МБАЛ “Токуда Болница София”

October 8, 2018
ЗА НАС

tokudaМБАЛ “Токуда Болница София” е създадена преди 6 години, като официалното й откриване бе на 29 ноември 2006 година. Това е първата болница в България, която представлява 100% чуждестранна инвестиция. Тя е част от международната болнична верига Токушукай Медикъл Корпорейшън и носи името на собственика си д-р Торао Токуда.

Д-р Токуда е японски лекар и общественик, дългогодишен депутат в японския парламент и автор на редица книги и публикации, посветени на съвременната етика в лечебните заведения и качествените грижи за пациентите.

Мисията на МБАЛ “Токуда Болница София” е да осигури достъп на всеки един пациент, нуждаещ се от съвременна медицинска помощ, до навременно и качествено лечение при опазване на достойнството му и зачитане на индивидуалните му изисквания. Визията на Токуда Болница е да бъде болница на първи избор на българските пациенти и на пациентите в региона, първи избор на високоспециализираните професионалисти в медицината и първи избор на партньор в здравеопазването. Основните принципи на японската болница са внедрени от нейните собственици и те разтварят философията на д-р Токуда за непрекъснатост и безотказност на медицинската помощ, за поставяне на пациента в центъра на процесите в болничната помощ, забрана на нерегламентираните плащания и зачитане на правата на болните без оглед на тяхната раса, социален статус и вероизповедание.

МБАЛ “Токуда Болница София” предствалява мащабна инвестиция в здравеопазването, каквато България не бе имала в продължение на повече от 30 години. Ето защо през 2006 година печели наградата “Инвестиция на годината”, през същата година й е присъдено и престижното отличие “Сграда на годината” заради съвременния дизайн и проект с мисъл за удобството на пациентите и работещите в него. Година по-късно собственика на болницата д-р Торао Токуда е удостоен с най-високото държавно отличие от президента на Р България – Орден “Стара Планина І степен”.

Холистичният и мултидисциплинарен подход са основния модел за предоставяне на болнична помощ в Токуда. На този принцип са изградени алгоритмите за комплексно лечение на всички пациенти. Високата квалификация на лекарите и професионалистите по здравни грижи, комфортните условия и модерното оборудване на японската болница са фундаменталните предпоставки за извършването на редица високоспециализирани и авангардни процедури, които привличат не само пациентите, но и редица специалисти от чужбина, с които лекарите на Токуда постоянно обменят опит и развиват нови дейности. В конгресния център на Токуда всяка година се провеждат над 100 различни практически обучения за специалисти и пациенти.

Болницата е построена на разгърната площ от над 52 000 кв. м. в южната част на столичния квартал “Лозенец”. Тя има 11 етажа, 1 от които подземен. Структурата на болницата е многопрофилна, като се състои от над 30 клиники и отделения, в които са застъпени почти всички медицински специалности. Токуда разполага с три операционни блока, в които са разположени 22 операционни зали.

За 6те години от функционирането си през болницата и диагностичните й кабинети са преминали над 1 милион пациенти, родени са над 4500 деца и са извършени близо 70 000 операции.

МБАЛ “Токуда Болница София” е носител на още множество отличия – през 2008 година й е присъдена наградата “Босей – стремеж към звездите” за тотално управление на качеството на JAIKA България, през 2009 година става носител на отличието на Mark Institute за най-добър здравен бранд, през 2010 – Българската Уеб Асоциация отличава интернет страницата на Токуда като най-добър здравен уеб сайт. От 2010 година болницата получава всяка година най-висок рейтинг за частна болница, организиран от Българската асоциация за закрила на пациентите, а за 2012 година ръководството на болницата бе отличено от пациентската организация БАЗП за цялостен принос в защитата на правата на пациентите в България. В края на 2012 година министърът на здравеопазването връчи на МБАЛ “Токуда Болница София” наградата “Малкия принц” за приносът на Токуда в борбата с аутизма.

БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

Болничното лечение се осъществява в отделенията по различните медицински специалности. Подробности за начина за постъпване вижте в меню “Полезна информация”.

МБАЛ „Токуда Болница София” има договор за лечение по над 250 клинични пътеки с НЗОК.

Изграден е единен стандарт за добра медицинска практика, както и система за  контрол на качеството в областта на медицинската дейност, обслужването на пациентите и обучението на лекарите, сестрите и техническия персонал. Всички здравни заведения „Токуда” са свързани с обща информационна система с възможност за взаимен обмен на информация и международни консултации в реално време.

МБАЛ “Токуда Болница София” е болнично заведение на най-високо равнище не само в България, но и в целия наш географски район. Болницата е многопрофилна. Тя разполага с 3 модерни операционни блока, организация за еднодневна хирургия, пълен обем на хирургичните специалности, в т.ч. кардиохирургия и неврохирургия.

В болницата работят две реанимационни отделения, в които екип от опитни реаниматори и анестезиолози се грижи денонощно за пациенти в тежко състояние.

Болните се настаняват в удобни и хигиенични стаи, като според възможностите си могат да изберат самостоятелна “ВИП” или “Лукс стая” (виж меню “Полезна информация”/”Допълнителни услуги”). Условия за максимална самостоятелност и комфорт има и в стаите с 4 легла.

Всяка стая има отделен санитарен възел – тоалетна и баня – които са изградени по японски стандарт.

Храненето е на съвременен принцип. Всеки болен получава прясно приготвена на място храна според заболяването си и предписанието на лекаря и диетолога. Храненето се извършва в стаите, като качеството е гарантирано чрез контролиран пренос на храната в херметически контейнери от кухнята до пациента.

ИЗВЪНБОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

Извънболничното лечение се осъществява в Диагностично-консултативен център „Токуда”. Той разполага с всички лекарски кабинети за първични и консултативни прегледи и работи в тясна връзка с отделенията на болницата. Има договор с НЗОК.

В центъра е разположена уникална за България и региона апаратура за диагностика на:

- детски болести, включително и в неонаталния период;

- кардиологични, съдови и кардиохирургични заболявания;

- неврологични и неврохирургични заболявания;

- заболявания на черния дроб, панкреаса, жлъчката,  хранопровода, стомаха и  чревния тракт;

- заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища;

- болестите на  бъбреците и пикочния мехур, заболявания на мъжката полова система /нефрология и урология/;

- гинекологични проблеми, включително злокачествени заболявания на женската полова система; HPV скрининг

- заболявания на жлезите с вътрешна секреция;

- костно-ставни и дегенеративни заболявания, травми;

- очни заболявания;

- УНГ болести;

- кожни и венерологични заболявания;

- лицево-челюстни малформации, лицеви травми и пластика;

- зъбни и ортодонтски проблеми;

- психиатричен кабинет.

ДКЦ “Токуда” разполага и с модерна лаборатория за всички видове изследвания, включително хормони и туморни маркери.

Достъпът до кабинетите е улеснен чрез система за предварително записване (включително и по телефона – 02/403 4000) и за получаване на информация от служителите на отделните регистратури.

ПРЕВАНТИВНА МЕДИЦИНА

Профилактиката е ключът към запазване на здравето.

Съгласно японската философия за здравно обслужване, която е възприета и се прилага в сектора по Превантивна медицина в ДКЦ „Токуда”, се счита, че с превенция се постига ранно откриване на болестите и по-ефективна борба съссоциално значимите заболявания.

Екипът на Превантивна медицина се опитва да промени разбирането на голяма част от хората да посещават лекаря след като се почувстват зле. По този начин икономическата тежест както за пациента, така и за обществото като цяло, е несравнимо по-малка.

Секторът по Превантивна медицина е изграден по японски модел с основна цел да осигури при отделни здрави лица и организирани групи хора до превенция.

Осигурена е висококвалифицирана специалицирана лекарска помощ, която предоставя реалистична оценка за здравните рискове при обслужваните пациенти.

Обемът на медицинските услуги обхваща годишни медицински прегледи, профилактика по желание при отделни лица или групи хора и различни по обем пакети услуги, свързани с възрастта и пола.

Съществен приоритет на сектора по Превантивна медицина е профилактиката на социално значимите болести в България (артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, белодробни болести, венозна недостатъчност, менопауза, урологична онкология, диабет, болести предавани по полов път, гинекологична онкология, дерматологична онкология, рак на гърдата, гастроентерологична онкология и др). Осъществява се и профилактика на тютюнопушачи и диетологична профилактика.

Извършват се и насочени профилактични медицински прегледи по пакетни услуги, съобразени с работата на специализирани групи работещи, като: работещи в офиси и IT  специалисти, шофьори на камиони, фризьори, механици, учители, миньори, строители и др. Прегледите, включени в пакетите от услуги, са съобразени с изискванията на Наредба №3 за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи.

Кабинетите на Превантивна медицина (по вътрешни болести, неврология, урология, акушерогинекология, офталмология и др.) са базирани на обща територия югозападното крило на ІІІ етаж в болница „Токуда”. Осигурено е удобство за пациентите в модерна обстановка.

В сектор по Превантивна медицина можете да получите консултация за персонално необходимите за вас изследвания и специализирани прегледи, съобразени с пол, възраст, професия и др. Изградена е организация и има апаратура за ранно откриване на заболяванията и дори на склонност към определени болести.

За повече информация се обадете на тел: 02/403 4000 или директно на 02/403 4358.

Проф. д-р Елисавета Димитрова Петрова, дмн, Ръководител на сектор „Превантивна медицина“ към ДКЦ „Токуда“, София

Квалификация
Проф. Елисавета Петрова завършва медицина в Медицинска академия, София през 1973 г. През 1979 г. завършва клинична ординатура с придобиване на първа специалност  “пневмология и фтизиатрия”, а през 1988 г. придобива втора специалност „професионални заболявания“. През 1988 г. защитава дисертация за “доктор по медицина”с теза: „Късни форми на силикоза и силикотуберкулоза“, а през 2005 г. получава научна степен “доктор на медицинските науки” след защита на дисертация “Праховите професионални белодробни болести от неорганични прахове”. През ноември 1987 г.  участва в международен семинар по линия  на СЗО на тема “Early Detection and Prevention of Health Impairment Related to Work”, проведен в  Lodz, Полша. През 1995 г. завършва курс по клинична епидемиология и биостатистика с преподаватели от Erasmus University, Department of Epidemiology and Biostatistics, на базата на Department of Social Medicine and Public Health, Medical University; през 2001 г. завършва курс по здравен мениджмънт (200 ч.), а до 2005 г.  участва в ежеседмични симпозиуми на БАМ.

Професионална кариера
От 1974 г. работи последователно като лекар-ординатор в Ревмокардиологично отделение при  Първостепенна окръжна болница, Благоевград. В периода 1975–1979 г. е  клиничен ординатор в Институт по белодробни болести и във вътрешните клиники на Медицинска академия, София.  През 1979 г. е лекар ординатор (2 м.) в Торакална клиника на Националния институт по онкология, София. От 1979 г. е последователно лекар ординатор в кабинет по функционално изследване на дишането, Специализирана ТЕЛК по професионални болести; научен сътрудник ІІ ст. в белодробно отделение, главен асистент (завеждащ сектор и завеждащ отделение по пневмокониози), ст. н. с. ІІ ст. в белодробно отделение при Клиника по професионални заболявания, член и председател на Диагностично – експертната комисия по професиоанлани болести. От 2002 г. до 2010 г. Е ст. н. с. ІІ ст. и професор -  началник  Клиника по професионални заболявания, Университетска МБАЛ “Свети Иван Рилски”, София. От 01.12.2010 г. е ръководител на сектор „Превантивна медицина” при ДКЦ  „Токуда”, София.

Научна кариера
Автор е на над 220 научни труда (145 статии, 3 самостоятелни монографии, 4 участия в монографии, участия в 6 ръководства и учебници и участва в 60 конгреси и конференции у нас и чужбина (Полша, Гърция, Турция, Югославия, Франция, Германия, Италия, Чехословакия, Румъния, Испания и др.). След 1995 г. e ръководител и участник в два грантови проекта по линия на МОН и МФ, София. През 1997 г. участва в съвместен Американо-български проект: “Advanced Trаining Workshop in Environmental and Occupational Health for Senior Bulgarian Environmental Scientists”,финансиран от “Fogarty International Center Program on Environmental Health”, Michigan State University, USA. През 2003 г. е ръководител на научно-практически проект на тема: “Програма за профилактика, диагностика, ранна диагноза, регистриране и система на обслужване на праховите белодробни заболявания в минно-добивната промишленост и при азбест експонирани работници”, финансиран от ФУТ, МТСП. През 2004 г. ръководи научно-практически проект на тема: “Проект за усъвършенстване на националната практика по сигнализиране, проучване, потвърждаване и регистриране на професионалните болести и адаптирането и към европейските насоки за развитие в тази област”, финансиран от ФУТ, МТСП. През 2008 г. ръководи научно-практически проект „Програма за профилактика и ранна диагностика на професионалните болести в чугонолеенето у нас”, а през 2009 г. ръководи научно-практически проект  „Програма за профилактика и ранна диагностика на професионалните болести в минната индустрия у нас”.  Проф. Петрова е дългогодишен член на “Българското научно дружество по белодробни болести”, а от 2008 г. е председател на новосформираното Българско научно дружество по професионалбни болести. Член е на European Respiratory Society (ERS).

Преподавателска дейност
В продължение на 31 години преподава “Професионални болести” като асистент, доцент и професор в Катедрата по професионални болести в Медицински университет-София и 7 години – англоезично обучение на чуждестранни студенти в МУ-Плевен и МУ-София.

ТРУДОВА МЕДИЦИНА

Трудова медицина

Уважаеми работодатели,

Независимо от характера на производството, степента на автоматизация във вашата фирма и броя на работниците и служителите, влошеното им здраве и неблагоприятните условия на труд рано или късно ще доведат до ниска производителност и значителни финансови загуби.
Ако се свържете със Службата по трудова медицина към “ДКЦ Токуда” ще си осигурите квалифицирана помощ за реализиране на правилна политика по здраве и безопасност при работа, в унисон с изисванията на Кодекса на труда, Закона за здравословни и безопасни условия на труд и всички подзаконови актове.
СТМ ще ви предложи договор за предварителни и периодични профилактични прегледи с участието на висококвалифицирани специалисти и допълнителни изследвания, обезпечени с най-модерна медицинска апаратура и съобразени с реалните рискови фактори в работната среда.

Специалистите от СТМ ще ви предлложат обучение по здраве и безопасност при работа, ще извършат  оценка на риска на работното място, ще анализират резултатите от медицинското наблюдение на работниците и служителите за да разкрият възможни причинно-следствени връзки и ще разработят интегрирана програма за запазване на здравето и създаване на благоприятни условия за укрепването му, за оптимизиране на условията на труд и намаляване на риска. Доверете се на квалификацията на екипа и скоро ще се убедите, че изборът ви е верен.

Повече информация можете да получите от Д-р Р. Стоянова или г-жа П. Иванова на тел. 02/ 403 4870

ОТДЕЛЕНИЯ
НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ

24 часа в денонощието неотложна медицинска помощ

Висококвалифицирният екип от медицински специалисти осигурява 24-часова неотложна помощ във всички области на медицината. Възможност за реанимационен транспорт на болни в тежко състояние.

Съвременно оборудване на „Шокова зала” и стая за интензивно лечение.

24 часа в денонощието на разположение на нуждаещите се от неотложна медициска помощ са неотложни екипи на МБАЛ “Токуда Болница София”, които да се отзоват на посочения адрес след повикване на телефон 02/403 4112.

 

Ново! Домашни посещения

Екипи от МБАЛ „Токуда Болница София” извършват посещения по домовете на пациентите. Новата услуга е разработена в две направления – за неотложни случаи и за планови медицински процедури и дейности, извършвани в домашни условия.

Телефон: 02/403 4112

КОНТАКТИ

МБАЛ “Токуда Болница София” – tokudabolnica.bg

Адрес: гр. София, бул. “Никола Й. Вапцаров” 51Б (с кола входът е от ул. “Ат. Дуков”), кв. “Хладилника”
Телефони:
Централа: 02 403 40 00
Кардиологична и кардиохирургична спешност: 02 403 41 50
Спешни случаи: 02 403 4 112


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: tokudabolnica.bg

Comments are closed.