Басейните освен ползи, крият ли опасности за здравето? – Съветите на Biofficina Toscana Bulgaria

July 11, 2016

Untitled design (1)Едва ли някой се съмнява, че плуването е един от най-полезните спортове.
Твърди се, че може да се практикува от най-ранна детска възраст до дълбоки старини! Укрепва и развива мускулатурата.
При децата развива гръдния кош и регулира дишането.
Равномерното натоварване влияе добре на всички органи и системи, в това число и на сърдечния мускул. Предпазва от напълняване и стимулира разтежа и плътността на костната система.

Има обаче не малко твърдения, че басейните освен ползи, крият и опасности за здравето.

 

КОИ СА ТЕ?

 • Астма и алергия - Учени от Белгия изяснили, че дезинфекцията на басейните с препарати, съдържащи хлор, може да окаже съществено въздействие на здравето: хората, които прекарват 100 часа в басейн за една година, 6 пъти по-често страдат от алергия или астма, отколкото тези, които посещават плувните комплекси по-рядко. Водещи белгийски токсиколози твърдят, че плуването в басейн с хлорирана вода по степента на нанасяната на организма вреда може да се приравни с пасивното тютюнопушене.
 • Гъбички - Техните възбудители могат да проникват през клетките на кожата, предизвиквайки сърбеж, да поразяват лимфната система и имунитета като цяло, това може да провокира и алергия. Те обичат влажната среда – в басейна заразяването е възможно, ако се ходи с боси крака по пода.
 • Пикочно-полови инфекции - Въпреки разпространеното мнение рискът от заразяване с такива инфекции е минимален – само в случай, че концентрацията на бактерии във водата е висока (т.е. тя отдавна не е била пречиствана) и вие правите секс в тази вода без презерватив. Извън тялото на човека бактерията не живее дълго, а  доколкото водата в басейните се хлорира и дезинфекцира, най-често повечето бактерии в нея загиват.

Какво става, ако гълтате вода при къпане?

Изследване на урина при доброволци показва, че при голяма част от тях завишените нива на т.нар. халооцетни киселини в урината е попадане на вода в организма през устата. Останалите случаи са свързани с вдишване на водни пари, както и с абсорбция на вода през кожата. Важно е също да се отбележи, че концентрацията на киселини в откритите басейни е по-голяма, отколкото в закритите.

Как да избегнем заразяването?

 • Избягвайте басейните със затопляне - Американски учени открили, че в басейните и джакузитата с отопление се открива повишена активност на микробите. Изследователите предполагат, че бактериите се размножават в тръбите на басейна, които по правило не се дезинфекцират, образувайки „биопокритие”, устойчиво към дразнители – но не към горещата вода. И при пускане на горещата вода тези бактерии попадат в басейна.
 • Хлорирането на водата по изискванията на санитарните служби се провежда във всички басейни, в това число и в тези, които очистват водата посредством озониране, но такава технология позволява да се намали количеството на използваните хлориращи средства неколкократно. Острата миризма на водата се предизвиква от хлорамините – вещества, образуващи се при свързване на хлора със замърсителите. Те предизвикват повечето алергии. При озониране се образуват много по-малко хлорамини. Поинтересувайте се какъв тип дезинфекция се прави в този басейн, който имате намерение да посещавате.
 • Винаги носете със себе си пълен комплект за къпане: бански, шапка, кърпа, гумени джапанки. В никакъв случай не използвайте чужди вещи и принадлежности, дори ако на вид човека е напълно здрав.
 • Задължително взимайте душ преди и след плуване. Предпочитайте течни измивни средства пред сапун.
 • Преди и след посещение на басейна обработвайте краката с противогъбично средство.
 • Не стойте във водата повече от един час.
 • Не сядайте на голи повърхности около басейна и не ходете без джапанки.
 • Овлажнявайте кожата след плуване – водата силно я изсушава. Предпочитайте леки емулсии за тяло с натурален произход.

И главното! Не се лишавайте от любимия си спорт! Просто бъдете внимателни!

С любезното съдействие на Biofficina Toscana Bulgaria
https://www.facebook.com/biofficina.toscana.bg/
http://bioveganvalmobil.unas.bg/

Comments are closed.