Захарен диабет през периода на бременността

November 14, 2016

Захарният диабет е заболяване на ендокринната система. Това е състояние, което протича с повишени нива на кръвна захар-глюкоза.

??????????????????Видове захарен диабет

Основните видове захарен диабет са тип 1, тип 2, а по време на бременност може да се развие и гестационен диабет.

  • Захарен диабет тип 1 е в резултат на недостатъчен синтез на инсулин. Инсулинът е хормон, който се синтезира от панкреаса (задстомашната жлеза). Благодарение на инсулина, глюкозата от кръвта успява да премине към клетките.
  • Захарен диабет тип 2 е заболяване, което е свързано с намаляване на чувствителността на клетките към инсулина.
  • Захарният диабет, който се развива по време на бременност-гестационен диабет е заболяване, което започва след първия триместър и много често след раждането жената се възстановява.

Гестационен диабет

Това заболяване е вид захарен диабет, който се развива в хода на бременността. Причините за развитието през този етап са повишените нива на плацентарните хормони през втория и третия триместър, които водят до инсулинова резистентност. Това е състояние, при което инсулинът не успява максимално да осъществи връзката между преминаването на глюкозата от кръвта в клетките.

Инсулиновата резистентност може да настъпи още преди забременяването, но в резултат на повишените нива хормони да се влоши и да се развие гестационен диабет.

При проследяване на бременността на жените, които са с повишен риск от развитие на захарен диабет се прави скрининг между 24-26 седмица чрез провеждане на орален глюкозо-толерантен тест. Изследването се провежда с приемане през устата на 75 г глюкоза сутрин на гладно. Кръвната захар се измерва непосредствено преди приема, а след това на 1 и 2 час. На гладно стойностите на кръвната захар с необходимо да са под 5,3 ммол/л., на втория час след провеждане на орален глюкозо-толерантен тест под 6,7 ммол/л.

Проследяване на бременността при жени със захарен диабет

За състоянието на жената през периода на бременност от основно значение са промените в хормоните. През първия триместър под въздействието на естрогените и прогестерона чувствителността на клетките към инсулин е повишена. Това е предпоставка за хипогликемични състояния, особено сутрин. През втория и третия триместър под действие на хормоните, които се отделят от плацентата, глюкозата по-трудно се транспортира към клетките поради намалената чувствителност към инсулин.

  • Първи триместър – контрол на кръвната захар. При жени с доказан диабет нарушенията във въглехидратния метаболизъм се задълбочават. Високите стойности на кръвна захар са неблагоприятни за плода тъй като това е етап на формиране на органите.
  • Втори триместър – провежда се ултразвуково изследване и биохимичен скрининг между 16-18 гестационна седмица. През 24-26 гестационна седмица се провежда ултразвуково изследване с измерване на бипариетален диаметър на плода и коремна обиколка. Това изследване се прави с цел да се оцени растежа на плода.
  • Трети триместър – провеждат се ултразвукови изследвания на всеки две седмици с цел ранно откриване на признаци на засилен растеж на плода. На всеки преглед се прави оценка на количеството околоплодна течност тъй като при наличие на захарен диабет тя може да е повишена. Чрез ултразвуково изследване се прави оценка на кръвотока към плода.

Влияние на захарния диабет върху бременната

При жени със захарен диабет, през бременността може да се появят усложнения, които са характерни за това заболяване.

  • Диабетна ретинопатия – при това състояние се засягат капилярите на очите, вследствие от повишените нива на кръвната захар. Поддържането на оптимални стойности по време на бременност намаляват риска от развитието на това усложнение.
  • Диабетна нефропатия – при това състояние се засягат кръвоносните съдове на бъбрека. Това усложнение се среща по-често при жени с дългогодишен захарен диабет. Наличието на това състояние преди забременяване, увеличава риска от развитие на прееклампсия.
  • Прееклампсията се среща до 40% по-често при жени със захарен диабет. Това е състояние, което се появява след 20 гестационна седмица и се характеризира с високо кръвно налягане, отоци и протеинурия-наличие на белтък в урината.
  • Високите нива на кръвна захар, повишават риска от спонтанни аборти с 10% – 20%.

Източник: puls.bg

Comments are closed.