Акушеро-гинекологична болница ”Селена”

September 18, 2018
ЗА НАС

Selena

В  България съществува болница, която отговаря на най-високите световни стандарти. СБАЛАГ “Селена” е амбициозен проект, реализиран у нас.

Защото в СБАЛАГ “Селена” сме екип от висококвалифицирани специалисти – акушер-гинеколози, неонатолози, анестезиолози, акушерки и помощен медицински персонал, който е на Ваше разположение 24 часа в денонощието!

Ние предлагаме широк кръг от технологии,  свързани с асистираната репродукция включително IVF и  ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection), ембрио – и  криоконсервация, интраутеринна  инсеминация (IUI), овулаторна индукция, ко-култивиране (Artificial Uterus). Прилагаме също и микроманипулационни методи  (асистиран хетчинг, биопсия на бластомери), екстракция на сперматозоиди  (PESA, TESA, TESE и micro TESE).

СБАЛАГ ”Селена” разполага с най-модерната ултразвукова технология в България. Новият ултразвук Voluson E8 Expert разкрива нови възможности в клиничната практика.

ЕКИП
stavrev
Д-р Ангел 
Ставрев
акушер-гинеколог
minev
Д-р Здравко 
Минев
акушер-гинеколог
topalova
Д-р Снежана
Топалова
акушер-гинеколог
krushkov
Д-р Камен 
Кръшков
акушер-гинеколог
 matev
Д-р Магдален
Матев
акушер-гинеколог
 nenev
Д-р Илко
Ненев
акушер-гинеколог
 karagiozov
Д-р Ангел
Карагьозов
акушер-гинеколог
 daskalov
Д-р Васил
Даскалов
акушер-гинеколог
 petrova
Д-р Светла
Петрова
акушер-гинеколог
 neshterova
Д-р Мария 

Нещерова 
неонатолог
 Д-р Надежда
Чобанкова
неонатолог
 Д-р Величка 
Богданова
неонатолог
Д-р Зорница
Василева
неонатолог
Д-р Здравка
Пиронова
неонатолог
 Д-р Петя 
Георгиева
неонатолог
 Д-р Ралица
Димитрова
неонатолог
 
АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ

Ин витро клиника ,,Селена” е част от комплекса по стерилитет в СБАЛАГ ,,Селена”. Той е най-големият и модерен център в Южна България. Огромното предимство да се намира в  болницата, дава възможност в рамките на 30 дни да се извършат всички изследвания и да се установи причината за проблемите в забременяването, както и да се подготви двойката за съответните процедури.
Ин витро клиника ,,Селена” е изграденa безкомпромисно по всички световни стандарти. Отделните звена са оборудвани по технологии, които позволяват поставянето на точна и прецизна диагноза, както и адекватно последващо лечение.

Специалистите в Ин витро клиника ,,Селена”  са получили своята квалификация във водещи световни центрове, а ембриологичната лаборатория е в основата на високата успеваемост и добрите резултати.
От 2008 г. успеваемостта на Ин витро клиника ,,Селена” не слиза под границата на 50%. Нашите специалисти лекари и ембриолози са доказани в областта на репродуктивните асистирани технологии. Ние извършваме всички видове АРТ процедури, които могат да помогнат при двойки с репродуктивни проблеми.

 

In vitro

Процесът включва хормонално контролиране на овулацията, получаване на яйцеклетки и сперматозоиди и поставянето им заедно в течна среда с цел – сперматозоидите да оплодят яйцеклетките. След това оплодените яйцеклетки (зиготи) се връщат в матката на пациентката с намерение да се постигне успешна бременност. Методът е разработен от британския учен Робърт Едуардс, а първото бебе, заченато ин витро – Луиз Браун, се ражда на 25 юли 1978 г.
За великото си постижение, дало шанс на милиони бездетни двойки по света да имат собствени деца, Робърт Едуардс получава Нобеловата награда по медицина за 2010 г.

Показания

Оплождане ин витро може да бъде използвано за преодоляване на безплодие при жената, причинено например от непроходимост на маточните тръби, както и при безплодие с мъжки фактор, поради намален брой и/или намалена подвижност на сперматозоидите. При мъжки стерилитет може да се използва допълнително и метода на т.нар. интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид (ИКСИ) – директно инжектиране на избран сперматозоид в яйцеклетката. За да бъде успешна процедурата е необходимо жената да има здрава матка, която да може да поддържа бременността, както и здрави яйцеклетки и сперматозоиди, годни да оплождат. Възможно е да се използват и донорски яйцеклетки и сперматозоиди, т.е. ин витро оплождане може да се осъществи и при жени с нарушена яйчникова функция, както и нарушена сперматогенеза при мъжа.

Метод

Теоретично, ин витро оплождане може да се осъществи чрез получаване на яйцеклетка от матката или фалопиевите тръби при естествена овулация. Обаче без прилагането на допълнителни техники, шансовете за успешна бременност са изключително малки. Такива техники, които рутинно се използват при АРТ включват: овариална (яйчникова) хиперстимулация за получаване на множество яйцеклетки, трансвагинална пункция на фоликулите под ултразвуков контрол, подготовка на яйцеклетките и сперматозоидите, както и отглеждане и подбор на получените ембриони.

Контролирана овариална хиперстимулация

Обикновено стимулацията на яйчниците започва на третия ден от менструалния цикъл и се състои в прилагането на медикаменти с цел развитие на множество фоликули в яйчниците. Преди да се премине към яйчникова стимулация, е необходимо да се провери нивото на яйчниковия запас. При изчерпан или силно редуциран яйчников резерв, процедурата не се извършва. Вариант в този случай е използването на донорски яйцеклетки. При повечето пациентки се прилагат инжекционни разтвори на гонадотропини (например фолитропин алфа (Gonal-F), кломифен цитрат и др.) – аналози на човешки фоликулостимулиращ хормон (ФСХ), задължително под лекарско наблюдение. Наблюдението включва често (понякога ежедневно) измерване на нивата на естрадиол в кръвта и на растежа на фоликулите посредством трансвагинална ултрасонография. Обикновено са необходими инжекции, които се поставят в продължение на 10 дни. Спонтанната овулация по време на цикъла се предотвратява чрез използването на агонисти или антагонисти на гонадотропин – освобождаващия хормон, които блокират естествения синтез на лутеинизиращ хормон (ЛХ) в организма на жената.Такива медикаменти включват нафарелин (Synarel), бусерелин, госерелин(Zoladex) и др. под формата на назален спрей или инжекционен разтвор и позволяват на лекаря да контролираточно процеса на овулация.

Получаване на яйцеклетки

Когато нарастването на фоликулите се оцени като достатъчно, се пристъпва към стимулиране на финалното им съзряване посредством инжектирането на еднократна доза от човешкия хормон-гонадотропин (напр. Pregnyl или Ovidrel). Тези медикаменти, които действат като аналози на лутеинизиращия хормон, обикновено довеждат до разпукването на фоликулите (т.е. овулация) около 42 часа след прилагането им. Самото получаване на яйцеклетките става малко преди това (5-6 часа по-рано). Процедурата, /т.нар. пункция/ се извършва под обща или локална анестезия на пациентката и отнема около 15-20 минути. Под ултразвуков контрол се вкарва игла през вагиналната стена за достигане на яйчника. През тази игла се аспирират фоликулите и получената течност се предава в лабораторията за отделяне на яйцеклетките.

Подготовка на яйцеклетките и сперматозоидите

В лабораторията яйцеклетките се почистват от заобикалящите соматични и други клетки и вещества и се подготвят за оплождане. Междувременно сперматозоидите също се подготвят чрез пречистване от неподвижните и негодни клетки.

Оплождане

Яйцеклетките и сперматозоидите се инкубират заедно в съотношение 1:75 000 за около 18 часа. В повечето случаи през това време яйцеклетките се оплождат и започват да се делят. Когато количеството или качеството на получените сперматозоиди не е достатъчно, може да се използва т.нар. ИКСИ – избира се един добре развит, подвижен и с правилна морфология (форма) сперматозоид, който се инжектира директно в цитоплазмата на яйцеклетката. Оплодените яйцеклетки (зиготи) се прехвърлят в хранителна среда и се оставят в нея за около 48 часа, когато зиготата се състои от 6 до 8 клетки.

Отглеждане на ембрионите

Ембрионите се отглеждат, докато достигнат 6-8 клетъчен стадий (около 3 дни след пункцията) в специална хранителната среда, съдържаща глюкоза и други енергийни компоненти, като аминокиселини, нуклеотиди, витамини. В някои случаи отглеждането продължава до фаза морула (12-32 клетки) или бластоцист, т.е. 3-4 дни след оплождането, съответно 4-5 дни след пункцията.

Подбор на ембрионите

Лабораториите са разработили методи за оценяване на яйцеклетките и ембрионите, с цел да се оптимизира процента на успеваемост. Методите за оценяване могат да включват морфологични, имунологични и генетични показатели, по които да се преценят най-добрите ембриони, които биха довели до успешна бременност.

Трансфер на ембрионите

Зародишите се преценяват от ембриолозите по брой на клетките, равномерното нарастване и фазата на делене. Броят за трансфер зависи от наличните ембриони, възрастта на жената и други здравни и диагностични показатели. За да се увеличи шанса за закрепване и имплантиране на поне 1 зародиш и оттам за успешна бременност, обикновено се прехвърлят няколко ембриона. В повечето страни по света броя на трансферираните ембриони се ограничава до максимум 2 или 3, с цел да се намали вероятността от рискова многоплодна бременност. За да бъде успешно имплантирането на ембрионите, маточната лигавица трябва да е подготвена да ги приеме. По тази причина прехвърлянето на ембрионите трябва да се извърши в рамките на много тесен времеви интервал (т.нар. имплантационен прозорец) – по време на лутеалната фаза от менструалния цикъл, когато трансфера е на естествен или стимулиран цикъл. Когато се трансферират замразени ембриони, пациентката се подготвя с приемането на комбинация от естроген и прогестерон в продължение на няколко дни до 2 седмици преди трансфера, за да се постигне желаното състояние на маточната лигавица. Още след пункцията на яйцеклетките, пациентката започва терапия с високи дози прогестерон, с цел по-добро имплантиране на ембрионите и по-висок шанс за бременност. Определеният брой ембриони, получили най-висока оценка при подбора, се прехвърлят в матката на пациентката през тънък пластмасов катетър, който преминава през маточната шийка (цервикалния канал). Процедурата отнема само няколко минути и е безболезнена, поради което не се налага анестезия. След трансфера пациентката трябва да остане в покой 1-2 часа. Прогестероновата терапия продължава още няколко седмици след трансфера, по преценка на лекуващия лекар.

Успеваемост

Процентът на успеваемост зависи от възрастта и физиологичното състояние на пациентката, квалификацията и уменията на лекарския екип, както и от технологичното ниво на оборудването в клиниката и ембриологичната лаборатория. Обикновено той се движи между 20 и 30%. С гордост можем да отчетем, че процентът на успеваемост в клиника “Селена” е над 40%!

Замразяване

Когато след трансфера има останали доброкачествени зародиши, по желание на двойката те могат да бъдат замразени и да се използват при следващ опит. Може да се замразяват и неоплодени яйцеклетки, както и сперматозоиди. Това се практикува при химиотерапия или при хирургично отстраняване на отделни части или на целите яйчници и тестиси, с цел да се осигури на двойката в бъдеще възможност за забременяване. Замразените ембриони, яйцеклетки и сперматозоиди могат да се съхраняват продължително време в течен азот.

История

Първата успешна ин витро бременност е постигната през 1977 г. във Великобритания, където д-р Ричард Едуардс и д-р Патрик Степто – двамата първооткриватели, прилагат метода на двойката Лесли и Джон Браун, които нямат деца в продължение на 9 години поради запушени фалопиеви тръби. С помощта на лапароскопски уреди
д-р Степто успява да получи годна яйцеклеткаот яйчниците на жената, която по-късно е оплодена със сперматозоидите на съпруга ѝ и върната обратно в матката, където се имплантира успешно. Така първото „бебе в епруветка” – Луиз Браун, се появява на бял свят с цезарово сечение на 25 юли 1978 г., в болница в Олдъм, недалеч от Манчестър, Великобритания. Поради малката вероятност за забременяване на естествен цикъл (само с 1 яйцеклетка), по-късно технологията „ин витро” се подобрява непрекъснато и са въведени овариалната стимулация и контролирането на овулацията, отглеждането и подбора на ембрионите, замразяването и донорството на ембриони, яйцеклетки и сперматозоиди, които вече дават възможност и на напълно стерилни двойки да имат деца. Следващ етап в ин витро оплождането е поставен с метода ИКСИ – интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката. Той се прилага, когато сперматозоидите не могат самостоятелно да оплодят яйцеклетката. Под силен микроскоп се избира един добре развит и с правилна морфология сперматозоид, който с помощта на специални микроскопични уреди се въвежда директно в яйцеклетката. През 1999 г. по-малката сестра на Луиз Браун – Натали, също зачената ин витро, става майка по естествен път, с което на практика се доказва, че децата, заченати ин витро, по нищо не се различават от останалите, нормално родени деца.Luiz braun s bebe По-късно самата Луиз също забременява по естествен път и през 2006 г. ражда свое дете. Днес, повече от 6 милиона деца по света са заченати и родени след ин витро оплождане, а над 170 000 от тях са от донорски яйцеклетки и ембриони. В момента, ин витро оплождането е основен метод за лечение на безплодието при различни фактори. Все пак, поради високата цена и сложността на процедурата, то се прилага, когато останалите, по-евтини и по-малко инвазивни методи за асистирана репродукция не дават резултат (например лапароскопски операции за възстановяване проходимостта на фалопиевите тръби, вътрематочна инсеминация и др.). През 2010 г. Робърт Едуардс получава Нобеловата награда за физиология и медицина за изобретяването на технологията „ин витро оплождане”. В България методът е въведен през 1987 г., като първите деца, заченати ин витро, се раждат в началото на 1988 г. Към 2010 г. вече десетки клиники в цялата страна предлагат ин витро процедури. С решение на Министерски съвет през 2009 г. бе създаден Фонд за асистирана репродукция, който подпомага финансово лечението на бездетните двойки в България.

 

Какво представлява методът ICSI?

ICSI методът е подобен на класическото ин витро, при което гаметите (яйцеклетка и сперматозоид) се събират от двамата партньори. Разликата между двете процедури е начинът, по който се извършва оплождането.
При класическото ин витро, яйцеклетките и сперматозоидите са смесени в петри и сперматозоидите оплождат яйцеклетките „естествено”. За да има шанс, обаче това да се случи, са необходими голям брой бързо подвижни нормални сперматозоиди.
За много двойки, броят на подходящите сперматозоиди може да бъде ограничен или могат да съществуват други фактори, възпрепятстващи оплождането. При тези двойки ICSI процедурата дава по-големи шансове.
ICSI е лабораторна процедура, при която един единствен сперматозоид е избран и инжектиран с фина стъклена пипета директно в цитоплазмата на яйцеклетката.
Методът ICSI дава възможност при много малък брой сперматозоиди и неспособността им да проникнат в яйцеклетката по естествен път да се осъществи оплождане.

За кого е подходящ методът ICSI?

От гледна точка на пациентите, стимулацията за ICSI е същата, като тази при класическото ин витро.
Обстоятелствата, при които ICSI е подходящо са:
• намален брой сперматозоиди или тяхната липса (в случая е възможно използването на донор)
• висок процент на сперматозоидите с лоша морфология
• ниска подвижност на сперматозоидите
• в случаите, когато сперматозоидите са получени по хирургичен път от епидидимиса (MESA/PESA) или от тестисите (TESE/TESA), или от урината при ретроградна еякулация
• високо ниво на антитела в семенната течност
• предишни неуспешни опити при класическото ин витро

Какво включва ICSI?

• стимулация на яйчниците за подпомагане развитието и узряването на яйцеклетките
• аспириране на яйцеклетки
• оплождане на яйцеклетки и култивиране на ембриони
• трансфер на ембриони

 

ИНТРАУТЕРИННА / ВЪТРЕМАТОЧНА  ИНСЕМИНАЦИЯ

Вътрематочната инсеминация /IUI/, наричана “изкуствено осеменяване”, е минимално инвазивна, безболезнена процедура, прилагана при лечение на стерилитет. Чрез вътрематочната инсеминация се внася обработена семенна течност в маточната кухина на жената с помощта на специален интраутеринен катетър под УЗ контрол. Процедурата допринася за увеличаване броя на  качествените сперматозоиди, съкращавайки времето и пътя на тяхното придвижване до фалопиевите тръби, където се осъществява оплождането.
Необходими изследвания за вътрематочната инсеминация

1. При партньорката:

- Серологични изследвания: HIV, Васерман, Хепатит B, Хепатит C, Хламидия;
- Микробиологични изследвания: Влагалищен секрет

2. При партньора:

- Серологични изследвания: HIV, Васерман, Хепатит B, Хепатит C, Хламидия;
- Микробиология на еякулат;

Всички изследвания трябва да са валидни към датата на процедурата.

Вътрематочна инсеминация може да се осъществи:

• На естествен цикъл, без стимулация с хормонални препарати – развива се един доминантен фоликул, който се проследява чрез ултразвуково изследване и хормонално проследяване на нивата на естрадиола (Е2) и лутеинизиращия хормон (ЛХ);
• На стимулиран цикъл – стимулация с гонадотропни препарати, с цел да се развие повече от един фоликул;

Инсеминацията се извършва във време около овулацията на яйчниковите фоликули.

Вътрематочните инсеминации могат да бъдат:

1. Със съпружески/партньорски материал, отделен в деня на инсеминацията или предварително замразен.

2. С донорски материал – използва се замразен материал, предоставен от Донорска криобанка на СБАЛАГ „Селена”. Донорите са подбрани според качеството на спермалните проби, след изследвания за полово предавани и инфекциозни болести, кръвна група, генетични болести, общ физиологичен статус, външни белези, образование и т. н. преди да бъдат одобрени в дарителската програма и по Наредба № 28.

Обработване на спермата

Извършва се по различни методи и със специални среди за селектиране на най-подвижните и качествени сперматозоиди, като се отстраняват неподвижните сперматозоиди, семенната плазма, левкоцити, бактерии и др. компоненти с неблагоприятно влияние.

Интраутеринната инсеминация се извършва в манипулационна, на гинекологичен стол. След направена промивка на влагалището под ехографски контрол лекарят поставя обработения семенен материал в кухината на матката чрез специален катетър. Процедурата е кратка и безболезнена. След инсеминацията пациентката остава в положение на покой 20-30 минути. Според препоръките на лекуващия лекар се назначава прием на медикаменти по схема. От 14 до 20 дни след процедурата се прилага кръвен тест за Човешки хорион гонадотропин за установяване на бременност.

Вътрематочната инсеминация се прилага при:

• Неизяснен стерилитет с опити за бременност без резултат;
• Занижени показатели на семенния материал – олигозооспермия, астенозооспермия, тератозооспермия или комбинация от тях;
• Враждебна среда във влагалището или лош цервикалeн секрет;
• Проблеми с шийката на матката, затрудняващи навлизането на спермата в матката;
• Еректилна дисфункция;
• Наличие на антиспермални антитела;
• Овулаторни нарушения;

Вътрематочната инсеминация не се препоръчва при пациенти със следните проблеми:

• Жени с тежки заболявания на фалопиевите тръби;
• с тазови инфекции;
• със средна до тежка ендометриоза;

Успеваемостта на процедурата достига до 15-20% и зависи от редица фактори, като например:  възрастта на жената, причината за инфертилитет, както и от лекарствените средства, използвани при  стимулацията.

Първият ембриоскоп в България

Най-новото въведение в модерната IVF лаборатория на СБАЛАГ “Селена” е ембриоскоп. В света има само 50 ембриоскопа – един от тях е в СБАЛАГ ”СЕЛЕНА”!

Нова IVF технология позволява на двойките 24/7 ембрио мониторинг. В центъра за асистирана репродукция на СБАЛАГ ”СЕЛЕНА” вече разполагаме с един от 50-те ембриоскопа в света! Това е най-новата технология, която позволява непрекъснато мониториране на  ембрионите .

При стандартните IVF процедури развитието им се следи от специалист ембриолог, като ембрионите се изваждат от инкубатора по един или два пъти дневно. При използването на този  стандартен метод е важно ембрионите да бъдат максимално кратко време извън инкубатора. Поради тази причина е възможно да бъдат пропуснати евентуални  промени или проблемни моменти в развитието им. Изваждането на ембрионите от инкубатора крие опасност и от замърсяване от външната среда.

Благодарение на ембриоскопа, специалистите  могат да наблюдават ембрионите продължително, без те да бъдат вадени от инкубатора, което е изключително предимство пред еднократното им дневно проследяване.

Ембриоскопът дава възможност да се наблюдават до 12 ембриона на 6 различни пациенти. Изключително високата резолюция изобразява ембрионите на всеки 20 минути и по този начин те никога не напускат климатично контролираната за тях среда, която е перфектно адаптирана до естествената. Това увеличава значително шансовете за успех.

НЕОНАТОЛОГИЯ

ОТДЕЛЕНИЕ ПО НЕОНАТОЛОГИЯ

В отделението по неонатология ние се грижим за над 1500 новородени всяка година.

drnesherova1 Д-р Мария Нещерова
Началник неонатологично отделение
СБАЛАГ “Селена”

Оформени са следните звена:

1. Интензивен сектор
2. Реанимационна детска зала
3. Зала за деца с повишен риск и забавена
кардиопулмонална адаптация
4. Сектор за здрави новородени деца
на децентрализиран принцип – 22 легла
5. Изолационен сектор
6. Денонощен консултативен
педиатричен кабинет
20120911 020049

neo-ekipnew
Интензивният сектор разполага с 12 кувьоза за рискови новородени деца – Дрегер, 2 термолегла, 7 модерни респиратора за провеждане на апаратна вентилация, включително високочестотна и назален СРАР, транспортен инкубатор с респиратор, фотолампи за провеждане на фототерапия, инхалатори, монитори и инфузионни помпи. Разполагаме и с екзогенен сърфактант. Диагностичните възможности на сектора се допълват от микробиологична и клинична лаборатории, модерен рентгенов апарат и ехограф.
Разполагаме със специализирана информационна програма за онлайн комуникация с клинична, имунологична и микробиологична лаборатория.

Залата за деца с повишен риск, недоносени и деца с проблеми в ранната кардиопулмонална адаптация е оборудвана съобразно стандарта по неонатология.

Детска стая е предназначена за бебета, родени чрез Цезарово сечение, вакуум екстрактор, форцепс и неправилно предлежание на плода.
Новородените са настанени в просторна, светла зала с централна климатизация, което осигурява максимален топлинен комфорт на малките пациенти.
IMG 0469
Особено внимание отделяме на превенцията на вътреболничните инфекции, като стриктно спазваме съвременните санитарно-хигиенни изисквания. Разполагаме с модерна дезинфекционна програма, антибактериални PVC облицовки и настилки и не отчитаме взривове на вътреболнични инфекции.

Политиката на нашата болница е насочена към стимулиране на естественото хранене с помощта на правилна информация и подкрепа от сертифицирани консултанти по кърмене, педиатри и акушерки. Децентрализираният принцип на отглеждане на новородените позволява да бъдат в непрекъснат близък контакт с майката, което осигурява възможност за ранно започване на кърменето.

20120911 020049

Болницата предлага и консултации със следните специалисти: детски кардиолог, невролог, офталмолог, хирург, гастроентеролог, ортопед, специалист по краниофациална хирургия и инфекционист.
DSCF5922 1

В отделението по неонатология се провежда съвременна диагностика, лечение и профилактика на новородени деца, която включва:

· първи грижи за бебето
· първи изследвания и ваксини
· профилактика на хепатит В при новороденото от майка носителка на вируса на хепатит В с хиперимунен анти В глобулин
· профилактика на хеморагична болест на новороденото с КаВит
· скрининг на новородените – за фенилкетонурия, хипотиреоза и вродена надбъбречна недостатъчност, ултразвуково изследване на тазобедрените стави
· интензивно лечение на новородени деца – изкуствена белодробна вентилация – конвенционална, високочестотна и назален СРАР, приложение на екзогенен сърфактант
· лечение на новороденото без отделяне от майката
· късно проследяване на преждевременно родени и рискови деца
· ултразвукова диагностика на заболяванията на централната нервна система
· разработена е програма “Първи грижи за бебето” и “Естественото хранене” за обучение на майки на основните умения, които са необходими след изписване на детето
· методика на хранене на деца с лицевочелюстни аномалии – обучение на майки
· консултации с лекар с призната специалност по педиатрия и неонатология денонощно
· консултация със сертифициран консултант по кърмене
· ден на отворените врати
· транспортиране на новородени до Национален център по сърдечно-съдови заболявания гр. София или до други лечебни заведения при необходимост от консултация с тесни специалисти

Първи грижи за бебето
Появата на бебето е вълнуващ период в живота на всяка жена и ние се стараем да помогнем на всяка майка да изпита максимално удоволствие от това невероятно преживяване.
Първите грижи за здравите новородени включват: грижи за кожата, пъпчето, гениталиите, ежедневен преглед от лекар неонатолог, съвети за техниката на кърмене.
Първите грижи за недоносените и доносените деца са насочени да помогнат за успешната им послеродова адаптация и включват: топлинен комфорт и мониториране на жизненоважните показатели, подпомагане на кардиопулмоналната адаптация, осигуряване на инфузионна терапия, корекция на алкално-киселинния статус, непрекъснато наблюдение и оценка на състоянието.

Първите ваксини на Вашето дете се правят при нас

На 12-и час от раждането се прави ваксина срещу хепатит В

Подходът при деца, родени от майки с положителен Австралийски антиген, е различен. Болницата разполага с човешки имуноглобулин против хепатит В, който се инжектира до 6 час след раждането с цел бебето да получи готови антитела срещу хепатит В и едновременно с това се поставя противохепатитна ваксина.

Ваксиниране с БЦЖ ваксина – прави се след навършване на 48 часа от раждането

Първи изследвания и скрининг

Лабораторни изследвания – пълна кръвна картина, биохимични, имунологични и микробиологични изследвания, кръвна група, кръвно-газов анализ, рентгенография при необходимост, трансфонтанелна ехография.

Скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречна хиперплазия се прави на всички новородени деца.

Работи се по програма за профилактика, ранна диагностика и лечение на вродена и предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородените.

Работно време на педиатричния кабинет – денонощно.

1 2
ЗА РОДИТЕЛИ

Дни на Отворените врати

Всяка сряда от 13.00 – 14.00 ч. можете да посетите     АГ болница “Селена” и да разгледате една от най-добрите клиники в областта на репродуктивното здраве в България!

Бъдещите майки ще имат възможност да се запознаят с прекрасните условия, при които се раждат бебетата на “Селена”!

Неонатологичен и интензивен сектор, болнична стая, кът за новороденото, физиологична детска стая – това са само част от местата, в които ще усетите тръпката от най-вълнуващия момент за всяко семейство – появата на новия живот!
Ще можете да надникнете и в родилната зала, където нашите специалисти ще Ви покажат най-съвременната апаратура, с която разполагаме в клиниката.
Ще получите подробни и компетентни отговори на всички въпроси, които Ви вълнуват!
Предварително записване не е необходимо.

Училище за родители

Раждането на всяко дете е най-прекрасния момент от живота! Още с появата си, бебето ни дарява с неземно щастие, огромна любов и красиви емоции! Отговорността и грижата за малкото и беззащитно създание обаче, изискват да сме подготвени за всеки момент от неговото бъдещо развитие. Затова АГ болница “Селена” Ви предлага да посещавате лекциите в нашето ежеседмично Училище за родители”Селена” и практики по йога за бременни дами!
Заниманията и лекциите са безплатни и не е необходимо предварително записване!
Очакваме Ви!

Консултативен кабинет по кърмене

Скъпи настоящи и бъдещи майки!
Ние, от болница “Селена”, подкрепяме кърменето и смятаме, че то е  изключително важно, както за новороденото бебе, така и за майката! Не само нашите пациентки, но и тези, които са родили в други болници, могат да се възползват от услугите на нашия Консултативен кабинет по кърмене!
Кабинетът работи с регламентирано работно време.
Всички пациенти в родилното отделение на болницата могат да получат консултации в работните дни от 9:00 ч.-10:00 ч. от ст.ак.Венислава Мяшкова –  сертифициран специалист  към Националния комитет по кърмене гр.София.

Всеки понеделник от 11.00 – 12.00 ч.  е  Ден на отворени врати!
Можете да посетите  кабинета по кърмене, без предварително записване, а консултациите са напълно безплатни!

Платен прием в дните:
сряда и четвъртъk от 12:00ч. – 18:00ч.

Консултации извън посоченото работно време могат да се провеждат след предварително съгласуване с консултант.

Повече нформация можете да получите на тел. 032 64 80 20 и 0886 41 88 41

КОНСУЛТАНТИ

Консултанти НЕОНАТОЛОГИЯ

Детски лекари – консултанти

Професор Кръстева – неонатология
Професор Шмилев – детски пулмолог
Доцент Спасова – детски хематолог
Професор Вичева – оториноларинголог
Доцент Стоянова – генетика
Доцент Калева – детски ендокринолог
Доцент Комитова – инфекции

Доцент Мошеков – детски хирург
Доцент Йонков – детски хирург
Д-р Митковски – детски хирург
Д-р Захариев – съдова хирургия
Д-р Славов – съдова хирургия

Д-р Грозева – детски гастроентеролог

Д-р Янакиев – детски ортопед
Д-р Токмакова – ортопед

Д-р А. Георгиева – детски нефролог

Д-р Ана Петкова – детски рентгенолог
Д-р А. Кичуков – детски рентгенолог

Д-р Янев – клиника по изгаряния

Детски невролози

Професор Иванов
Д-р Соткова

Детски кардиолози

Д-р Чочкова
Д-р Тодорова
Д-р Джелепова
Д-р Димитров

Детски офталмолози

Д-р Боева
Д-р Маринов

КОНТАКТИ

Акушеро-гинекологична болница ”Селена” – agselena.com

Aдрес: гр. Пловдив, бул. Пещерско шосе 80
Тел.: 032 64 80 20
Моб. тел: 0886 41 88 41
Е-mail: ag_selena@abv.bg


Вижте по-голяма карта

Текст и изображение: agselena.com

Comments are closed.