Да преборим глада с нар

December 16, 2016

narБогат на антиоксиданти, полезен за здравето

Нарът дълго време беше определян като една от супер храните, защото е богат на антиоксиданти, предотвратяващи редица заболявания.

Изглежда обаче, че той има и още едно полезно свойство – намалява усещането за глад.

Учени установиха, че редовната консумация на екстракт от нар намалява чувството на глад и увеличава усещането за пълен стомах.Доброволци, които вземали добавка на основата на нар ежедневно в продължение на три седмици, заявили, че се чувствали значително по-малко гладни по време на експеримента, отколкото хората, които вземали плацебо.

Когато получили чиния с храна в рамките на изследването, доброволците, които приемали екстракта от нар, яли средно с 22% по-малко от хората в контролната група, приемащи плацебо, но съобщили за по-голямо удоволствие от храната.

Общо 29 доброволци участвали в изследването осъществено от университета “Кралица Маргарет” в Единбург.

Половината от участниците в групата вземали екстракт от нар, съдържащ кожа, месеста част и семена от плода, всеки ден в продължение на три седмици. Останалите вземали плацебо.

След три седмици всеки доброволец изпил по една чаша сок от нар преди да седне на масата, за да похапне паста с доматен сос.

Преди хранене и на интервал от 15 минути в продължение на два часа след това участниците записвали усещанията си на глад, желание за хранене, ситост и задоволство във въпросник, използван за измерване на чувства и отношение.

Участниците от групата, приемаща екстракт от нар, се чувствали по-малко гладни (със средно 12% по-малко), имали по-малко желание да ядат (с 21%), чувствали се по-сити (с 16%) и по-доволни (с 15%).

Освен това те изяли средно 447 грама паста спрямо 574 грама при участниците от контролната група или с 22% по-малко.

Освен това те определили храната си като по-вкусна, отколкото хората от другата група.

Предишни изследвания показаха, че сокът от нар намалява кръвното налягане и стреса, също така облекчава болките при менопауза, а някои го смятат и за еликсир на младостта.

Източник: edna.bg

Comments are closed.