Медицински център за репродуктивна медицина „Радост” – Варна

July 9, 2014
ЗА НАС

RADOSTМЦРМ „Радост” е най-новият център за

репродуктивна медицина в България.

 

 

Разполага с:

 • три кабинета по Акушерство и гинекология
 • кабинети за други специалисти
 • операционна зала
 • манипулационна зала
 • зали за наблюдение на пациенти
 • високоспециализирана ин витро лаборатория
 • високоспециализирана андрологична лаборатория
 • клинична лаборатория
 • стерилизационни помещения

Основателят на клиниката д-р Алкан Емин е сред водещите български специалисти, практикуващи в областта на асистираната репродукция. С гордост можем да кажем, че притежаваме завиден опит в целия процес на лечение при пациенти с репродуктивни проблеми – от установяване причините за инфертилитет до раждане на здраво дете.

Модерно оборудване и безупречна среда

В МЦРМ „Радост” работим с най-иновационната апаратура от водещи световни производители, с което въвеждаме нови стандарти в областта на асистираната репродукция. Всички АГ кабинети са снабдени с 4D ехографи, с което гарантираме високо качество на обслужване.

Следим стриктно всички правила на стерилност и дезинфекция, като прилагаме най-добрите световни стандарти и добра практика.

ДЕЙНОСТ

Какво представляват асистираните репродуктивни технологии и кои са специалистите по АРТ?

Асистираните репродуктивни технологии (АРТ) включват класическо ин витро оплождане – ембриотрансфер (IVF-ЕТ), интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди – ембриотрансфер (ICSI- ET), трансфер на гамети във фалопиевите тръби (GIFT), трансфер на зиготи във фалопиевите тръби (ZIFT), трансфер на замразени ембриони (ЗЕТ), интраутеринна инсеминация (IUI). Тези технологии също обхващат и донорството на яйцеклетки/сперматозоиди. АРТ процедура може да бъде препоръчана, когато други методи на лечение не са били успешни или когато има тежък мъжки фактор, ендометриоза, непроходимост на маточните тръби. В тези случаи е необходимо яйцеклетките да се вземат директно от яйчниците на жената, като това става трансвагинално под ултразвуков контрол под въздействие на венозна анестезия.Специалистите, които провеждат лечение на пациенти с репродуктивни проблеми, са екип от aкушер-гинеколози, ембриолози, репродуктивни ендокринолози, уролози и/или андролози, специалисти по медицинска генетика, имунолози, психолози.

Какво представлява един ин витро цикъл и как протича?

За да се разбере същността на ин витро оплождането е необходимо първо да се изясни процеса на оплождане в естествени условия. Всеки месец по време на овулация от яйчника се освобождава яйцеклетка, която се придвижва до фалопиевите тръби. Там е мястото, където се осъществява срещата със сперматозоидите тя бива оплодена. Оплодената яйцеклетка започва да се дели и се превръща в ембрион, който се придвижва до матката, закрепва се за маточната стена и там започва развитието му.
При конвенционалното ин витро (IVF), за да се осъществи оплождане, яйцеклетките се аспирират от фоликулите преди настъпване на овулация и се поставят заедно със сперматозоидите в специална хранителна среда в лабораторни условия, а при ICSI оплождането се извършва от ембриолога, със селектиран от него сперматозоид. Оплодените яйцеклетки и развиващите се от тях ембриони се отглеждат в специални ин витро условия за период от 2 до 5/6 дни. Най-качествените ембриони се връщат в матката на жената през цервикалния канал със специален катетър за извършване на ембриотрансфер.За да се стартира процес на образуване на яйцеклетки (стимулация на яйчниците), хипофизната жлеза, която контролира овулацията, трябва да се подтисне, за да не се повлиява от медикаментите, използвани при яйчниковата стимулация. Има два типа медикаменти, които се използват за тази цел: GnRH (Гонадотропин-релизинг хормон) агонисти и GnRH антагонисти.

Потискане на оста хипоталамус-хипофиза-яйчник

GnRH агонисти (напр. Decapeptyl) – това са препарати, които потискат дейността на хипофизата. Незабавната реакция на препарата е да потиска хипофизата, за да може да се окаже външно въздействие чрез хормонални препарати, които регулират яйчниковата дейност, съдържащи фуликуло-стимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH).
Пациентите започват инжектиране с препарата от 7 до 10 дни преди очаквания месечен цикъл. За да се избегне забременяване по време на прием на медикамента, се препоръчва полово въздържание или използване на контрацепция. При някои пациенти е възможно приема на медикамента да започне от втория ден на менструалния цикъл, за да вземе предимство пред естественото освобождаване на FSH и LH (flare up метод). И в двата случая медикаментът се поставя всекидневно заедно със гонадотропините (напр. Puregon, Menogon, Merional, Menopur и др.), докато фоликулостимулиращата фаза приключи.
Ин витро процедурата започва от първия ден на менструалния цикъл. Пациентката посещава клиниката за ултразвуково и кръвно изследване. Ултразвуковото изследване се прави, за да се изключи наличието на кисти в яйчниците, а кръвната проба проследява нивото на естрадиол (E2), което трябва да е ниско. Това ще покаже, че жената е реагирала и може да започне същинската хормонална регулация.
GnRH антагонисти
При друг метод за потискане на оста хипоталамус-хипофиза-яйчник се включват GnRH антагонисти (напр. Orgalutran, Cetrotide). Веднага след първата инжекция с медикамента потискането е достигнато, за разлика от действието на агонистите, при които са необходими няколко дни. Поради това, GnRH антагонистите се стартират след като вече е започнала стимулацията на яйчниците с фоликулостимулиращи медикаменти. Целта е да да се блокира възможното ендогенно освобождаване на LH, което потиска овулацията, тъй като позволява на гонадотропините да продължат да стимулират растежа на фоликулите. Често, орална контрацепция се използва по време на цикъла преди започване на GnRH антагонисти.

Яйчникова стимулация / Въздействие върху яйчниците

Яйцеклетките се образуват в малки мехурчета, изпълнени с течност, наречени фоликули, които са ясно видими при ултразвуково изследване. След като веднъж подтискането на оста хипоталамус-хипофиза-яйчник е установено, фоликулната стимулация ще се стартира с всекидневно поставяне на инжекции с гонадотропин (FSH/LH препарати). Фоликулите отговарят на FSH като нарастват и продуцират хормона естрадиол. Обикновено пациентките си поставят инжекциите с гонадотропин в рамките на 10 до 12 дни. Целта на фоликулните стимуланти е да осигурят оптимален брой яйцеклетки без да се стига до хиперстимулация на яйчниците. Поради това се изисква внимателно проследяване на реакцията на пациентката спрямо медикаментите. Проследяването включва трансвагинална ултразвукова диагностика, за да се проследи броя и размера на фоликулите. Кръвните изследвания също се препоръчват, за да се следи нивото на естрадиол и LH. Тази информация помага на лекаря да контролира дозирането на медикамента и да определя степента на стимулация. Мониторирането започва от четвъртия или петия ден от поставянето на гонадотропини и продължава през целия курс на стимулация (на 5-ти, 7-ми, 9-ти, 11-ти и т.н ден).
След като лекарят прецени, че фоликулите са нарастнали достатъчно и нивата на естрадиол са приемливи, пациентката спира да приема гонадотропини и GnRH агонисти или антагонисти. При определяне точния ден на фоликулната пункция на пациентката се поставя една инжекция hCG (човешки хорион гонадотропин), напр. Pregnyl, Ovitrelle. Тази инжекция се поставя 36 часа преди самата пункция.

Фоликулна пункция

Фоликулната пункция е процедура, която се осъществява в специално за това помещение в медицинския център. По време на процедурата задължително присъства анастезиолог, който поставя венозна упойка и следи жизнените показатели на пациентката, докато тя е под анестезия. След като пациентката заспи, всички видими фоликули с размер над 10 мм се аспирират чрез специална пункционна игла през влагалището на жената и получената течност се предоставя в ембриологична лаборатория. Там ембриологът преглежда течността и събира всички налични яйцеклетки. Те се съхраняват в инкубатор при специални температурни условия. След процедурата, пациентската двойка бива информирана за броя на аспирираните яйцеклетки. Възстановяването от упойката обикновено отнема около 15-30 мин, в зависимост от индивидуалните особености на пациентката.
Сутринта на същия ден, в който се осъществява пункцията, партньорът на жената отдава семенен материал веднага след като се потвърди, че има извадени яйцеклетки. Той се подготвя като спазва полово въздържание между 2 и 5 дни. Отдаването на материала става в специално оборудвано за целта помещение. След като пробата бъде отдадена се прави семенен анализ, извършва се обработка на еякулата и сперматозоидите се концентрират. В ембриологичната лаборатория при класическо ин витро оплождане (IVF) сперматозоидите се поставят заедно с яйцеклетката в петри със специална хранителна, за да има оплождане или всяка зряла яйцеклетка се инжектира интрациотиплазмено със сперматозоид (ICSI оплождане).
Ендометриумът на жената се подготвя междувременно за ембриотрансфер чрез използване на прогестеронови препарати (Utrogestan, Duphaston). Прогестеронът е стероиден хормон, който подготвя лигавицата на матката за ембриотрансфер и подпомага бременността. Дневните дози прогестерон започват от същия или следващия ден след фоликулната пункция и продължават до 12 – 13 седмица на бременността.

КЛИНИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ

Основната мисия на cектор „Клинична лаборатория” в МЦРМ „Радост” е да осигури на нашите пациенти високо качество на изследване и обслужване, прецизност и достъпност на информацията. В рамките на нашата компетентност ще отговорим на въпроси, свързани с провеждането и приложението на фундаментални и специфични лабораторни изследвания. Създадената организация на лабораторна дейност гарантира високо качество на провежданите изследвания посредством високата степен на автоматизация на процеса на регистрация на постъпващите материали за работа, съхранението и получаването на резултатите. Убедени сме, че сектор „Клинична лаборатория” в МЦРМ „Радост” ще удовлетвори във висша степен Вашите изисквания за прецизно и качествено професионално изследване. Ние извършваме качествени и количествени лабораторни изследвания в следните области:
Хормонални изследвания
Хематология и имунохематологияХематология и имунохематология

БиохимияБиохимия

Туморни маркериТуморни маркери

ВирусологияВирусология

Анализ на уринаАнализ на урина

Генетични изследванияГенетични изследвания

За максимално улеснение на нашите пациенти предлагаме възможности за проверка и получаване на резултатите:
На място в МЦРМ „Радост” гр. Варна – сектор „Клинична лаборатория” или при лекаря, назначил съответните изследвания
Получаване на резултатите по e-mail или традиционната поща
Директно в страницата на МЦРМ „Радост” с уникално ID и парола
Нашите приоритети са:
Подържане на висококвалифициран екип от професионалисти, модерно технологично оборудване, коректни и прецизни резултати;
Подържане и закупуване на модерно и качествено оборудване в съответствие с европейските и световни стандарти;
Въведените външен и вътрешен контрол на качеството гарантират точност и коректност на резултатите от изследванията;
Всички тестове подлежат на проверка от нашия екип съобразно стандартни оперативни процедури в съответствие с приетите вътрешни стандарти.
Указания за провеждане на изследвания, които препоръчваме на пациентите – необходима предпоставка за получаване на достоверни и точни резултати.Указания за провеждане на изследвания, които препоръчваме на пациентите – необходима предпоставка за получаване на достоверни и точни резултати.

МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ
 • Ендокринология
 • Имунология
 • Медицинска генетика
 • Урология
КОНТАКТИ

МЦРМ „Радост” – ivfradost.bg

Адрес: гр. Варна, район: “Одесос”, ул. “Константин Доганов” No 48
Тел.: 052 60 70 90; 052 60 60 65; 052 60 60 75
Факс: 052 60 80 50
Моб. тел.: 0888 400 800
Е-mail: info@ ivfradost.bg

Текст и изображения: ivfradost.bg

Comments are closed.