Медицински център “Оксиком”

September 28, 2016
ЗА НАС
Maxycom220x110Медицински център “ОКСИКОМ” е специализиран в осъществяването на специализирана медицинска дейност с основен приоритет в областта на офталмологията  и съдова хирургия. В областта на офталмологията се осъществява пълен цикъл на диагностика, лечение и оперативна интервенция.

Тук се извършва факоемулсификация, лазерлечение, лечение на глаукома, ехографска диагностика, компютърна автоматична периметрия, флуоресцинова ангиография, компютърна тонометрия, окулопластика, сондиране на слъзни пътища.

В областта на съдовата хиругия се извършват безкръвни лазерни операции на разширени вени с помоща на най-съвременните медицински технологии.

УСЛУГИ

1. Офталмология

 • За оперативно лечение на катаракта (вътрешно перде) – Операцията за катаракта (възрастово перде)qwe1.jpg се състои в отстраняване на съдържимото на помътнената леща на човешкото око през роговичен или склерален разрез. Ядрото се екстрахира мануални ( ръчно ) или с ултразвук. На мястото на отстранената леща се вгражда  зкуствена леща като оптичен елемент. Операцията се извършва с микрохирургически инструментариум под операционен микроскоп.
 • За оперативно лечение птеригиум (външно перде) – Операцията за птеригиум (външно перде) се qwe2.jpg
 • състои в отстраняване на прорастналата тъкан във вътрешната част на човешкото око. Операцията се извършва с микрохирургически инструментариум под операционен микроскоп.
 • За оперативно лечение на глаукома (повишено вътреочно налягане) – Операцията за глаукома се състои в създаване на нов път на циркулация на вътреочната течност в склерата и под конюнктивата на човешкото око. Операцията се извършва с qwe3.jpgмикрохирургически инструментариум под операционен микроскоп.

 

2. Съдова хирургия

В медидински център Оксиком, гр. Бургас има създадени добри традиции в лечението на венозните заболявания. Центъра разполага с необходимата апаратура за неинвазивна диагностика на съдови и в частност на венозни проблеми. Извършват се хирургични интервенции, склеротерапия, пеносклеротерапия, лазерна аблация на разширени вени и др.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БОЛЕСТТА “РАЗШИРЕНИ ВЕНИ”

Разширените вени се срещат при приблизително 40% от жените и 25% от мъжете по данни на различни проучвания. Роля играят наследственост, пол, бременност, раждане и др. Някои фактори могат да ускорят развитието им – продължителен изправен стоеж, наднормено тегло, травми. Вените са кръвоносните съдове, които връщат кръвта от крайниците към сърцето и белия дроб. Еднопосочното движение на кръвта в тях се регулира от фини образувания в  тях- венозните клапи. Когато тези клапи се увредят, се появяват разширените вени. При това заболяване в изправено положение вените изпъкват и се появява венозен застой, движението на кръвта става хаотично. В началните стадии промените са само козметични. Без лечение заболяването напредва и се стига до болки и тяжест в крайниците, отоци около глезените, кожни промени, възпаления, разязвяване. Заболяването може да засегне и дълбоките вени и да предизвика т.нар. “дълбока венозна тромбоза” което е застрашаващо живота състояние.
За да се избегне това увреждане на вените се препоръчват спорт, движение, особено ходене, избягване на продължително стоене прав, както и прекомерното седене и обездвижване на крайниците. Контрол на теглото.

ДИАГНОСТИКА

Разширените вени се установяват най-често от самите пациенти. Задачата на лекаря е с ангиологичен преглед, доплерова сонография и ехографско изследване да определи стадия на заболяването и необходимото лечение В ранните стадии се прилагат ластични чорапи, различни медикаменти за вътрешно и външно приложение които намаляват неприятните симптоми и отока. При напредване на заболяването се налага отстраняване на болните вени.

ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

При капилярна варикоза и при не особено големи вени прилагаме склеротерапия. При този метод във вената се инжектира с много тънка игличка  вещество наречено склерозант в подходящо количество и концентрация. Това предизвиква специфична реакция от страна на вената, водеща до нейното разрушаване. Процедурите за склерозиране са една или повече, до постигане на желания резултат. След хирургично или лазерно лечение също може да се проведе склеротерапия за допълване на ефекта.
При по тежки случаи с кожни промени и рани извършваме склеротерапия с пяна /foam sclerotherapy/  под ехографски контрол.

ХИРУРГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

При стандартната хирургична процедура наречена стрипинг, вената и нейните клонове се отстраняват чрез специално пригодена за това метална или синтетична нишка с няколко малки разреза по крайника. Извършва се със спинална и много рядко с обща упойка. Болничен престой до 24 часа.
От няколко години са въведени и по-нови и усъвършенствани методи, които са алтернатива на хирургичния начин /стрипинг/. Това са радиофреквентната и лазерната аблация, които по същество са доста сходни.
Принципа на лечение е чрез въздействие върху вътрешната повърхност на вената тя да бъде отстранена с по-малко рискове и по- безболезнено.
В медицински център ОКСИКОМ, тази процедура се извършва от д-р Големанов (виж повече на http://razshireniveni.com) с лазерна система ELVeS на немската компания Biolitec AG.

Лазерната аблация се извършва в хирургична зала в стерилна обстановка, под непрекъснат ехографски контрол. След въвеждане на тънко лазерно влакно около самата вена се инжектира обилно количество обезболяващ разтвор, който  предпазва околните тъкани от топлинното въздействие по време на процедурата. Следва включване на лазера и бавно придвижване на сондата по хода на болната вена, при което тя се свива и престава да функционира. В течение на няколко седмици, организма я превръща в съединителна тъкан, която впоследствие се разнася напълно. При наличие на по-изразени странични разклонения, те се отстраняват по метода на минифлебектомията и локална лазерна вапоризация.
След приключване на процедурата, се поставя стегната превръзка с ластичен бинт и специален медицински чорап с необходимите за случая размер и компресия. Престоя в лечебното заведение е само за извършване на процедурата. След изписването пациента се движи самостоятелно. В първите 24 часа се забранява управление на превозни средства за избягване на инциденти, до пълното изчерпване на действието на анестезията.

След отзвучаване на локалната анестезия, по хода на вената може да има слаби болки, които са с преходен характер, за кото ще ви бъдат предписани обезболяващи медикаменти. По правило, около третираната вена се получават леки синини и уплътнения които са временни.

Рискове и усложнения:

/ Тези рискове са общи за всички медицински процедури включително и при лазер терапията. /

 • инфекция – изключително рядко, защото се работи при стерилни условия в хирургична зала. При необходимост се назначава антибиотик.
 • по-големи от обичайните подкожни насинявания, третират се допълнително, ако се наложи.
 • в редки случаи са описани уплътнения на кожата – келоиди
 • възможно кафеникаво оцветяване на кожата – отзвучава с течение на времето.
 • алергични реакции спрямо локалния анестетик- сърбеж, обрив са изключително редки.
 • нарушена кожна сетивност по хода на вената- мравучкане, изтръпване – с обратим характер.
 • също много рядко- лимфен оток на крайника – налага се носене на еластична превръзка.
 • много рядко, главно около местата където е имало струпване на по- големи възли се наблюдават пигментация и капиляри, като капилярите се отстраняват допълнително.

В сравнение с оперативния метод /варикофлебектомия/ усложненията при лазерното лечение са значително по-редки.

Предимства на лазерното лечение:

 • възможно най-добрия козметичен резултат.
 • липса на кръвозагуба.
 • пациента се движи веднага след процедурата.
 • запазена работоспособност за следващите дни.
 • избягва се необходимост от обща и спинална анестезия.

Лазерното лечение на разширени вени е сравнително нов метод. Лечението на разширени вени с лазерна апаратура не се заплаща от здравната каса.

ЕКИП

В областта на офталмологията – очните болести в Медицински център “ОКСИКОМ” работят екип специалисти, ръководен от:
д-р Пламен Хубанов – гр. Варна
водещи офталмолози от гр. Бургас – д-р Нели Джокова, д-р Марина Хрелева, д-р Свилен Мерсинков.

В областта на съдовата хирургия специалист е д-р Д. Големанов от гр.Варна,
повече информация можете да прочетете на http://razshireniveni.com

Консултативна неврологична дейност се извършва от д-р Русинов.

Анестезиологичен екип – д-р Куртев и д-р Дончева.

АПАРАТУРА

Центърът разполага с най-съвременната мед. апаратура. В областта на съдовата хирургия се извършва ендовенозна лазерна аблация на варици със систематаELVeS на немската компания BIOLITEC AG под непрекъснат ехографски контрол. В областта на оториноларингологията се използва аргон плазмен коагулатор за безкръвно отстраняване на сливици. В областта на офталмологията се извършват операции на възрастово перде с ултразвук.

Maxycom220x110OxycomSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC
КОНТАКТИ

Медицински център “Оксиком” – mcoxycom.com

Адрес: гр. Бургас, к-с “Изгрев”, бл.28А (партер)
Тел.: +359 56 860 210, +359 56 860 839
Факс.: +359 56 860 580
E-mail: oxycom@abv.bg


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: mcoxycom.com

 

Comments are closed.