БЕБЕ: Сън и активности през първия месец

April 14, 2016

16-18 часа в денонощието на новороденото преминават в сън. Проблемът е, че то все още не е нагодило ритъма си и е възможно за дълъг период от време нощите ви да се превръщат в дни. Освен това продължителността на съня му е не повече от 2-2,5 часа, след което новороденото се нуждае от храна, преповиване и други грижи, и то по всяко време на денонощието. 

Как да му помогнете да свикне по-бързо с нормалния ежедневен ритъм: 

 • След втората седмица в часовете на будуване през деня активно контактувайте с него. Нека в помещенията да е светло и не заглушавайте шумовете около него (телефон, телевизор, музика, пералня и др.)
 • През нощта, когато се събуди, не му говорете много и не се опитвайте да го занимавате; светлината трябва да е приглушена (минимална), заглушете всякакви шумове. Така постепенно ще регулира режима си.

По какво ще познаете, че на бебето ви му се доспива?

cute_newborn_baby-1920x1080Обърнете внимание на следните знаци:

 • Търкане на очите;
 • Прозяване;
 • Гледане встрани;
 • Сърдито държание, нервничи и е неспокойно.

Внимание: Всички педиатри са категорични, че дори и бебето ви да спи непробудно, трябва да го събуждате за хранене. В никакъв случай не чакайте повече от 3-4 часа! Новородените не трябва да спят непробудно през цялата нощ в първите седмици от живота си, освен с много редки изключения. Бебета, които не се хранят достатъчно често, могат да се обезводнят. Продължителният непробуден сън също така може да е симптом на силно изразена бебешка физиологична жълтеница. Задължително е да потърсите помощ от лекар, ако продължавате да забелязвате симптоми на жълтеница, както и ако бебето е много вяло, отпуснато, сънливо и не иска да суче.

Програмата на бебето – хранене, игра и сън 

През първия месец на новороденото цялото ви денонощие ще преминава на кратки 3-часови периоди. Всеки от тях се състои (най-общо и примерно) от 30 минути хранене, 30 минути игра и 2 часа сън (с някои изключения е в края на деня и през нощта).

 • Не забравяйте, че може да се наложи по всяко време на денонощието да „прекроите” програмата, ако бебето ви покаже, че е гладно или му се спи.
 • Опитайте през първите седмици да си водите дневник, в който да отбелязвате в кои часове бебето се храни и заспива и кога е активно и будува. (Например: Винаги му се доспива около 9:30 сутринта; Спи по-дълго, след половин час игра). Това ще ви улесни да уловите ритъма му.
 • Опитайте последното хранене за деня да съвпада с вашето време на лягане, за да увеличите постепенно времето за сън.
 • Вечер опитайте да го задържите будно за малко по-дълго време (час или два), непосредствено преди времето за лягане. Нека това да е моментът, в който таткото поема грижата и си играе с бебето. Така последното време за игра може да е удължено до 2 часа, вместо обичайните 30 минути.
 • Внимавайте все пак малкото да не се превъзбуди – трябва да го сложите да спи, когато е уморено, но не прекалено! В противен случай може да му е трудно да се успокои, за да заспи.

Нормално е бебето лесно да се превъзбужда от външни стимули, все пак то е прекарало предишните 9 месеца на топло, тъмно, тихо и защитено място. Ако сте прекарали повече от половин час в опити да успокоите новороденото, възможно е да сте постигнали точно обратния ефект. Как да действате? Опитайте следните тактики:

 • Увийте го в бебешкото одеялце и го сложете да легне, като затъмните стаята и го оставите за няколко минути да се успокои. Често новородените се успокояват от факта, че изведнъж са спрели да чуват силни звуци и не им пречат светлини.
 • Ако не проработи, проверете дали причина за бебешкия плач не са коликите.

Ако записвате навиците на бебето си в дневник, ще ви е по-лесно да забележите какви са признаците на умора, за да го слагате да си легне навреме.

И така – вече сте свикнали с ритъма на бебето ви през първия месец. Очаква ви обаче една изненада: през следващия месец… всичко ще се промени.

Може ли новороденото да излиза на разходка? 

При подходящо време разходките могат да започнат още на втората седмица, ако температурата на въздуха е между 15 – 25 градуса. В коя част на денонощието ще бъдат зависи от сезона и времето навън. През лятото не извеждайте новороденото межеду 11 и 16 ч., тъй като организмът му все още няма добре развита терморегулация.

Общуването с бебето през първия месец

Може би се чудите има ли смисъл да говорите истински на бебе на 2-3 седмици? Експертите казват, че никога не е прекалено рано да започнете да му говорите – това ще засили развитието на мозъка и научаването на езика. А и освен това бебето много обича звука на гласа ви, тъй като го е слушало постоянно през тези 9 месеца, уютно сгушено до сърцето на мама!

*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.

Източник: Puls.bg

Comments are closed.