“Дентален Център – Център по дентална протетика – АБАДЖИЕВИ” ЕООД

May 16, 2023
ЗА НАС

ARAДентален Център – Център по дентална протетика – АБАДЖИЕВИ” ЕООД е създаден преди 20 години в гр.Варна от проф. д-р Методи Абаджиев, д.м.н. Основната дейност на Денталния център е оказване на извънболнична дентална помощ, чрез прилагане на съвременни диагностични и лечебни методи в областта на зъбопротезната имплантология и пародонтология, на консервативната, хирургичната, протетичната, естетичната и козметичната дентална медицина и профилактиката. Денталният център разполага с четири специализирани кабинета, рентген с възможност за дентални снимки, ортопантомографии и 3Д рентген, подходящ  за дентална имплантология, както и собствена зъботехническа лаборатория. Екипът на практиката е от квалифицирани лекари по дентална медицина, дентални асистенти, администратори и зъботехници. Нашите пациенти хора, които ценят своето време, търсят високо качество и професионализъм и желаят да получат адекватно, надеждно и високотехнологчно лечение. Високото качество на предлаганите услуги, коректността и професионализма на екипа на проф. д-р М. Абаджиев,д.м.н. както и нарастващият интерес към съвременните методи на лечение в денталната медицина, утвърждават Дентален център “Абаджиеви”, като авторитетна практика, желан партньор и го подреждат на водеща позиция сред денталните практики във Варна и страната. Ние сме посветени на стремежа да предлагаме цялостно лечение на комплекса от меки и твърди тъкани в устната кухина както чрез конвенционални методи така и чрез прилагане на достиженията на съвременната имплантология и дигитална дентална медицина. Нашият основен приоритет е цялостната рехабилитация на съзъбието. Възникналите проблеми се разглеждат от гледна точка на причината за тяхното появяване и се решават на базата на задълбочен анализ на функционалната ефективност и перфектна естетика.

Какво представляват зъбните имплантати

Зъбните имплантати са структури от алопластичен (изкуствен) материал-най-често титан. Те заместват естествените зъбни корени. Върху тях се поставят надимплантатни пънчета, въху които се закрепят изкуствените зъби. Лечението с вътрекостни имплантати е съвременният метод за възстановяване на дъвкателната ефективност и естетика при пълна или частична загуба на зъбите. Зъбните имплантати помагат за предотвратяване на загубата на кост: Когато загубите зъб, вече няма сили, които да се предават към костта и тя започва да се стопява. Загубата на кост ще продължи и може да промени усмивката ви. Зъбите от двете страни на изгубения зъб може да започнат да се разместват довеждайки до допълнителни празнини в съзъбието и неприятен външен вид. Традиционният вариант за заместване на липсващият зъб, е мост, залепен с цимент , който успешно замества коронката, но не замества корена на зъба. Последствията от това водят до загуба на костта. Зъбният имплантат е единственият вариант за заместване на липсващ зъб, както по отношение на коронката, така и по отношение на корена. Имплантатът действа като естествен зъбен корен, който прехвърля дъвкателните сили и запазва костта здрава.

Какво представляват протетичните конструкции

При липса на един или повече зъби, съседните здрави зъби могат да се използват за опори на мостова конструкция.  Технологиите, които се използват днес са: металокерамика със лазерно синтерован или фрезован скелет, прескеамика, циркониев диоксид, фрезован с CAD/CAM технология. В случай на силно разрушена зъбна коронка, след изграждане на пънче, за да се защити цялостта на зъба, се изработва коронка, която пресъздава напълно формата, размера и естетическия външен вид на разрушения зъб.

Кореново лечение

Ендодонтията е клон на стоматологията, който се занимава  с лечение на заболяванията на зъбната пулпана и обграждащите я тъкани. Чрез ендодонсткото лечение ние целим дезинфекция и лечение на инфектираните пулпа и коренови канали. Чрез използване на съвременна техника и подход могат да се бъдат излекувани грануломи и кисти в коста или да се запази жив зъба при случай на дълбоки кариеси и фрактури. В зависимост от клиничната ситуация подхода на лечение е различен. Всяка манипулация се извършва с тясно специализирана и високотехнологична техника- апекслокация, кофердам, ендодонтски микромотор с машинни, NiTi ротиращи инструменти, ултразвук, топли кондензационни техники и микроскоп. Благодарение на тези техники могат да бъдат отстранени счупени инструменти, радикуларни щифтове и калцификации, както и да се гарантира по-висока преживяемост на девитализирания зъб. Продължителността на процедурата и броя на посещенията зависят от вида на зъба и степента на увреждане. Всички манипулации се извършват под упойка и са абсолютно безболезнени.

Какво представлява кариеса

Кариесът е най-разпространеното и често срешаното инфекциозно заболяване, което води до разрушаване на твърдите зъбни тъкани. Повлияно от киселинната среда заболяването започва с деструкция на повърхноста на емайла, постепенно разрушавайки го, достигайки до подлежащия дентин. Оттам настъпва разлагане на белтъчния състав на дентинната маса, което може да доведе до достигане на живата част на зъба- пулпата. Развитието на кариеса може да протече без симптоматика, а може и да бъде съпроводено от спонтанна или провокирана болка при химични и физични дразнения като топло, студено, сладко и натиск. Заболяването протича остро или хронично. Като усложнение на кариесът се явява пулпитът. Повечето случаи при него зъбът губи своята виталност и потъмнява.

Лечение

Лечението на кариесът се извършва чрез премахване на засегнатите от кариозния процес зъбни структури и заместването им с обтурационен материал. Отживелите амалгамени пломби днес заместваме с високоестетични и минимално инвазивни композитни такива. За целта използваме най-добрите нанокомпозити с керамични частици и адхезивни техники, чрез които постигаме висококачествени дълготрайни изграждания. Всички манипулации се извършват под упойка и са абсолютно безболезнени.

Какво представлява профилактика

Днес повече от всякога можем да използваме достиженията на медицинската наука за да предотвратим появата на заболявания  на меките и твърди тъкани в устната кухина. Зъбното здраве не е даденост. От ранна възраст децата и подрастващите трябва да привикнат с годишното си посещение при своя зъболекар.  Ситуацията в устната кухина е динамична. В устата действат постоянно: влага, бактерии, голямо механично натоварване, температурни разлики. Всички тези фактори могат да доведат до промяна на състоянието на меките и твърди тъкани. Основната задача при профилактичните прегледи е да се провери дали няма болестна промяна в състоянието на твърдите(зъби) и меките(венците) тъкани. Кариес детекторите са неразделна част от денталната профилактика.  Открит в началото на своето развитие, кариесът се лекува бързо и лесно, преди да прерастне в пулпит.  Една от основните задачи на профилактиката е премахването на зъбния камък, който се натрупва под и надвенечно. Зъбният камък всъщност е втвърдена бактериална плака. Натрупването на плаката и зъбния камък е в зависимост от нивото на орална хигиена, вискозитета и pH на слюнката и вида на употребяваната храна. Именно бактериалната плака и зъбния камък са в основата на поява на локални или генерализирани заболявания на меките тъкани. Най-общо можем да ги определим като пародонтална болест.

Добре дошли в дигиталната ера!

Повечето хора свързват стоматологията с болка, с направа на пломби, коронки мостове, протези, с вадене на зъби. Представата за манипулации, материали, оборудване, инструменти и интериор е все още в миналото. Но няма как огромния напредък в компютърните технологии да не засегне и тази малка, но значима част от медицината. Да вземем обикновен преглед при дентален специалист преди и сега. Ако преди основният похват бе визуалният оглед и евентуално рентгенова снимка или електро-одонто диагностика, то днес освен това в арсенала на стоматолога има: 3Д рентген, кариес детектор, 3Д електронна пародонтална сонда, термо камера, софтуери за промяна на дизайна на усмивката, ултразвукови регистратори за движенията на долна челюст и др. При провеждането на най-популярната манипулация-направата на пломба също има нововъведения. Ужасният звук от машинката и чувството от пилене на зъбни тъкани може да бъде избегнато с високо интензитетни лазери. Освен намаляване на неприятното усещане, т.к. работата с тях е безконтактна, те позволяват отнемане само на кариозен дентин без да засягат здравия. Може да се каже, че протезирането най-силно се облагодетелтва от новите технологии. Протези, коронки, мостове се изработват само с цифров отпечатък(снимки от протезното поле) със специализиран интраолрален скенер. Информацията отива с помощта на интернет в лабораторията. Там на 3Д принтер се принтират модели, моделира се виртуално, а готовият моделаж се изпраща до цифрова фреза или 3Д принтер в зависимост от материалите, които ще се използват. (CAD/CAM-технология) Бързо и изключително точно. В зъботехническата лаборатория вече повече от 50%-60% от манипулациите са цифровизирани. В имплантологията се ползват тясно специализирани компютъртомографи за изследване на обема и структурата на костта. Получената информация се обработва, операцията се проиграва на компютъра със специализирани софтуери и на тази база се изработват виртуални навигационни шаблони. С помощта на фрезоващи устройства или 3Д принтери те се материализират и се използват за изключително прецизно и прогнозируемо имплантиране на винтови дентални имплантати. Бъдещата конструкция и надимплантатните пънчета могат да бъдат изработени преди да са поставени имплантатите.

ГАЛЕРИЯ

101103101067101046©Petko Momchilov www.petkomomchilov.com©Petko Momchilov www.petkomomchilov.comIMG_7202
КОНТАКТИ

“Дентален Център – Център по дентална протетика – АБАДЖИЕВИ” ЕООД – aba-implant.bg

Адрес: гр. Варна, ул “Г. Раковски” 63, ет. 1, ( Вход от към улица “Рила”)
Tел.: 052 61 37 38
Факс: 052 61 07 72
E-mail: abaimplant@ abv.bg

Текст и изображения: aba-implant.bg

Кл. думи: дентален център, дентален център Варна, дентална клиника Варна, дентална клиника, стоматолог Варна, зъболекар Варна, дентален кабинет, дентален кабинет Варна, дентални центрове Варна, зъбни имплантанти, зъбни имплантанти Варна, пародонтолог Варна, зъбна естетика, естетична стоматология

Comments are closed.