Болница „Свети Лазар“ – София

January 27, 2014
ЗА НАС

sv.lazarВ навечерието на второто си десетилетие Болница „Свети Лазар“запазва усещането, че влизате в семейна среда – веднага в клиниката на стената виждате много снимки, показващи много от щастливите родители и деца, които са родени тук . Посветена изцяло на женското здраве – от помощта при проблемно зачеване, през професионалната грижа по време на бременността, до най-съкровения миг – посрещането на Новия живот.Цикълът на дейности в областта на акушерството и гинeкологията е пълен – диагностика,лечение,ин витро оплождане,проследяване на бременност,училище за бременни,раждане с индивидуален план,съхранение на стволови клетки,посещение по домовете за обучение след раждането,гинекологични операции.Основната стратегия залегнала в дейността на болницата е да предоставя висококачествени грижи за жените, разчитайки на най-модерните съвременни технологии в оборудването и възможно най-квалифицирания екип от специалисти, лекари, акушерки и медицински сестри.

Пред вас стои най-важният за бременните въпрос – къде да родя? Проверете условията на болница”Свети Лазар”. Открийте вашия гинеколог!

Успехът ни се гради на 3 принципа: достъп до пълна информация за състоянието на пациентите; осигуряване на модерно оборудване; изграждане и развитие на високоспециализиран и компетентен екип.

По основни показатели за акушерска помощ се конкурираме с най-добрите болнични заведения със същия профил в Европа. За тези, които все още си задават въпроса къде да родя и търсят допълнително информация и добър гинеколог:

Най-важният показател за качеството на акушерската и неонатологична помощ е Перинаталната детска смъртност (ПДС). Смята се на 1 000 живородени деца и отчита броя на починалите бебета в периода от 28-ма гестационна седмица до 168-мия час след раждането.

Едва 1,1% е Перинаталната детска смъртност в болница Св. Лазар за период от 10 години. (2 бременности, проследявани извън болницата и случаи на вътрематочна смърт преди постъпването им при нас). Ежегодният %ПДС за страната е 12,3. Друга важна част от определянето на ПДС е интранаталната детска смъртност (брой загинали деца по време на раждане). За целия период на дейност на Св. Лазар, този показател е 0%. Това е и процентът на майчина смъртност при пациентки, преминали през болничното заведение и починали във връзка с усложнения на бременността или раждането.

Доверете се на добър гинеколог! Вече намерихте отговор на въпроса – къде да родя!

ДИАГНОСТИКА

Стандартен гинекологичен преглед - чрез него се установяват някои от гинекологичните заболявания – възпалителни, предракови и ракови,статични,урогинекологични, някои признаци на съществуваща бременност. Комбинира се често с допълнителни методи на диагностика.

Пълен гинекологичен пакет:
1. Гинекологичен преглед
2. Цитонамазка
3. Колпоскопия
4. Ултразвуково изследване на малкия таз.
5. Микробиологично изследване
6. Мамологичен преглед(по желание на пациента)
Гинекологичен преглед - оглед и палпация на корема, външните и вътрешните гениталии.
Цитонамазка (РАР – тест) – цитологично изследване на материал взет от маточната шийка (от външната и част и от цервикалния канал). Резултатите РАР-I и РАР-II се смятат за нормални, всички други налагат допълнителен преглед и изследване.
Колпоскопия – специализирано изследване на шийката на матката (също на влагалището и ВПО по показания) с увеличителен оптичен уред – колпоскоп. Има голямо значение за откриване на преканцерозите (предраковите изменения) на маточната шийка. При колпоскопски атипични участъци се извършва прицелна бипсия. Материалът от биопсията се изследва хистологично.

 • Извършва се с онкопрофилактична цел за ранна диагноза на преканцерозите (предраковите изменения) на маточната шийка и ВПО (външните полови органи).
 • В предраковите фази, както и в ранните стадии на рака на маточната шийка симптоми обикновено няма. Затова е важно да се извършват редовни профилактични прегледи, дори и да липсват конкретни оплаквания.

Гинекологично ултразвуково изследване - високоспециализирано ултразвуково изследване на органите на малкия таз за:

 • Диагноза на вродени аномалии на матката (двурога ,еднорога, двойна матка и др.).
 • Диагноза на полипи, субмукозни миоми, миома на матката, ендометриоза, яйчникови кисти и др. формации в малкия таз.
 • Скрининг и диагноза на неоплазиите на матката и яйчниците.
 • Фоликулометрия (ехографско проследяване на овариалния цикъл при стерилитет и инфертилитет).
 • Диагноза на извънматочна бременност.
 • Диагноза на моларна бременност.

Използва се целият арсенал от модерни ултразвукови технологии :

 • 2D-ехография (Двуизмерно ултразвуково изследване)
 • 3D-ехография (Триизмерно ултразвуково изследване, трансабдоминално и трансвагинално).
 • 4D-ехография (Четириизмерно ултразвуково изследване, трансабдоминално и трансвагинално)

Микробиологично изследване на вагинален и цервикален секрет-изследва се микроскопски с оцветяване по Грам за клетъчната находка,наличие на бактерии,гъбички и трихомонади.Извършват се посявки за съответните причинители на възпалението и при положителна находка се прави антибиограма.

Мамологичен преглед

Редовните прегледи при мамолог ви гарантират добро здраве и спокойствие. Важно е пациентките да знаят, че профилактичните прегледи на гръдната жлеза помагат за навременно установяване на по-сериозни здравословни проблеми, което определено помага за тяхното ефективно лечение. Ракът на гърдата е един от най-честите злокачествени тумори при жената, но съвременната медицина може да се справи с него, ако го открие навреме.

Прицелна биопсия - извършва се рутинно при всички съмнения за предракови или туморни заболявания на вулва, влагалище и маточна шийка, установени чрез други методи на гинекологичната диагностика.

Диагностичен кюретаж на цервикален канал и маточната кухина - има за цел поставяне на дефинитивна диагноза при съмнения за неопластичен процес на лигавиците на съответните кухинни органи. Прилага се и като терапевтично средство при състояния, свързани с цикличните промени на маточна и цервикална лигавица при климакс и менопауза.

Урогинекологично изследване - цели откриването на стресинконтиненция и/или различна степен на смъкване на женските гениталии.

Лабораторни изследвания - пълен обем от кръвни и уринни изследвания, биохимия, имунология, хормонален статус, туморни маркери и др.

Контрацептивна консултация - подробен статус на пацентката с последващо разискване и препоръка на оптималния вид контраципция. При желание се поставя вътрематочна спирала.

Диагностика на болестите предавани по полов път - след подробен преглед и изследвания се диагностицира съответното заболяване и се назначава съвременно и адекватно лечение.

Диагностика и консултации по проблемите на климактериума и менопаузата - подробни обяснения за тези периоди от живота на жената, както и обсъждането на възможностите за намаляване до минимум на неприятните последици от тези състояния.

Лазерна конизация
В болница „Свети Лазар“правим лазерна конизация от 2006 г., с непрекъснато усъвършенстване и прилагане на най-съвременните технологии.

Какво е лазерна конизация?

Конизацията се състои в лазерното отстраняване на част от шийката на матката. Отстранената част има конична форма, от където идва и името конизация. Най–често конизацията се осъществява при наличие на аномалии на шийката, наречени дисплазии. При липса на лечение при малък брой пациентки, след множество години тези участъци биха могли да се развият в истински рак на шийката на матката, което обяснява лечението.
Операцията има две основни цели:

 • тя е диагностична: позволява да се уточнят вида и тежестта на аномалията, открита в пробата, взета от шийката;
 • тя е терапевтична: представлява лечение на дисплазията.

Как да се подготвите?

Важно е да бъдете в началото на цикъла и менструацията трябва непременно да бъде приключила в деня на операцията или няколко дни по-рано /1, 2 чист ден след менструалното кървене/.
Как протича операцията?
Конизацията на шийката се осъществява по естествен път с местна упойка.
Гинекологът пристъпва към конизация с помощта на лазер. Лазерът действа върху тъканта като я изпарява, което води до точен и ясен разрез, както и до бързо и ефективно кръвоспиране /безкръвна процедура/.
След операцията, гинекологът поставя хемостазен компрес на дъното на вагината, който ще се резорбира. Операцията не продължава повече от 20 минути.

Болезнено ли е? Съществуват ли рискове?

Операцията е практически безболезнена, шийката на матката е раздразнена/засегната съвсем малко.
Конизацията е честа операция, която съдържа много малко рискове, основният от които се състои в малки, оскъдни кръвотечения. Ако указанията се следят точно, рисковете от инфекция са нищожни. Тази операция, осъществена с местна упойка, не засяга вашите шансове за забременяване.

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ

Включва 4 последователни комплексни прегледа и съпровождащи изследвания в следните периоди от развитието на бременността:

10-12 гестационна седмица

 • гинекологичен преглед
 • влагалищна микробиология
 • УЗД + фетална морфология
 • пълни кръвни и уринни изследвания

18-22 гестационна седмица

 • гинекологичен преглед
 • УЗД+ фетална морфология
 • микробиологична уринна посявка

28-32 гестационна седмица

 • УЗД+ фетална морфология
 • Доплер на пъпните съдове
 • нон-стрес тест на плода
 • влагалищна микробиология

35-37 гестационна седмица

 • гинекологичен преглед
 • нон-стрес тест
 • УЗД+ фетална морфология
 • Доплер
 • кръвни и уринни изследвания
 • хемостазеология
ЦЯЛОСТНО ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ

Умен 4D ехограф за по-добра картина и по-пълна диагностика!

За първи път в България в СБАЛ Свети Лазар – София, предлага уникално проследяване на бременност. Виждате своето бебе в реално време с новия ултразвуков апарат Voluson E6.

Voluson E6 е ехографски апарат от най-ново поколение на General Electric – Kretz. Създателите на 4D технологията в ултразвуковото сканиране представят на лекарите по цял свят своето ново изобретение – ултразвукови „smart” системи от ново поколение. В тях са обединени изображение с високо качество; иновативен софтуер и хардуер и платформи от серия „E”.

Voluson E6 осигурява разширени изследвания, прецизно проследяване на бременност и ранно определяне на диагнозата. 4D изображението, комбинирано с нови технологии за детайлно изследване, е ефективно при трудни за сканиране пациенти, аномалии на плода, фетално сърце, силно неправилни структури и 4D интервенционални процедури.

Екип специалисти при проследяване на бременност, който е на разположение 24 часа, извършва 12 до 16 на брой прегледа.

Етапи при проследяване на бременност с Voluson E6:

Първи преглед

 • Установяване на бременност – бимануален преглед, УЗД и имунологична проба за бременност.

Извършва се до 12-та гестационна седмица.

С 4D технологията, всеки 2 седмици, се прави ехографско изследване за проследяване нарастването на плода и наличието на сърдечна активност. Специалистите го препоръчват толкова често при проследяване на бременност, защото първите три месеца са рисков период (статистиката сочи най-висок процент спонтанни аборти).

Установява се сърдечна дейност на ембриона и се назначават първите лабораторни изследвания:

 • кръвна група
 • пълна кръвна картина
 • глюкоза и общ белтък
 • креатинин (за бъбречни функции)
 • чернодробни ензими
 • Васерман и СПИН тест

Това се прави до 12 – 13 гестационна седмица.

 • Извършва се цялостен профилактичен преглед, който установява състоянието на маточната шийка. Предотвратят се състояния, повишаващи риска от спонтанен аборт:
 • Микробиологично изследване на влагалищен секрет.
 • Цитонамазка и колпоскопия (онкопрофилактика на маточната шийка).
 • Консултация за пренатална диагностика запознава бременната жена с възможните методи на диагностика на основните видове вродени аномалии на плода.
 • 4D-ултразвуков преглед + фетална морфология

Препоръчва се за 17 – 18 гестационна седмица.

 • 4D-ултразвуков преглед за фетална морфология на плода – плодът и придатъците се изследват в детайли за ранно откриване на аномалии.

Прави се през 22 – 24 гестационна седмица.

 • Кардиологичен преглед с ЕКГ на бременната.
 • 4D-ултразвуков преглед за хармонично нарастване на плода.
 • Влагалищна микробиология.

Назначаване на втори, пълни лабораторни изследвания по време на 27 – 28 гестационна седмица:

 • 4D-ултразвуков праеглед + фетална морфология
 • Нон стрес тест
 • Doppler

По време на 32 – 33 гестационна седмица се препоръчва отново:

 • 4D-ултразвуков праеглед + фетална морфология
 • Нон стрес тест
 • Doppler

Лабораторни изследвания, съдържащи и данни за факторите на кръвосъсирването се правят през 35 – 39 гестационна седмица.

 • През последния месец от бременността (от 37 г. с.) всяка седмица се провежда и нон стрес тест.
 • По преценка на специалиста в този период може да се назначат и
  • 4D-ултразвукови преглед;
  • Doppler
  • и гинекологичен преглед.
РАЖДАНЕ

Защо трябва да изберете нашата болница?

Защото гарантираме,

сигурност за Вас и Вашите новородени деца, чрез:

 • Високо квалифициран медицински персонал
 • Високо технологично медицинско оборудване
 • Пълна гама на необходими медикаменти, консумативи

Защото нашият стил е,

индивидуалния подход към вас:

 • съобразен с вашите желания за индивидуален план за раждане,осъществими поради високия професионализъм,компетентност и опитност на екипа ни.
 • индивидуално отношение на персонала към вас
 • индивидуален режим,съобразен с вашите желания по отношение на присъствието на бебето при вас

Защото, единствено при нас може да осъществите вашето желание за ”Естествено раждане” (виж подробности в Естествено раждане)

Защото при нас получавате,

Комфорт и спокойна обстановка:

 • присъствие на съпруг или друг Ваш близък (без да се заплаща )
 • високо ниво на хигиена
 • съобразено хранително меню
 • Wi-Fi

Всяка стая е с различна пакетна цена,която се определя от екстрата в стаята.

Какво включва пакета: раждане, престой, анестезия, грижи за майката, лекарски хонорар, детски грижи, допълнителен педиатричен-скрининг пакет (изследване на кръвна картина, кръвно-газов анализ, биохимия, трансфонтанелна ехография, абдоминална ехография, изследване за вродена луксация на тазобедрените стави).

Цените са от 1780 лв. до 3950 лв., в зависимост от пакета и екстрата в стаята.

Елате и вижте защо е така !

В нашата болница се извършва пълният обем дейности, необходими във всяка ситуация в акушерството, от нормално раждане до високо-рисково раждане.

Воденето на раждане е една от основните ни дейности.
Извършва се при задължителното участие на 4 лекари и 2 акушерки. За състоянието на новороденото се грижи неонатологичен екип, включващ специалист неонатолог. Това е изключително важно условие за бързата адаптация на бебето.

В процеса на раждането, по правило, “участва” и бащата.

Болница “Св. Лазар” работи 24 часа в денонощието.

ДЕТСКИ ГРИЖИ

children_01“Св. Лазар” разполага с първото неонатологично интензивно отделение, разкрито в частна болница в страната. То е напълно оборудвано с най-съвременната техника за интензивни грижи. Освен апаратурата, за новородените се грижи висококвалифициран неонатологичен екип.

В интензивното отделение се лекуват новородени с появили се проблеми преди, по време и след раждането.

Специализираната апаратура в отделението и най-съвременните схеми на терапия позволяват превенция на мозъчните усложнения и избягване на неблагоприятни неврологични усложнения в бъдеще.

ИНВИТРО

Секторът за Асистирани репродуктивни технологии (АРТ) към болница “Св. Лазар” е основан през 2005 г. Лабораториите в сектора са оборудвани по последни европейски стандарти и разполагат с модерна техника за извършване на всички методи за асистирана репродукция. Тук работи екип от квалифицирани специалисти, което Ви гарантира високо ниво на професионализъм в областта на съвременните репродуктивни технологии, като и при диагностика и лечение на безплодието.

ЕСТЕТИЧНА ГИНЕКОЛОГИЯ

New Desirial-Хиалоронова киселина,посветена на естетичната гинекология

Защо е проблема

Вагиналната и/или вулварната сухота може да повлияят на жените във всеки период от живота им, независимо дали е ятрогенна по произход (при лечение с определени медикаменти) или е свързана с хормонални проблеми засягащи хормоните на щитовидната жлеза и или половите хормони;след раждане като последствие на травма на родилните пътища;в периода на менопаузата.Лигавицата на вагината става суха (съединителната тъкан е с по- слаба васкуларизация, намалена хидратация и става по-тънка) също като цялата кожа. Жлезестите клетки се подхранват по-слабо, стават атрофични и започват да функционират незадоволително.В периода на менопаузата намалява секрецията на естроген,което оказва ефект върху фибробластите и води до прогресивна хипотрофия на дермата със сплескване на кожно-епидермалните връзки.Понижението на естрогена може да допринесе за стареене в тази деликатна област,точно като в лицето.В резултат се появява кожна сухота,загуба на еластичност, отпуснатост и нестабилност. Спада в нивата на естрогена(свързани с менопаузата) води до хипотрофия на срамните устни, характеризираща се също и със сухота на вулвата.

Изцяло посветен на интимното здраве на жените Desirial открива нови възможности в естетичната гинекология

Какво е Desirial

Резорбируем имплант на базата на омрежена хиалоронова киселина, произведена чрез използване на патентована IPN-like technology, към който е добавен естествен антиоксидант-манитол с хидратиращ ефект (приложим само в гинекологията).

Кога се прави(индикации)

Вулво-вагинална атрофия-сухота,дразнения,които причиняват сърбежи,дискомфорт и/или болезнен или затруднен полов акт,усещане за опъване,теглене,чувство на топлина при жени във фертилна възраст или жени в менопауза.

Преоформяне на големите срамни устни на вулвата при случаи на средна степен на хипотрофия до висока степен на хипотрофия.

Какво постигаме

Биостимулиране /рехидратация в средния до дълбокия слой на дермата/лигавицата;възстановяване обема,рехидратация на кожата и лигавицата и стимулиране функциите на фибробластите(т.е. насърчаване синтеза на колаген) в големите лабии и във влагалището;

Дълбоко субакутно(подкожно) запълване(филиране) и ремоделиране- възстановяване на двете големи лабии(срамни устни)-да бъдат с еднакъв размер и обем,за да предпазват вулвата,като по този начин намаляват претриването и риска от инфекции.

Кога се усеща първият ефект

резултатите са видими след първата седмица.

Колко време отнема процедурата - краткотрайна.

Колко време трае ефекта -една година

Противопоказания: менструация; бременност и лактация; автоимунни заболявания; инфекции на влагалището и вулвата; недиагностицирано вагинално кървене;

Увеличение на Джи-точката( G-SHOT® – Усилване )

Увеличаване на Джи-мястото е нов нехирургичен и неинвазивен метод.

Показания за манипулацията

Увеличаване на Джи-мястото е предназначено за всички жени, които искат да подобрят и засилят интимното преживяване. Извършване на този вид манипулация е възможно, ако сте недоволна от сексуалния живот и при пълна липса на вагинален оргазъм.Процедурата е краткотрайна и неболезнена.

Ефекти

Разширяване, подобряване, увеличаване на Джи-мястото – удовлетвореност от сексуалния живот, значително подобряване на сексуалния контакт. При G-SHOT® пациентката напуска клиниката веднага след манипулацията и няма никакви ограничения в сексуалния си живот.

Колко време трае ефекта- една година.

Лазерна вагинопластика

Причини

В резултат на раждания, травми или наследствена слабост на поддържащия апарат се нарушава анатомията и физиологията на половите органи. В тези случаи се засягат основните функции на влагалището. Наблюдава се намалена сексуална чувствителност, смущения при уриниране, смъкване на влагалищните стени, нарушена естетика на половите органи. С настъпването на климакса и менопаузата и отпадането на естрогена настъпват редица промени, които могат също да доведат до смъкване на влагалищните стени и незадържане на урина.

Какво представлява

Лазерна технология с възможност за еднодневна миниинвазивна хирургия. Срезовете са точни, възстановяването на тъканите-бързо. Лазерната вагинална пластика дава възможност за реконструкция на анатомията на влагалището, така както е била преди раждането.

Какво постигаме

Възстановяват се мускулния тонус и контрол на влагалището, намаляват се вътрешният му и външен диаметър. Жената се чувства по-уверена в себе си, подобрява се сексуалната удовлетвореност, премахват се проблемите с често уриниране и незадържане на урина.

НАСТАНЯВАНЕ

kir_3682Хоспитализацията на пациентките в болницата се извършва в напълно самостоятелни стаи или апартаменти.

Всяка пациентка разполага със:

 • самостоятелен санитарен възел
 • луксозно болнично легло с променлива геометрия с дистанционно управление
 • луксозно детско креватче (при родилките)
 • телевизор с кабелен оператор
 • телефон с възможност за външни разговори
 • интернет
 • висококвалифицирани грижи от болничния персонал

 

lib_1357В същото време индикациите за хоспитализация налагат стриктно и оптимално във времето медицинско обслужване. Прилагат се най-съвременни и максимално атравматични диагностични и лечебни процедури.

Престоят в болницата на членове от семейството или близки на пациентката е без ограничения и е дори желателeн, защото допринася за по-близкия до домашните условия комфорт.

Храненето е на кетърингов принцип и е с невероятно разнообразие, като в същото време е съобразено с конкретното състояние на всяка една пациентка. Задължително и неограничено се предлага бутилирана минерална вода, плодове и плодови сокове.

Спалното бельо и сервизните помещения се контролират два пъти дневно и при нужда се извършва необходимото обслужване.

АПАРАТУРА

Неонатологичен сектор

 • подвижен ренгенов апарат Кугел
 • неонатален  реанимационен модул Heinen + Löwenstein с респиратор Dräger-Babylog 2
 • автоматичен анализатор на алкално-киселинен статус Medica Easy Blood Gas
 • детски интензивни кувьози Dräger
 • детски физиологични кувьози Dräger
 • неонатални пациентски монитори Mindray
 • неонатални респиратори Dräger Babylog 1 и Drager 8000 plus
 • централна инсталация за медицински газове

Родилна зала

 • акушерски монитори – кардиотокографи Hewlett Packard
 • автоматични родилни легла Famed

Операционна зала

 • автоматични операционни маси Schmitz
 • анестезиологични апарати Dräger Cicero
 • пациентски монитори Philips
 • електронож Erbe
 • операционни лампи Dr. Mach
 • лапароскопски сет Wolf
 • хистероскопски сет Rudolf

Стерилизация

 • сухи стерилизатори Stericell

Амбулатория

 • 4D ехограф General Electric – Vouson E6 с принтерно устройство Sony и 49-инчов панорамен монитор Philips
 • 4D ехограф Medison – Sonoace 8000
 • електрокардиограф Schiller – AC101
 • колпоскоп Leisegang с видеокамера Hitachi и панорамен монитор Sony
 • автоматичен гинекологичен стол  Schmitz – MediMatic
 • електродиатермокоагулатор Kentamed

Сектор Реанимация и стационар

 • реанимационни легла Linet – Elegance
 • пациентски легла с променлива геометрия Wissner-bosserhoff – Vitalia

Лаборатория

 • автоматичен кръвен анализатор Diagon – D-cell 60
 • автоматичен биохимичен анализатор (RAL)
 • уринен анализатор DocUReader
 • центрофуги

Ин витро

 • ламинарен бокс Aestec–Microflow
 • инкубатори Thermo + Sanyo
 • високотехнологичен микроскоп Olympus с микроманипулатор Epindorf
 • локално пречиствателни уреди на въздух + йонизация ZSI

Банка за стволови клетки

Банката е изцяло оборудвана от ThermoCryo-Cyl и Statebourne

 • автономен генератор за електрическо захранване Lombardini – Gesan

 

ГАЛЕРИЯ

lib_1357kir_3688lib_1357st.lazar hospitalstl_3771
КОНТАКТИ

Болница „Свети Лазар“ – st.lazar-hospital.com

Адрес: гр. София, бул. Симеоновско шосе 4А
Тел.: 02 962 20 05
Моб. тел.: 0888 511 492; 0888 581 810
E-mail: info_at_st.lazar-hospital.com


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: st.lazar-hospital.com

Comments are closed.