Дом за възрастни хора “Буона вита” – Дом за стари хора София

October 18, 2017
ЗА НАС

buona vita 220x110 Първият частен дом за възрастни хора в България “Буона вита” (“Добър живот”) – активен дневен цетър с аналогична функция на хоспис, е открит на 09.10.1999г. от д-р Христови в кв. Княжево – София. Това е първият лицензиран от Социалното министерство дом за възрастни хора регистриран според Закона за социално подпомагане. По-късно бяха открити домове за възрастни хора в гр. Банкя и кв. Бояна – София. boenavita 021След пълноправното членство на България в Европейския съюз възникна необходимостта да бъдат въведени всички европейски стандарти и норми. На 01.09.2008г. в Горна баня – София, отвори врати новият, изграден по предварителен архитектурен проект дом за възрастни хора на д-р Христови, покриващ напълно съответните европейски изисквания, а всички дотогава съществуващи домове бяха закрити. Този дом със спомагателна функция на дневен център или хоспис, бе създаден като алтернатива на така познатите ни досега домове за възрастни хора с единствената хуманна и благородна цел – да осигури такива условия на живот, че възрастните хора постъпили в него да получат обгрижване и обслужване на качествено различно ниво, с различно човешко отношение, битова среда, хранене съгласно индивидуалното здравословно състояние и свободен режим на обитаване.

Черпейки опит от двугодишния си престой в социален дом – Италия, д-р Христов въведе в България на практика най-доброто в обгрижването, обслужването и социализацията на постъпилите в дома за възрастни. Възрастните хора се радват на всички необходими удобства – стая със самостоятелен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия, хидравличен асансьор за шест човека, дневна с трапезария за хранене, а системата за денонощно видеонаблюдение от медицинската стая и пожароизвестяването обезпечават безопасността им. Дворът и парковата част около сградата дават възможност за отдих и разходки на чист въздух. starcheski-domОрганизират се празнични концерти и тържества. Важно е да се отбележи постоянният 24-часов надзор над хората в дома, стройната организация на работа и особено експедитивната реакция в случаите на спешност. Изготвя се дневно и седмично хранително меню според индивидуалното здравословно състояние и се прилагат съответните диети. Условно домуващите са разграничени в три групи: 1) автономни (самообслужващи се на крак хора); 2) хора, които се придвижват с помощта на персонала (с придружител); 3) на легло, с необходимост от обгрижване и обслужване на място със съответните медицински манипулации аналогични на необходимите изисквания на хоспис.

След задълбочен разговор и среща в дом за възрастни хора “Буона вита” между ръководството и близките на новопостъпвашия, се изготвя индивидуален план, като бъдещият домуващ се категоризира в една от горните три групи, и се начертава индивидуален план за обслужване, като домуващ в дом за възрастни, дневен център или хоспис. Така новопостъпилият родител е спокоен, а близките – сигурни и спокойни за него.

“Ние поставихме началото. Сега поставяме нов мащаб в социалните домове на България. Защото нашите родители заслужават да живеят добре. Защото ги има! Помислете и вие за тях.”

Д-р Таня и Вихрен Христови

ГРИЖИ

От постъпването в дом “Буона вита” осигуряваме денонощен 24-часов надзор над здравословното състояние на възрастните хора. За целта се

xl7

ангажира целият екип, в който се включват:

1) личен лекар на домуващите със здравна практика и клинична лаборатория;

2) лекари консултанти (тесни специалисти, които провеждат консултации на място в дома при необходимост);

3) висококвалифицирани медицински сестри – на разположение за различни медицински манипулации;

4) рехабилитатори – за осъществяване възстановителни процедури на място при хора с неврологични, ортопедични и др. заболявания;

5) социален работник – за провеждане на ефективна комуникация и социална адаптация на възрастните хора;

6) санитарки с богат социален опит.
Особено важно е категоризирането на новопостъпилите домуващи и обслужването, което биха получили съобразно нуждата си от дом за възрастни, дневен център или функция на хоспис.
Провеждат се културни мероприятия в дома – чествуване на рождени дни, празнични и поздравителни концерти, като гастролират музикални и фолклорни състави от цялата страна. За хора с жив интерес към българската история и добра физическа кондиция се организират туристически екскурзии и посещения на местности и паметници с културно-историческо значение.

xl50Възрастните хора се радват на всички необходими удобства – стая със самостоятелен санитарен възел, телевизор с кабелна телевизия, хидравличен асансьор за шест човека, дневна с трапезария за хранене, а системата за денонощно видеонаблюдение от медицинската стая и пожароизвестяването обезпечават безопасността им.

Дворът и парковата част около сградата дават възможност за отдих и разходки на чист въздух.
Организират се празнични концерти и тържества.

Важно е да се отбележи постоянният 24-часов надзор над хората в дома, стройната организация на работа и особено експедитивната реакция в случаите на спешност.
Изготвя се дневно и седмично хранително меню според индивидуалното здравословно състояние и се прилагат съответните диети.

Условно домуващите са разграничени в три групи:

1) автономни (самообслужващи се на крак хора);xl24
2) хора, които се придвижват с помощта на персонала (с придружител);
3) на легло, с необходимост от обгрижване и обслужване на място със съответните медицински манипулации аналогични на необходимите изисквания на хоспис.

След задълбочен разговор и среща в дом за възрастни хора “Буона вита” между ръководството и близките на новопостъпвашия, се изготвя индивидуален план, като бъдещият домуващ се категоризира в една от горните три групи, и се начертава индивидуален план за обслужване, като домуващ в дом за възрастни, дневен център или хоспис.
Така новопостъпилият родител е спокоен, а близките – сигурни и спокойни за него.

Ние поставихме началото. Сега поставяме нов мащаб в социалните домове на България. Защото нашите родители заслужават да живеят добре. Защото ги има! Помислете и вие за тях.”
Д-р Таня и Вихрен Христови

ВИДЕО

 

 

КОНТАКТИ

Дом за възрастни хора “Буона вита” – buonavita-bg.com

Адрес: гр. София кв.”Горна баня”, Бул. “Никола Петков” №122
Тел.: 02/850 12 60
Моб.: 0888 722 607
Моб.: 0888 330 125


Вижте по-голяма карта

Текст и изображения: buonavita-bg.com
Кл. Думи: дом за стари хора, домове за стари хора, хосписи София, Хоспис София, Хоспис във София

Comments are closed.