Стоматологичен център Рай Дент – София

April 17, 2022
ЗА НАС

rai

КЛИНИКА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЗЪБНО ЛЕЧЕНИЕ;

ЗЪБОТЕХНИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ

Усмивката поправя счупени сърца!

ПРОФИЛАКТИКА

ПРОФИЛАКТИКА

* лична хигиена

* почистване на зъбна плака

* почистване на зъбен камък

* профилактичен преглед

* силанизиране

* флуорна профилактика

В съвременната медицина е много популярно схващането, че профилактиката е най-ефективното лечение.

Всъщност това разбиране не е новост. То датира още от времето на древните елини.

Много хора често подценяват хигиената на зъбите, а тя е от огромно значение. Не пренебрегвайте вида на пастата и четката за зъби, които използвате, нито техниките за почистване на зъбите.

Стоматологът е този, който трябва да Ви насочи какъв тип четка, какъв вид паста за зъби са подходящи лично за Вас и да Ви научи с какви движения да почиствате зъбите си.

Важно е да споменем, че както нередовното, така и прекомерното миене назъбите може да Ви навреди.

Тук е мястото да отбележим, че периодично трябва да почиствате зъбите си пристоматолог. Професионалното почистване на зъбите не само осигурява високо ниво на хигиена, но и намалява степента на неприятното потъмняване назъбите.

Друга важна точка от профилактиката е правилното диагностициране на различните видове заболявания на устната кухина и своевременното им лечение.

Много често на зъболекар отиваме когато ни заболи нетърпимо, а ако отидем навреме – ще си спестим болката, пораженията върху зъбите ще са по-малки и не на последно място  - лечението ще ни излезе по-евтино!

Всички отделяме време за красотата и здравето си. Включете в графика си и посещение при стоматолога, поне два пъти годишно. От това зависят красотата и здравето на Вашата усмивка.

ДЕТСКА СТОМАТОЛОГИЯ

Порастване на зъбите – периоди:

  • 1.Новородено до 3 мес
  • 2.Младенческа възраст от 3 мес. До 3 год
  • 3.Детска възраст от 3г до 7 год
  • 4. Момичешка/момчешка от 7г до 13 год
  • 5.Юношеска от 13г до 16/17год
  • 6.Младежка от 17г до 18/20 год

Порастването на зъбите е процес,който отнема време.До навършване на 3 години детето има пълен комплект зъби,с които да дъвче и за които да се грижи.По време на бременността бебето развива зародишите на временните си зъби.Едно на 2000 бебета се ражда със зъби.Повечето деца се сдобиват с първия зъб между 4 и 7 месечна възраст.Ако бебето се развива по-бързо,може да се забележи първото бяло връхче в устата му още на 3 месеца.А ако зъбките закъсняват, може да почакат и докато навърши 1 година.

Обикновено първите зъби се появяват в средата на долната челюст.Последни порастват зъбите в най-задния край на челюстта и обикновено това става около втората година.Зъбите растат в следния ред: първо двата средни долу,после двата средни гора,след товатези по ред следват след тях до края на челюстта. На 3 год детето има пълен комплект млечни зъби,20 на брой.

Как се развиват зъбите? Някои бебета минават доста лесно през периода на растеж на зъбите,други са подложени на истинско изпитание.Сред симптомите,че зъбките са започнали да никнат са: лигавене( може да доведе до обрив на лицето),подути и сърбящи венци,раздразнителност,желание за хранене/ отказ от храна, проблеми със съня. Има спорове дали някой от симптомите като диария, запек, повишена температура,повръщане и обриви могат да бъдат предизвикани от поникването на зъбките.

Каква е ролята на родителя в този период?
За по-лесното преминаване на процеса на никнене на зъбите родителят може да предложи на детето гумен пръстен,който да гризе за успокояване на венците. През летния период може да облекчите бебешките венци с по-студени храни – плодово пюре,йогурт,сладолед,може да масажирате венците с показалец,нежно. Ако изброените методи не действат,има медикаменти,които педиатъра може да предпише за облекчаване.
Веднъж появили се зъбите имат нужда от грижи.През първата година няма нужда от четкане,но е препоръчително да се почистват и зъбите и венците по два пъти на ден с марля или мека кърпа.Никога не слагайте бебето да спи с бутилка в уста(освен ако не е пълна с вода). В майчиното и адаптираното мляко се съдържат захари,които могат да предизвикат кариес.

На 18 месеца детето ви вече е готово да се научи да си мие зъбите. В началото ще трябва да помагате,докато детето стане по-уверено. Използвайте детска четка за зъби и детска паста,съобразена с възрастта. Ако до 12ия месец на бебето не забелязвате признаци за поникване на зъби,се консултирайте със зъболекар;при недоносените бебета зъбите се появяват по-късно.

След първата годинка детето трябва да посещава зъболекар. Между три и четири пъти годишно и това важи за смяната на временните с постоянни зъби. Това се налага от факта,че до 2-3 годи след пробива детските зъби не са със завършено развитие структурите не са достигнали крайната си здравина,което ги прави по-податливи на кариеси.

В периода н а стабилно временно съзъбие между 3год и 6 год,когато в устата вече имаме поникнали всички млечни зъби от решаващо значение е профилактиката както и лечението на кариесите.Предполага се,че в този период,когато вече има установени хигиенни навици за миене на зъбите,но ако все още среща затруднени, родителят може да помага. Спазва се правилото за миене сутрин и вечер с мека четка и детска паста за зъби. През този период родителят трябва да наблюдава зъбите за наличие на тебеширенобели петна,които са предкариеси и при невзимане на своевременни мерки водят до кариес. Петната могат да са оцветени и в кафяво.
Поради факта,че в този период децата са много активни физически трябва да се внимава с инциденти с падане и удряне на предните зъби,което може да доведе до загубата им,а това има последици за постоянните зъби.

На 5 1/2-6 год възраст при децата могат да изникнат шестите зъби(първи постоянен кътник),които се появяват в края на челюстта след последните временни зъби, понякога те погрешно са смятани от родителите за временни зъби. За това в този период трябва да се обърне внимание на профилактиката на детето за предпазване от кариес и вземане на навременни мерки наличието му. Родителят трябва да обърне внимание и на храненето на детето и да дава с повишено внимание сладки храни,любими на децата в тази възраст,за да не задълбочава проблемите,свързани с развитието на кариес.Във възрастта между 3 и 6 год децата трябва да имат свой личен стоматолог,който често е един за цялата фамилия,и да го посещават между 3 и 4 пъти годишно за профилактика и лечение,разбира се и в случай на спешност.

Периодът на поникване на постоянните зъби между 6 и 12 годишна възраст се характеризира със смяна на временните с постоянни зъби,като той може да започне и по-рано и на 5-5 ½ годишна възраст да имаме вече разклатено млечно зъбче или да закъснее и смяната да започне на 6 ½ – 7 г.Формата и големината на зъбите са генетично кодирани като постоянните зъби са значително по-големи от млечните. Поникването стимулира и растежа и оформянето на челюстите. В периода на смяна на зъбите родителите е важно да обръщат внимание на следното:
-дали зъбите пробиват в очакваните за това срокове. При значително забавяне на пробива може да се касае за липса на зародиш на постоянен зъб ,което налага консултация със стоматолог и рентгенова снимка.

Постоянните зъби пробиват както следва:първи кътник – 6г,централен резец – 6г,страничен резец – 7г,първи предкътник – 8г,кучешки – 9г,втори предкътник – 10 г,втори кътник – 11г,трети кътник(мъдрец) – 18/25г.

Дали детето поддържа добра устна хигиена,като на 6 години децата имат нужда от спазването на същата хигиена като възрастните.Четкането трябва да бъде както достатъчно дълго,така и достатъчно ефективно.

Детето минава на профилактичен преглед при стоматолог на всеки 6 месеца,а докато завърши пробива посещенията трябва да са по-чести с цел профилактика. Тя включва силанизиране на фисурите (места,податливи на кариес),подобрение на устната хигиена,откриване и лечение на кариес в ранен етап,локална флуоризация.Ако пробилите зъби са разместени,се деформират и захапката и се налага ранно ортодонтско лечение,което е най-ефективно в тази възраст и спестява сложното и продължително лечение с брекети на по-късен етап.Задачата на родителите е да наблюдават дали зъбите на децата им са правилно разположени,симетрични,дали няма криви зъби,вредни навици и др.

До 25 годишна възраст се очаква и последните трети молари – мъдреци,ако те изобщо са заложени като зародиши и поникнат,т.к дори и налични,могат да останат дълбоко в костта и понякога да не пробият,което понякога налага отстраняването им по хирургичен път.

След смяната на временното с постоянно съзъбие профилактиката и лечението на зъбите осигурява здравината им за максимално дълго време. В живота на всеки един човек след 12 години профилактичните прегледи са на всеки 6 месеца.

 

 

ТЕРАПИЯ

Зъбът се състои от две основни части. Над венеца, видимата част на зъба е короната. От нейните цвят и форма зависи блясъкът на нашата усмивка, но съвсем не по-маловажно е и онова, което не се вижда от пръв поглед. Под венеца се намира корена на зъба. От неговото здраве, най-просто казано, зависи дали ще имаме зъб.
Тук накратко ви разказваме за заболяванията и методите на лечение на короната и корена на зъба.

ГАЛЕРИЯ

396904_329607303736654_89980284_n396904_329607280403323_1614571207_n
КОНТАКТИ

КЛИНИКА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЗЪБНО ЛЕЧЕНИЕ; ЗЪБОТЕХНИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ – raidentbg.com

гр. София, кв. Овча купел, ул. Роден кът № 8 /на ъгъла с ул. Любляна/
Тел.: 02 952 39 13
Моб. тел.: 0896 655 850

ЗЪБОТЕХНИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ
Тел.: 02 954 18 56
Моб. тел.: 0896 655 851

Текст и изображения: raidentbg.com

Comments are closed.