.
Този метод дава много по-добри резултати за бременност и успешно се прилага в АГ болница “Д-р Щерев” при двойки с:
• предходна неуспешна ин витро или ICSI процедура;
• тежък мъжки фактор (тежка Oligoasthenozoospermia или морфология по Kruger под 4%);
• високи нива на ДНК фрагментация на сперматозоидите;
• малък брой добити ембриони с добро качество на ден 5 при предходна процедура.

За информация:
Допълнителна информация относно прилагането на IMSI, всеки пациент може да получи от своя лекуващ лекар в АГ болница “Д-р Щерев”.

Spindle view (анализ на делителното вретено на яйцеклетката)

Spindle и Zona Pellucida view или анализ на делителното вретено на яйцеклетката и нейната обвивка (zona pellucida) е технология, позволяваща да се направи оценка на характеристиките на яйцеклетката и да се определи оплодителния и имплантационния потенциал на яйцеклетката. Това позволява много точно да се определи часът на изпълнение на ICSI процедурата и извършване на техниката по начин, по който да не се разстрои генетичния материал в него, ако делителното вретено е изместено.
С напредъка на оптичните и компютърните технологии, делителното вретено на яйцеклетката се визуализира в реално време в процеса на инжектиране на яйцеклетката със сперматозоид, като в допълнение могат да се оценят нейните зрялост и качество. В заключение, оценката на делителното вретено, разположението му в яйцеклетката и плътността на белтъци и други структури в обвивката й е изключително важно, тъй като именно те определят и имплантационния потенциал на бъдещите ембриони.
Допълнително предимство на този метод е, че може да се използва и като скринингов за имплантация на ембрион с генетичен риск. Новата технология допринася за по-висок процент оплодени яйцеклетки при ICSI процедура, за по-добро качество на ембрионите и съответно по-висок процент бременности.
Методът е с най-голям успех при жени с:
• изчерпан яйчников резерв;
• нисък процент на оплождане при ин витро или ICSI процедура;
• липса на оплождане вследствие ин витро или ICSI процедура.
В България Spindle view се прилага за първи път от екипа ембриолози в АГ болница “Д-р Щерев”.

За информация:
Допълнителна информация относно прилагането на Spindle View, всеки пациент може да получи от своя лекуващ лекар в АГ болница “Д-р Щерев”

Ембриоскопия

Какво представлява ембриоскопията?
Ембриоскопията осигурява постоянно 24-часово наблюдение на цялостното развитие на ембрионите посредством вградена микро-камера. Наблюдението се осъществява в специален инкубатор, осигуряващ всички необходими условия за развитие на ембрионите, наподобяващи тези в маточното тяло. Наблюдавани директно в инкубатора, ембрионите не се подлагат на излишен стрес.

продължава>

ERA

Екипът на АГ болница „Д-р Щерев” стартира приложението на ЕРА (ERA) – нов диагностичен метод за анализиране на „имплантационния прозорец” и извършване на т.нар. персонализиран ембриотрансфер при ин витро/ICSI процедура.

продължава>

Предимплантационна генетична диагностика (PGD/PGS)

Предимплантационната генетична диагностика (PGD) спомага за откриването на носителство на различни генетични заболявания, предразположения към рак, Алцхаймер и др. в ембрионите преди тяхната имплантация и настъпването на клинична бременност. След диагностициране, само ембриони диагностицирани като незасегнати се селектират за трансфериране в матката на жената. По този начин рискът от загуба на бременност, от изкуствено прекъсване на бременност или от раждане на дете с генетично заболяване е възможно да бъде сведен до минимум.

продължава>

Криопрезервация

Криопрезервацията представлява съхранение на клетки или тъкани  при ниска температура.

продължава

Инициатива “Какво ми предстои”

Нашият екип ежедневно полага усилия, за да предоставя най-доброто медицинско обслужване и грижа за своите пациенти. В нашата работа ние се ръководим от принципа, че вашата информираност е изключително важна за успешния изход от лечението.

Следвайки този принцип ние предлагаме инициатива, насочена към всички, на коитопредстои първа ин витро процедура в АГ болница “Д-р Щерев”. В нейните рамки осигуряваме персонален консултант, който ще бъде на ваше разположение в хода на процедурата, ще отговаря на вашите въпроси и ще ви осигурява допълнителна подкрепа, когато имате нужда. Тази нова услуга е напълно безплатна за пациентите на нашата болница!

продължава>

Емоционална подкрепа

През последните години се отбелязва значителен напредък в областта на асистираните репродуктивни технологии (АРТ). Това дава надежда на много двойки за успешното лечение на стерилитета. В този процес  емоционалното състояние на пациента трябва да се разглежда паралелно с водещите медицинска или биологична част на лечението. Понякога постигането на така желаната бременност и раждане изисква продължително лечение, а това е свързано със специфично емоционално натоварване и при двамата партньори.

продължава>

Настаняване/Хотели

С оглед улеснение и осигуряване на удобство на своите пациенти, които не живеят на територията на град София, АГ болница “Д-р Щерев” предлага съдействие при настаняване за пациентите на болницата  и техните придружители.

продължава>

БРЕМЕННОСТ

Защо проследяването на бременността е важно

Бременността е един от най-прекрасните периоди от живота на една жена, но той изисква повишена внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете. Целите пред проследяването на бременността са свързани със запазване на бременността, грижа за здравето на майката и плода, предотвратяване на усложненията, свързани с бременността и раждането.
-
Защо е важно да проследявате Вашата бременност?

-
- Поемате отговорност за Вашето здраве и здравето на носеното от Вас дете;

- Извършвате цялостно наблюдение за нормалното протичане на Вашата бременност и правилното развитие на плода;

- Предотвратявате евентуални усложнения, свързани с бременността и раждането;

- Гарантирате Вашето добро здраве за раждането на здраво и доносено бебе!

-
Запознайте се как протича проследяването на една бременност при нашите специалисти от тук.

Проследете бременността си при нас

Медицински Център „Репродуктивно здраве” към АГ болница „Д-р Щерев” предлага проследяване на бременност самостоятелно като Женска консултация и пакетно чрез следните два пакета:Пакет „Проследяване на бременност-стандарт” и Пакет „Проследяване на бременност-разширен”. (кликнете върху надписите на пакетите, за да видите информация за включените в тях прегледи и изследвания).

РАЖДАНЕ

Представяне на родилното отделение на АГ болница „Д-р Щерев”

Родилното отделение на АГ болница “Д-р Щерев” е открито на 09 Декември 2006 г. Датата на официалното откриване не е случайно избрана, тя е свързана с православния християнски празник Зачатие на света и праведна Анна, майката на Пресвета Богородица – патрон на отделението. В изминалите години от своето съществуване в него първа глътка въздух са поели над 1000 новородени.
-
Родилното ни отделение се състои от:

Предродилна зала – в нея се настанява родилката в непосредствена подготовка за раждането. През това време екип от лекари и акушерки следят тоновете на бебето и контракциите на майката на модерен монитор;
-
Родилна зала, в която се водят нормални раждания – обзаведена със специално анатомично легло от Германия, осигуряващо максимален комфорт и улеснение на раждащата жена. Повече за естественото раждане в нашата болница можете да прочете от тук.;
-
Операционна зала за оперативно родоразрешение (цезарово сечение) – модерно оборудвана по най-високите изисквания на европейските стандарти. Повече за раждането чрез цезарово сечение в нашата болница можете да прочетете от тук.;
Интензивен сектор за следродилни и следоперативни грижи – в него наблюдават родилите жени в различен срок в зависимост от типа на раждане, като основните им жизнени показатели се следят на съвременни реанимационни апарати. За тях се грижат съвместно екип от акушер-гинеколог, акушерка и реаниматор. По време на тези първи часове на реанимационното възстановяване бебетата са настанени в отделна, затоплена и специално пригодена за улесняване на адаптацията им стая, снабдена с най-ново поколение кувьоз за интензивни грижи на недоносени деца, в която са под грижите на лекар-неонатолог. По всяко едно време, ако родилката има желание за това
-
Стационар за следродилен престой и възстановяване – разполага с 4 стаи за родилки (3 стаи с по 2 легла и една самостоятелна. При наличието на свободни места и желание от страна на родилката, тя се наставя приоритетно сама). В стационара предлагат първокачествени условия и необходимите удобства за приятен, уютен и спокоен престой в подготовка на раждането и следродилно възстановяване на майките под непрекъснат лекарски контрол и грижа от квалифициран акушерски персонал. Всяка стая разполага със собствен санитарен възел и баня и е оборудвана с телевизор и кабелна телевизия, климатик, мини бар (хладилник), телефон и безжичен интернет достъп. Можете да се запознаете с условията в нашия стационар от виртуалната разходка на болницата ни.
Престой в родилното отделение на АГ болница „Д-р Щерев”:
-
От тук можете да се запознаете с пълно описание на медицинските грижи, болничния престой, комфортните условия за следродилно възстановяване и допълнителните аксесоари и козметични принадлежности за майката и бебето, включени в пакетната цена за раждане в АГ болница „Д-р Щерев”.
-
По време на престоя си (3 дни при нормално раждане и 5 дни след цезарово сечение) майките се преглеждат всекидневно от лекар акушер-гинеколог, а бебета от лекар неонатолог. При необходимост от интензивна грижа за новороденото болницата разполага с модерен кувиоз, както и със специализиран транспортен кувиоз. При нужда и желание на родилките се предоставя възможност за консултация с психолог. В грижите се включва и 24-часово наблюдение от екип от квалифицирани акушерки.
В нашата болница се спазва принципът за неотделяне на майката от детето й. Това е най-добрият начин да се задействат майчините инстинкти, както  и да се активизират физиологичните процеси в организма на родилката, спомагащи за производството на майчина кърма. Новородените се настаняват при майките в новите ни бебешки легла с регулиране на височината и положението, които осигуряват максимален комфорт на бебето и майката. През целия престой майките получават практически съвети от нашите лекари и акушерки относно първите грижи за бебето. По желание бебето може да се гледа и от акушерка в отделна стая до възстановяването на родилката и до момента, в който тя се почувства готова да вземе детето при себе си. Отделно отново по желание на родилката по време на нейния престой в болницата новороденото може да се поема за гледане през нощта от екипа от акушерки в отделна стая.
Нашата болница насърчава естественото хранене на бебетата – екипът от акушерки дават първи съвети за кърмене на родилката. Новородените се захранват на 6-тия час и се хранят по 7 пъти на денонощие от раждането. При липса на кърма у майката в началния период бебетата се хранят от млечната кухня, снабдена със стерилизатор на болницата. По време на следродилния престой се извършва ежедневен тоалет на бебето (къпане минимум 2 пъти дневно, обработка на пъпен остатък, тоалет на кожата, тоалет на очите и ушите, смяна на памперси).
-
След приключване на няколкодневното (в зависимост от типа раждане) следродилно възстановяване в Залата за изписване на болницата семейството и роднините могат да направят първите си снимки за албума на своето дете. 40 дни след раждането майките идват на контролен преглед при акушер-гинеколог.
Заповядайте при нас, за да родите при най-модерни условия и професионални медицински грижи!
-
-
Ако желаете да разгледате прекрасните условия за раждане и послеродов престой при нас, можете да ни посетите по време на инициативата “Ден на отворените врати в родилно отделение” която се организира всеки втори и последен четвъртък на месеца от 13,00 ч. Необходимо е предварително записване: Регистратура – тел.: 02/920 09 01; мобилен: 0887 251 298; 0879 121 897

 

Какво получаватe при раждане в нашата болница

Пакетът за раждане в нашата болница включва:

продължава>

Нормално раждане при нас

Непосредствена подготовка за нормално раждане:
-
Бременността е с продължителност 40 г.с., които се равняват на 10 лунарни месеца или около 280 дни. Повече за протичането на проследяването на цялата бременност до настъпване на подготовката за раждане можете да прочетете от тук.
-
В непосредствена подготовка преди раждане в нашата болница, ще бъдат извършени следните прегледи, изследвания и консултации:
продължава>

Цезарово сечение

Цезаровото сечение (оперативно родоразрешение) е коремна операция, при която плодът се изважда през разрез на коремната стена и маточната стена. Това е операция, която се извършва по строго определени индикации, по преценка на акушер – гинеколога, проследяващ бременността. Може да бъде направена планово или по спешност, в зависимост от причината, която я налага.
-
Предварителни изследвания, консултации и прегледи преди Цезарово сечение (оперативно родоразрешение):
-
Преди раждане в нашата болница, ще бъдат извършени следните прегледи, изследвания и консултации:

продължава>

Раждане плюс съхранение на стволови клетки

АГ болница “Д-р Щерев” съвместно с “Тъканна банка – БУЛГЕН” стартираха през 2011г. партньорска инициатива за предлагане на пакетна услуга “раждане плюс съхраняване на стволови клетки”. Запознайте се с нашето предложение:

продължава>

Инициатива “Бебешка изненада на месеца”

От месец септември АГ болница “Д-р Щерев” съвместно с Ивентас ЕООД (официален представител на Philips Avent) организира инициатива “Бебешка изненада на месеца”. В инициативата могат да се включат всички майки, родили в нашата болница през съответния месец.

продължава>

ПЕДИАТРИЯ

Нашата грижа

Появата на бебето в семейството е най-щастливото събитие в живота на всяка двойка. То обаче е свързано с голяма отговорност, както по време на бременността, така също и след раждането в периода на отглеждане и грижи за детето.  

Работещите в детския кабинет на Медицински комплекс “Д-р Щерев” лекари – педиатри са профилирани специалисти в:

-Д-р. Иван Стаменов - педиатрия, неонатология;
-Д-р. Стефанка Бранкова - педиатрия, детска ендокринология и болести на обмяната;
-Д-р. Милка Дикова - педиатрия, диагностика и лечение на костно-ставни заболявания, профилактика на отклонения в растежа и развитието на костите при деца и подрастващи.

В детския кабинет на Медицински комплекс “Д-р Щерев” се осъществява:
- проследяване на развитието, профилактични прегледи и специализирани консултации на деца от 0 до 18г.;
- квалифицирано педиатрично проследяване и консултации на недоносените деца след раждането;
-   превенция на здравето на децата, овладяване на остри вирусни и бактериални инфекции, алергични ринити, храносмилателни разстройства, бебешки колики, анемии и други най-чести заболявания в детска възраст. Осъществява се комплексна грижа за здравето на децата, включително и провеждането на детска консултация.

  Предлагана здравна грижа в детския кабинет:

 Прегледи и консултации от педиатър
 Домашно посещение от педиатър
 Детска консултация
 Пакети “Педиатрични прегледи и консултации” –  абонамент
 Инхалации – третиране на астма, алергии и други дихателни смущения
 Диагностика и образна диагностика – ЕКГ, абдоминална ехография
 Лабораторна диагностика на място – хематология, биохимия, електролити, урина, имунохематология, алергология, микробиология на секрети, паразитология и други.

За информация и записване на час:
За информация и записване на час, моля свържете се с “Регистратура” – тел.: (+359)2 920 09 01
или моб.: 0884 30 11 66

Можете да задавате въпросите си към нашите педиатри във връзка с правилното отглеждане на детето и в нашия форум от тук.

Нашият кабинет

Дизайнът и оформлението на интериора са от изключително значение, когато става въпрос за здравно заведение – а именно поради физическият и емоционален комфорт на пациента по време на неговият престой. Това важи особено когато става въпрос за педиатричен кабинет.

Макар да е вярно, че всеки пациент трябва да бъде посрещан и лекуван в чиста, комфортна и грижовна обстановка, децата пациенти реагират по уникален детски начин на заобикалящата ги среда.

Идеята за дизайнът и оформлението на нашия детски кабинет е резултат от няколко месечно проучване на мнението на родители и деца в различна възраст, допитване и до детски психолози.

Нашият педиатричен кабинет е уникален със своя дизайн и стил – всеки наш гост се потапя в един красив и забавен морски свят от анимирани рибки, костенурки, миди и корали.

По-долу можете да разгледате снимки от атмосферата на чакалнята, кабинета и детската консултация към него.

продължава

Нашите педиатри

Д-р Иван Стаменов
(педиатър-неонатолог)

Д-р Стаменов е педиатър-неонатолог с над 20 годишен опит в консултирането и лечението на бебета и деца. Работил е към Детска клиника в ІІ Градска болница, като микропедиатър в ПСАГБАЛ „Св. София”, в Окръжна болница – Благоевград и др. Има завършен курс по абдоминална ехография в педиатрията.

Д-р Милка Дикова
(педиатър, специалист по заболявания на опорно-двигателния апарат при деца)

Д-р Дикова завършва медицина през 1983 г. Започва да работи с деца още с придобиването на висшето си медицинско образование, а 6 години по-късно придобива специалност „Детски болести”.

От 1990 г. работи в Университетската болница по ортопедия, от 2002 г. е главен асистент в Катедра ” Педиатрия” към Медицински факултет – София. През 2001 г. специализира в Университетска болница Saint Vincent de Paul в Париж.

Има натрупан опит в общата педиатрия, диагностиката и лечението на костно-ставните заболявания, предоперативната подготовка на деца със заболявания на опорно-двигателна система, използва мускулно-скелетна ехография при възпалителни ставни заболявания.

Д-р Дикова е специалист в лечението на ставни болки, болезнена тазобедрена става, болки в гърба при деца и подрастващи, както и в профилактиката на отклонения в растежа и развитието на костите.

Има придобита квалификация за функционално изследване на дишането.

Член е на Българската педиатрична асоциация, Българска асоциация за алтернативи в трансфузиологията, Българско дружество по ревматология. Има 38 публикации и 27 участия в конгреси и конференции в страната и чужбина.

Д-р Стефанка Бранкова
(педиатър, специалист по детска ендокринология)

Д-р Бранкова е педиатър с над 10 годишен стаж по специалността. Работила е в Кърмаческо отделение, секция „Кърмаческа и ранна детска възраст” към Национален институт по педиатрия, към Центъра по хигиена (НЦХМЕХ), V Градска болница.
През 2011 г. придобива втора специалност „Детска ендокринология и болести на обмяната”.

Член е на Българското национално сдружение по детска ендокринология и Българското дружество по ендокринология.

 

Детска консултация

Детската консултация е неразделна част от нашите пакети “Педиатрични прегледи и консултации”. По време на детската консултация се извършват следните медицински дейности:

 Наблюдение и оценка на физическото и нервно-психическото развитие на детето в съответствие с възрастта му (обстоен преглед, измерване на ръст, тегло, оценка на психическото развитие, измерване на обиколка на глава и гърди, обща оценка на зрение и слух);

Честотата на профилактичните прегледи и консултации съгласно Медицински стандарт “Педиатрия” на МЗ се препоръчва да бъдат както следва:

- при деца до 1 година – ежемесечно;
- при деца от 1 до 2 години – четири пъти годишно – на всеки три месеца;
- при деца от 2 до 7 години – два пъти годишно – на всеки шест месеца.

 Даване указания за рационално хранене, наблюдение и оценка за тяхното изпълнение;

 Повишаване на защитните сили на организма на детето чрез следене за правилния хигиенен режим на отглеждане, даване на съвети за провеждане на закалителни процедури, даване на указания за провеждане на препоръчителни имунизации;

 Диагностично-лечебни дейности, включващи и лабораторни изследвания;

 Контролни прегледи с цел проследяване състоянието на детето и ефекта от приложеното лечение, и др.

За информация и записване на час:

За информация и записване на час, моля свържете се с “Регистратура” – тел.: (+359)2 920 09 0

Домашно посещение

Уважаеми родители, Домашните прегледи от педиатър се извършват от д-р Иван Стаменов приследният график:

 

- Понеделник от 15:00 до 18:00ч.
- Сряда от 15:00 до 18:00ч.в

За да се възползвате от домашното посещение на педиатър е необходимо предварително записване на час спрямо свободния график с посочване на име на детето, точен адрес и телефон за връзка.

Заб. Предварителното записване се извършва поне един ден преди желания ден за домашно посещение или до 12:30 ч., ако посещението ще се извърши в рамките на същия ден.

продължава>

Предимства на Пакети “Педиатрични прегледи и консултации”

Медицински комплекс “Д-р Щерев” има удоволствието да  предостави възможност за ползване на комплексни здравни грижи за новородени, бебета и деца  при преференциални цени чрез абонаментна услуга.

Какво представляват пакетите “Педиатрични прегледи и консултации”?

Пакетите “Педиатрични прегледи и консултации” са разделени на три варианта с различен обхват на включените медицински дейности. По своята същност представляват абонаментна здравна грижа за детето. Прегледите и консултациите по пакет с нашите педиатри могат да се ползват като профилактични или  при възникнал проблем със здравето на детето.  Програма “Детска консултация” е неразделна част от пакетите “Педиатрични прегледи и консултации”.

Смятаме, че особено внимание заслужават пакетите “Педиатрични прегледи и консултации – стандарт” и “Педиатрични прегледи и консултации – разширен” поради неограниченият брой включени в пакетите амбулаторни прегледи и консултации в рамките на 12 месеца от датата на закупуване на пакета.

Какви са Вашите предимства?

 Спестявате финансови средства – пакетната цена е по-ниска от цената заплащана самостоятелно за прегледи и изследвания;

 Пакета е индивидуален – при закупуване на пакет, цената на пакета за всяко второ и следващо дете от семейството е с 50% отстъпка;

 Разсрочено във времето, месечните разходи биха били между 12 и 35 лева в зависимост от избрания пакет;
 Спестявате време - при отглеждането на дете, времето е от голямо значение за всички членове на семейството. Чакането на опашка пред кабинета на лекаря е сведено до минимум, а лабораторните изследвания се извършват на място;
 Осигурявате комфорт – гарантирате педиатрични прегледи и основни изследвания за проследяване развитието на вашето дете;
 Получавате възможност за отстъпки по Програма “Кредо престиж”;
 Гарантираме лично отношение, доверие и спокойствие.

Какво трябва да направите?

Ако желаете да се възползвате от предимствата на пакетите “Педиатрични прегледи и консултации”, посетете нашата Регистратура, където ще получите подробна информация, обадете ни се на тел. 02/ 920 09 01, моб.: 0884 30 11 66 или ни пишете на е-mail contact@ivf-bg.com. Можете да използвате и нашата електронна форма за контакт.

Пакет “Педиатрични прегледи и консултации – мини”

Пакета включва:

 Преглед/консултация от специалист педиатър (12 пъти) – амбулаторни;
 Лабораторни изследвания: пълна кръвна картина (ПКК) – мануално (1 път), СУЕ (1 път), Глюкоза (1 път), CRP (1 път) и урина – ОХИ (1 път);
 Личен електронен картон на детето.

Пакета е валиден 12 месеца от датата на закупуването му. Пакета е индивидуален, при закупуване на втори пакет за дете от същото семейство се ползва 50% отстъпка от цената на втория пакет.

Цена на пакета: 149,00 лв. / Цена на пакета по Програма “Кредо престиж”: 139,00 лв.

 За информация и записване на час:

За информация и записване на час, моля свържете се с “Регистратура” – тел.: (+359)2 920 09 01
или моб.: 0884 30 11 66

Пакет “Педиатрични прегледи и консултации – стандарт”

Пакета включва:

 Преглед/консултация от специалист педиатър (неограничен брой посещения) – амбулаторни;
 Детска консултация (неразделна част от пакета);
 Лабораторни изследвания: пълна кръвна картина (ПКК) – мануално (1 път), СУЕ (1 път), Глюкоза (1 път), CRP (1 път) и урина – ОХИ (1 път);
 Личен електронен картон на  детето.

Пакета е валиден 12 месеца от датата на закупуването му. Пакета е индивидуален, при закупуване на втори пакет за дете от същото семейство се ползва 50% отстъпка от цената на втория пакет.

Цена на пакета: 199,00 лв. / Цена на пакета по Програма “Кредо престиж”: 159,00 лв.

За информация и записване на час:

За информация и записване на час, моля свържете се с “Регистратура” – тел.: (+359)2 920 09 01
или моб.: 0884 30 11 66

Пакет “Педиатрични прегледи и консултации – разширен”

Пакета включва:

 Преглед/консултация от специалист педиатър (неограничен брой посещения) – амбулаторни;
 Детска консултация (неразделна част от пакета);
 Домашно посещение от специалист педиатър (5 пъти)*;
 Лабораторни изследвания: пълна кръвна картина (ПКК) – мануално (3 пъти), СУЕ (3 пъти), Глюкоза (3 пъти), CRP (3 пъти) и урина – ОХИ (3 пъти);
 Личен електронен картон на детето.

* След предварително записване съгласно графика за домашни посещения

Пакета е валиден 12 месеца от датата на закупуването му. Пакета е индивидуален, при закупуване на втори пакет за дете от същото семейство се ползва 50% отстъпка от цената на втория пакет.

Цена на пакета: 399,00 лв.  / Цена на пакета по Програма “Кредо престиж”: 359,00 лв.

За информация и записване на час:

За информация и записване на час, моля свържете се с “Регистратура” – тел.: (+359)2 920 09 01
или моб.: 0884 30 11 66

ПРЕГЛЕДИ

Вашето първо посещение

При Вашето първо посещение в МЦ “Репродуктивно здраве” и АГ Болница “Д-р Щерев” ще бъдете посрещнати в централно фоайе на регистратурата от нашите медицински секретари.

 

Ще получите точна и изчерпателна  информация за предлаганите медицински услуги; за условията и реда за извършване на прегледи, консултации и прием в болницата. Ако имате допълнителни въпроси, не се колебайте да ги зададете.

продължава>

Гинекологични прегледи

АГ болница “Д-р Щерев”, известна преди всичко с лечението на стерилитет чрез прилагането на асистирани репродуктивни техники (АРТ), предлага и профилактични гинекологични прегледи, консултации, диагностика и лечение на различни гинекологични оплаквания и заболявания (вкл. и оперативно лечение).

продължава>

 

Профилактични пакети

Много често жената започва да обръща внимание на превенцията и профилактиката едва когато са налице първите симптоми на здравословен проблем. Нашата задача е да окуражим дамите към малки стъпки в посока на здрав и щастлив живот !!!

Редовните профилактични гинекологични прегледи са основен фактор за ранното откриване на заболяване и увеличаване на възможностите за успешно лечение.

Ракът на шийката на матката (РШМ) в световен мащаб е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 25 – 45 години. Преканцерозите и ранните стадии на рак на шийката на матката обикновено не са придружени с клинични симптоми. Заболяването се проявява едва в напреднал стадий, когато шансовете за успешно лечение са значително по-ниски. Според статистиката, всеки ден в България умира по една жена от РШМ и се диагностицират три нови случая на заболяването. Ранната диагностика на заболяването увеличава шансовете за успешно лечение!

продължава>

 

Цитонамазка

Какво представлява PAP – тестът (цитонамазката)?
PAP – тестът е микроскопско изследване на клетки от шийката на матката (цервикса) с цел ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката. Тестът е разработен през 1928 г. от патолога Джордж Папаниколау и затова е известен още като PAP–тест.

 

Кога се препоръчва PAP – тест (цитонамазка) и колко често?
Препоръчително е изследването да се провежда веднъж годишно при всички жени на възраст между 21 и 65 години, също така и при момичета под 21 години, които водят полов живот. При жени с повишен риск, изследването се провежда веднъж на шест месеца, или в зависимост от препоръката на лекаря. След 65 – 70 годишна възраст и преустановяване на активния полов живот, повечето жени могат да не правят изследването, при налични три отрицателни резултата в последните 10 години.

продължава>

 

Човешки папилома вирус

Какво представлява Човешкият папиломен вирус (ЧПВ)?
HPV (Human Papilomavirus) са двойно – верижни ДНК вируси от семейство Papilomaviridae, класифицирани по типове с номера според реда на откриването им. Познати са над 100 типа на HPV, от които около 40 са свързани с инфекции в гениталната област. Гениталните типове HPV се категоризират според епидемиологичната им връзка с рака на шийката на матката на:

- Нискорискови вирусни типове – 6, 11, 42, 43, 44. Нискорисковите вирусни типове са свързани с нисък риск от прогресиране към рак на маточната шийка. Причинители са на доброкачествени или нискостепенни цервикални лезии, гентални кондиломи или рецидивираща респираторна папиломатоза.

- Високорискови вирусни типове – 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66. Високорисковите вирусни типове са свързани с изключително висок риск от развитие на злокачествено заболяване. Причинители са на нискостепенни, високостепенни цервикални лезии и инвазивен карцином.

продължава>

 

Колпоскопия

Какво представлява колпоскопията?
Колпоскопията е специализирано неинвазивно гинекологично изследване при което се прави детайлен оглед на шийката на матката, влагалището и външните полови органи със специален микроскоп (колпоскоп) под насочено силно осветление и лупно увеличение (от 4 до 40 пъти). Оптичното увеличение, което се прилага разкрива структури недостъпни както за „невъоръженото” око, така и за микроскопското изследване. Така колпоскопията стои на границата между макроскопското и микроскопското изследване. Прототипът на съвременния колпоскоп е конструиран през 1925 г. от Н. Hinselmann.

продължава>

 

Биопсия

Какво представлява биопсията?
Биопсията се извършва под колпоскопски контрол и представлява вземане на малка тъканна проба от изменения участък на шийката на матката за да се прецени хистологично степента (тежеста) на промени и съответното лечение.

Кога се препоръчва биопсия?
- при наличие на атипичен участък установен чрез колпоскопия;
- за диференциална диагноза между доброкачествено и злокачествено образувание.

продължава>

 

Хистеросалпингография (HSG)

Какво представлява хистеросалпингографията?
Хистеросалпингография (или т.н. “цветна” снимка) представлява рентгеново изследване с цел визуализация и установяване състоянието на Фалопиевите (маточните) тръби, визуализира се също така  и маточната кухина и отчасти цервикалния канал.

В кои случаи се препоръчва хистеросалпингография?
Изследването се препоръчва, като основно изследване за установяване на проходимост на маточните тръби; формата и големината на маточната кухина; наличието на вродени малформации.

продължава>

 

Ултразвукова остеодензитометрия

В световен мащаб една на всеки три жени, и един на всеки пет мъже над 50г. възраст са подложени на риск от фрактура, в следствие на остеопороза. В България между 20-25% от жените и 15-16% от мъжете над 50 г. възраст страдат от остеопороза. Също така, в България 46% от жените в посочената по-горе възрастова група са с понижена костна минерална плътност.

Ранното диагностициране на остеопоразата, познаването на рисковите фактори, както и предприемането на мерки за ограничаване на тяхното въздействие, оказва влияние върху костната плътност и съответно, върху качеството на живот на по-късен етап.

продължава>

 

Ендокринология

В кабинет “Ендокринология и болести на обмяната” на Медицински комплекс “Д-р Щерев” се извършва амбулаторна диагностика и лечение на пациенти със заболявания свързани с нарушена функция на жлезите с вътрешна секреция:

 

продължава>

 

Мамолог (Ехомамография)

Всяка година в България от рак на гърдата заболяват над 3 500 жени като всяка десета българка е застрашена от това заболяване. Най – ефективният начин за предпазване са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика. Ако бъде открит своевременно (в ранен стадий), ракът на гърдата подлежи на пълно излекуване, защото важно значение има не само хистологичният строеж на образуванието, но и стадия на развитието му.

МЦ “Репродуктивно здраве” предлага ехомамографско изследване и консултация/клиничен преглед от специалист – мамолог. Изследванията и консултациите се провеждат от д-р Росен Билчев, специалист по образна диагностика на заболяванията на млечната жлеза, доплерова ехография.

продължава>

 

Мамолог (Мамография)

Всяка година в България от рак на гърдата заболяват над 3 500 жени като всяка десета българка е застрашена от това заболяване. Най – ефективният начин за предпазване са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика. Ако бъде открит своевременно (в ранен стадий), ракът на гърдата подлежи на пълно излекуване, защото важно значение има не само хистологичният строеж на образуванието, но и стадия на развитието му.

АГ Болница “Д-р Щерев” предлага мамографско изследване и консултация/клиничен преглед от специалист – мамолог. Изследванията и консултациите се провеждат от доц. д-р Христина Михайлова, специалист по образна диагностика, мамолог с дългогодишен опит.

продължава>

 

Уролог-андролог

Научните проучвания и нашата практика показват, че при половината от случаите на стерилитет при двойката са в резултат на мъжкия фактор. Причините, довеждащи до мъжки стерилитет са многопосочни – паротит по време или след пубертета, варикоцеле, урогенитални инфекции, нетипично разположение на тестисите, хирургични интервенции, хормонални смущения, излагане на външни токсични въздействия и йонизиращи лъчения, генетични и имунологични фактори.

 

продължава>

 

УНГ

В кабинет УНГ на Медицински комплекс “Д-р Щерев” се извършва амбулаторна диагностика и лечение при болки и оплаквания свързани с ушите, носа и гърлото. В кабинета се извършват прегледи и изследвания както на възрастни така и на деца.

продължава>

 

Дерматология

В дерматологичния кабинет се извършват консултации, прегледи и манипулации в следните две направления – медицинска дерматология и естетична дерматология.

продължава>

 

Неврология

Неврологичните консултативни прегледи са съобразени със специфичните особености на бременната жена, осигуряващи своевременно лечение при необходимост и съобразено с правилата на добрата медицинска практика.

продължава>

 

Хирургия

Д-р Людмил Маринов изпълнява следните дейности в Хирургичен кабинет:

продължава>

 

Психолог (емоционален консултант)

През последните години се отбелязва значителен напредък в областта на асистираните репродуктивни технологии (АРТ). Това дава надежда на много двойки за успешното лечение на стерилитета. В този процес емоционалното състояние на пациента трябва да се разглежда паралелно с водещите медицинска или биологична част на лечението. Понякога постигането на така желаната бременност и раждане изисква продължително лечение, а това е свързано със специфично емоционално натоварване и при двамата партньори.

продължава>

 

Изследвания

Уважаеми пациенти,

За да получите достоверни резултати на изследванията, имайте предвид следното:

продължава>

 

Профилактика за корпоративни клиенти

АГ болница “Д-р Щерев” извършва гинекологична и андрологична профилактика за корпоративни клиенти. Предлагаме организацията на фирмени профилактични кампании за служители, в рамките, на които те могат да се възползват от високото качество на предлаганите при нас медицински грижи с преференциални отстъпки и условия.

продължава>

ОПЕРАЦИИ

Оперативна гинекология

В АГ Болница “Д-р Щерев” се извършват широк спектър от гинекологични операции – както малки оперативни интервенции (дилатация на цервикален канал, полипектомия, кюретаж, изкуствено прекъсване на бременност до 12 г.с., пункция на киста с аблация) така ихистероскопия (диагностична и оперативна), лапароскопия (диагностична и оперативна), лапарокистектомия, лапаромиомектомия, пластика на маточни тръби, серклаж на маточна шийка, конизация на маточна шийка, електрокоагулация на маточна шийка, хистеректомия и др.

продължава>

Прием в болницата

В АГ болница “Д-р Щерев” се приемат пациенти за осъществяване на лечение в болнични условия. Начините по които това става са: свободен прием (за осъществяване на лечение в болнични условия на свободен прием, пациентите заплащат лечението си съгласно цените, определени в официалния ценоразпис на болницата), прием по клинични пътеки на НЗОКдоброволен здравноосигурителен фонд.

За пациентите на свободен прием, в пакетната цена се включва предоперативна консултация с анестезиолог и интернист, ЕКГ, анестезия, оперативна интервенция, лекарствени продукти и консумативи приложени за оперативната интервенция, минимален брой леглодни за съответната интервенция. Всякакви други изследвания, прегледи и манипулации неупоменати в пакета се заплащат допълнително.

За пациентите с прием по клинична пътека на НЗОК се включва всичко посочено в обхвата на съответната клинична пътека.

 

Хистероскопия

Хистероскопията спада към т.нар. ендоскопски операции (наричани още безкръвни операции). Хистероскопските операции се извършват с диагностична или терапевтична цел. Най-често те се прилагат за установяване на обилно, продължително или нетипично менструално кръвотечение, при заболявания на матката (миоми от вътрешната страна на матката, полипи, сраствания в маточната кухина, някои вродени аномалии на матката), повтарящи се спонтанни аборти, премахване на вътрематочен песар, който не може да бъде отстранен по друг начин.

продължава>

 

Лапароскопия

Лапароскопията е максимално щадяща операция и спада към т.нар. ендоскопски операции (наричани още безкръвни операции). Извършва се с диагностична или терапевтична цел. Като диагностична най-често за установяване на проходимост на маточните тръби (изключително точен метод), и оперативна при заболявания на маточните тръби (тазово-възпалителна болест, ендометриоза, сраствания, извънматочна бременност); яйчниците (кисти, поликистоза); матката (миоми от външната страна на матката, някои вродени аномалии на матката).

продължава>

 

Пункция на яйчникови кисти

Пункцията на киста на яйчника под ултразвуков контрол е алтернатива на лапароскопската или отворената коремни операции. Прилага се, когато кистата е с размер – до 3 см, има вид на функционална киста – правилни очертания, гладки вътрешни и външни стени, еднокамерна е и има бистро течно съдържимо или има вид на ендометриозна („шоколадова”) киста.

продължава>

 

Абразио (кюретаж)

Кюретажа представлява отстраняване на ендометриума (лигавицата на матката) чрез остъргване. Прилага се при спонтанен аборт, обилно, продължително или извън менструално кървене не повиляващо се от консервативна терапия, полип на ендометриума, повишено удебеляване на ендометриума.

продължава>

 

Аборт

Аборт (в първото тримесечие – до 12 г.с.)
Абортът е прекъсване на бременността по желание или по медицински показания, когато няма ембрион („кухо яйце”), ембрионът няма сърдечна дейност или е спряла. Извършва се под пълна краткотрайна венозна упойка. Трае около 10 – 15 минути. продължава>

 

Кистектомия

Кистектомията е операция за отстраняване на кисти на яйчниците. Може да се извърши лапароскопски или чрез отворена коремна операция. продължава>

 

Миомектомия

Миомектомията е операция за отстраняване на миомни възли на матката. Миомните възли са доброкачествени тумори на маточната стена. продължава>

 

Пластика на маточни тръби

Пластиката на маточни тръби е операция, която има за цел да възстанови проходимостта на маточните тръби, когато тя е частично или в по-лека степен нарушена. продължава>

ФИЗИОТЕРАПИЯ

Физиотерапия и рехабилитация

През месец май в медицински комплекс „Д-р Щерев” ще отвори врати специализиран кабинет по физиотерапия и рехабилитация. Съчетание от добри професионалисти и модерна апаратура за физикална терапия и рехабилитация – това определя облика на новия ни кабинет.

В кабинета по физиотерапия и рехабилитация ще се провежда комплексно лечение при следните видове заболявания и състояния:
• Акушеро-гинекологични – дисменорея, предместруален синдром, възпалителни заболявания, предоперативна и следоперативна физиопрофилактика на сраствания, вторичен тубарен стерелитет;
• Поддържаща физиотерапия при бременни (особено пир болки в областта на кръста);
• Детски болести – деца с изоставане в двигателно развитие, церебрална парализа, акушерска парализа, вродена луксация, деца с гръбначни изкривявания, деца с плоскостъпие, деца с травми и счупвания, деца с дихателни проблеми, заболявания на ушите, носа и гърлото;
• Заболявания на периферната нервна система – цервикобрахиален радикулит, лумбо-сакрален радикулит, рамо-ръка синдром, дискова херния, полиневрит, болкови синдроми, парези, травми на периферни нерви;
• Заболявания на централната нервна система – мозъчен инсулт, паркинсонова болест, множествена склероза;
• Обменни заболявания – затлъстяване, полиневропатия (диабетна, токсична), Бехтерев;
• Съдови заболявания – разширени вени, болест на Бюргер и Рейно, хематоми;
• Кожни заболявания – акне, екземи, псориазис, розацея, херпес зостер, херпес симплекс;
• Травматични заболявания – изкълчване, навяхване на ставите, следфрактурни състояния, на костите;
• Ортопедични заболявания – изкривявания на гръбначния стълб, остеопороза, коксартроза, състояние след ендопротезиране, тенис-лакът, артрити на раменна става, гонартроза, състояние след артроскопии, спондилолистеза, епикондилити, бурсити, заболявания от пренапрежение, периартрити, епикондилити, тендовагинити, вегетативна полиневропатия и др.;
• Хирургични заболявания – контузии на меките тъкани, панарициум, ампутации на крайници, цикатрикси, атонични и атрофични рани, мастопатия;
• Заболявания уши, нос, гърло;
• Онкологични заболявания – възстановителни следоперативни програми, възстановителен период след химио и лъче терапия, лимфодем (лимфен застой);
• Заболявания на пикочо – половата система – уретит, цистит, простатит;
• Функционални заболявания на нервна система – главоболие, мигрена, безсъние;
• Стоматология – пародонтоза, артрит и артроза на темпоро-мандибуларна става

 

Кабинетът по физиотерапия и рехабилитация предлага всички методи за физикално лечение като приоритет на дейността са безлекарствените традиционни и нетрадиционни методи, които повлияват болката, причинена от различни заболявания.

За информация и записване на час:

За информация и записване на час, моля свържете се с “Регистратура” – тел.: (+359)2 920 09 01

 

Работно време на кабинета: понеделник – петък от 08:00 до 20:00ч.

събота и неделя от 08:00 до 14:00ч.

Масаж при бременни

Премахва тежестта в краката, болките в кръста, мускулното и нервно напрежение. Възстановява комфорта и самочувствието на бременната жена.
По време на бременност в женския организъм възникват промени, които нарушават комфорта на бъдещата майка. Най-често това са тежест в краката, болки в кръста, мускулно и нервно напрежение. Тези промени могат да бъдат облекчени, чрез масаж и физически упражнения.

 

Антицелулитен масаж

Служи за премахване на подкожния слой мазнини, натрупани под формата на целулитни образувания. Методът има подчертан козметичен ефект. Извършва се с помощта на специални техники и етерични масла;

 

Масаж на лице

Благодарение на масажа кожата се снабдява с кръв, а това оказва благотворно влияние на влакната на колагена и еластина. Премахване на общото физическо напрежение. Тонизиране на кожата и мускулите. Създаване на по-ясни и релефни черти на лицето. Подобряване на цвета на лицето. Отсрочване на проявата на признаците на стареенето;

 

Масаж с мед на гръб

Масажът се прави на гръб. Има детоксикиращо действие.Подходящ е
при стомашно-чревни заболявания, болки в стави и мускули, хронична хрема и др.;

 

Масаж на ходила и подбедрици

Масажът на стъпалата е нетрадиционно лечение на редица болести. Чрез масаж на стъпалата се стимулират акупунктурни точки всяка, от които отговаря
на съответен орган от човешкия организъм;

 

Локален масаж

Към този вид масаж влиза и масажна яка. Масаж върху проблемната зона от тялото. Прави се с масажно олио;

 

Частичен масаж

Масаж на кръст, гръб, рамене и шия. Прави се с масажно олио;

 

Масаж на цяло тяло

Масаж на ходила, крака, ръце, рамена, гръб, кръст и шия. Прави се с масажно олио;

 

Масаж с плъзгащи вендузи

По механичен начин се раздалечават кожа и подкожие, което автоматично освобождава тъканите от кръвен и лимфен застой. В третираната зона нахлува много свежа кръв, което насища тъканите с кислород и хранителни вещества;

 

Лечебни масажи

Масажът има релаксиращо и отпускащо действие, което е добро като допълнение към лечението на редицата заболявания. Масажът има за цел да подобри лимфо и кръвообращението в организма, да подобри трофиката на тъканите, да тонизира или отпусне обработваната мускулатура. Повлиява положително на психическото състояние на пациента;

 

Кинезиотейпинг

Чоказано ефективно средство за лечение на мускулни нарушения, неврологични и ортопедични заболявания, лимфедеми, отоци, остри и хронични заболявания. Може да се използва и по време на бременност. Облекчава болката и улеснява процеса на лечение;
Кинезио лентите са изградени от 100% памук, като върху тях няма никакво лекарство, което ограничава възможността от алергична реакция на кожата. Кинезио лентата осигурява структурна подкрепа на ставите и мускулите, коригира неправилни мускулни функции, предотвратява мускулно претоварване, чрез осигуряване на невросензорна обратна връзка при движение. Поставянето им създава отлепяне на кожата и подкожието, което дава възможност за засилване на циркулацията на кръвта и лимфата. По този начин се ускорява заздравяването чрез предоставяне на повече кислород и хранителни вещества на пострадалите тъкани и намаляване на подуване, оток и възпаление;

 

Луга компрес

Черноморска луга съдържаща богат, важен във физиологично отношение минерален състав, включващ всички макрокомпоненти, микрокомпоненти, микроводорасли и биологично активни вещества характерни за Поморийското и Бургаско солени езера. Действа подхранващо, хидратиращо и разкрасяващо на кожата. Минералните вещества и микроелементите проникват в кожата и оказват освежаващо, релаксиращо и тонизиращо действие върху целия организъм. Притежава силно изразено противовъзпалително действие при асептично и бактериално възпаление. Минерализира организма. Стимулира защитните реакции и регенеративните тъканни процеси в организма. Приложима е при лечение на артроза на коленни, тазобедрени, раменни и лакетни стави, ставите на китката на ръката, глезените, стъпалата, дископатии, радикулити, ревматоидни оплаквания, мускулни болки, възпаление на околоставните тъкани, неврити (ишиас и др.), разширени вени, кожни раз¬дразнения и заболявания (псориозис, акне), пародонтоза, настинка, грип и др.;

 

Криотерапия

Благотворното въздействие на ниските температури върху човешкия организъм са научно доказан факт. Студът може да подобри имунитета, да повиши работоспособността на организма и устойчивостта към стрес, да нормализира работата на ендокринната система и да помогне при редица заболявания. Има положителен ефект при лечение на бронхиални заболявания: астма, бронхит, лечение на язви, хроничен холецистит и гастрит, лечение на фрактури и заболявания на опорно-двигателния апарат лечение на заболявания на нервната система, лечение на възпалителни процеси и кожни заболявания като псориазис, екзема, лишеи, акне и др.;

 

Електростимулация

Метод за предизвикване на мускулна контракция чрез специално преобразувани електрически токове. Използва се при мускули, които са отслабени (хипотрофични), с понижен мускулен тонус (вяли парези). Намира приложение при случаи с отслабени мускули след счупвания и последвала имобилизация, при случаи след увреда на периферен нерв, който предизвиква отслабване на мускулатурата, инервирана от него;

 

Д’Арсонвал

Чрез дарсонвализацията се получава повишаване на температурата и следователно хиперемия, която се задържа за дълго време, подобряват се условията за обмена на веществата в кожата и активирането на кожните жлези, засилва поглъщането на кислород и отделянето на въглероден диоксид. Има положителен ефект при разширени вени, косопад, зарастване на рани, главоболие, сърдечносъдови проблеми и др.;

 

Интервак

Представлява съчетание на интерферентен ток с вакуумтерапия;

 

Вакуумтерапия

По механичен начин се раздалечават кожа и подкожие, което автоматично освобождава тъканите от кръвен и лимфен застой. В третираната зона нахлува много свежа кръв, което насища тъканите с кислород и хранителни вещества;

 

Лазер терапия

Лазерът е насочена светлина – кохерентен сноп с постоянна дължина на вълната. Използват съвсем малки количества енергия в кратки импулси при висока плътност на светлината. Нискоинтензивното /меко/ лазерно излъчване, използвано във физиотерапията, няма вредно въздействие върху организма, а води до бързо и благоприятно саногенезно повлияване. Използва се при: синузити, отити, възпалителни ставни и неврологични заболявания, както и трудно зарастващи хирургични или трофични варикозни язви, артрити, артрози, гинекологични и стоматологични проблеми и др.;

 

Магнитотерапия

Въздейства върху целия организъм. Предимно върху кръвоносните съдове, кръвоносня поток като не позволява образуването на тромб и увеличава пропускливостта на клетъчната мембрана. Използва се при: при всички видове заболявания;

 

Йонофореза

Лечебен метод, при който посредством постоянен ток в организма се въвеждат лекарствени вещества с лечебна цел. Този метод има за цел да улесни провеждането на нервните импулси, като по този начин се постига противовъзпалителен и обезболяващ ефект. Използва се при: функционални увреждания на ЦНС, периферни нервни увреждания, дегенеративни и ставни заболявания на опорни-двигателния апарат;

 

Интерферентни токове

Средночестотен ток, които се преплита в дълбочина, в резултат, на което се получава нискочестотен ток от 0 до 100Hz. Всички честоти под 50Hz имат дразнещ ефект, а всички над 50Hz имат обезболяващ ефект. Действието на тока повлиява тъканите в дълбочина, като постига точна локализация. Използва се при: Зудекова атрофия, остеопороза, мускулна хипотрофия, при намалена костна плътност и др.;

 

Токове на Треберт

Обезболяваща терапия с нискочестотен ток, използващ се за стимулиране на остеогенезата и калусообразуването. Използва се при: леки увреждания на периферната нервна система, хипотрофии, невралгии, неврити и др.;

 

Високоволтов ток

Има отлично аналгетично обезболяващо въздействие. Използва се при: лечение на дегенеративни ставни заболявания, смущение в периферната и централната нервна система, за стимулация на паретични мускули и др.;

 

Диадинамични токове

Полусинусидален ток, наслоен върху галваничен ток. Основното му действие е обезболяващо, но може да се използва за подобряване на трофиката или стимулиращо действие. Използва се при: изкълчвания, мигрена, Бехтерев, нервни заболявания, радикулит, епикондилит, полиневрит, артрит и др.;

 

Ултразвукова терапия

под въздействието на механична вълна се получава кавитарен механизъм. Цитоплазмата се свива и отпуска, при това се получава микромасаж на тъканите. Кавитационен механизъм – по върховете на тази вълна се активират всички процеси: химически, физически и биологически. Използва се при: цикатрикс, Бехтерев, епикондилит, артрит, противовъзпалителен и противооточен ефект, тендовагинит и др.

 

КОНТАКТИ

АГ болница “Д-р Щерев” – shterevhospital.com

МЦ “Репродуктивно здраве” – САГБАЛ “Д-р Щерев”
Адрес: гр. София, ж.к. Разсадника, ул. “Христо Благоев” №25-31
Тел.: 02 920 09 01
Факс: 02 920 18 27
Моб. тел.: 0887 25 12 98; 0879 12 18 79
Връзки с медиите:
Светослава Кръстева – 0894 511 585
E-mail адрес: contact_at_ivf-bg.com, info_at_ivf-bg.com; s.krasteva@ shterevhospital.com


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: shterevhospital.com

Comments are closed.