Изписването на хранителните стойности на етикетите вече е задължително

December 16, 2016

hranitelni-stoinostiВлезе в сила последната част от Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите, касаеща задължителното обявяване на хранителните стойности върху етикетите на предварително опакованите храни, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Вече е задължително на етикета се обявяват и количеството на мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол. Информацията трябва да бъде изразена в килоджаули и килокалории (kJ/kcal).

Допълнително може да се посочва количеството на едно или повече от веществата мононенаситени или полиненаситени мастни киселини, полиоли, скорбяла, влакнини, витамини или минерали.

Данните за хранителната стойност трябва да се включват в основното зрително поле на опаковката, със съответния шрифт. Те се представят заедно в ясен формат, в таблична форма, с подравнени номера, ако пространството го позволява. Когато такова подравняване е невъзможно, обявяването се представя в линейна форма.

Хранителната стойност се декларира в g за 100 g или в 100 ml храна. Може да бъде посочена и като процент от референтните количества за прием в 100 g или 100 ml.

Тогава текстът “Референтно количество за средностатистически възрастен (8400 kJ/2000kcal)” е задължителен и се поставя в близост до таблицата.

Според конкретния случай обявените стойности са средни стойности. Те са основани на анализ на храната, който е извършен от производителя или изчисление според известните и общоприети данни.

Като “средна стойност” означава стойността, която най-точно представлява количеството хранително вещество, съдържащо се в дадена храна и е съобразена със сезонните колебания, начини на консумация и други фактори, които могат да предизвикат колебания в действителната стойност, допълват от БАБХ.

Храните, които са произведени преди 14 декември 2016 г. могат да бъдат реализирани, ако са в срок на годност.

Източник: dariknews.bg

Comments are closed.