Газирана вода – полезна или вредна е?

April 14, 2016

Водата е жизненоважна за правилното функциониране и здравето на организма – факт, изтъкван многократно от специалистите. Затова е важно редовно да я консумираме. Как обаче стои въпросът с газираната вода? В пространството се ширят твърдения, според които тя може да навреди на здравето ни. Кои са тези слухове и къде е истината?

Газираната вода не хидратира така, както негазираната

n-SPARKLING-WATER-628x314Въглеродният диоксид, който се намира в тази напитка, е причина за мехурчетата в нея. Той обаче не предотвратява усвояването на водата отстрана на организма. Според данни на проучване в областта след интензивна тренировка, газираната вода може да замени течностите в организма толкова ефективно, колкото и негазираната.
 
Вредна е за зъбите и костите

Въглеродната киселина се образува при взаимодействието между въглеродния диоксид и водата и може да доведе до ерозия на зъбния емайл, когато е във високи концентрации. Специалистите поясняват, че ако ежедневно не консумираме прекомерни количества газирана вода и в нея няма киселинен плодов сок или добавена захар, усмивката ни е в безопасност.

По време на проучване, което изследва ефектите на газираната вода при жени с ниска костна плътност, се установява, че консумацията ѝ не вреди на костите.

Води до напълняване 

Истина е, че тази вода води до подуване на корема, но в дългосрочен план това може да бъде от полза. Според специалисти газираната вода е значително по-засищаща, а колкото по-сити се чувстваме, толкова по-малко склонни сме да хапваме между основните хранения.

Важното в случая е да се избягват тези продукти, които съдържат изкуствени подсладители.

Причинява стомашни киселини

Изследователи са развенчали този слух, но все пак, ако има предразположеност към киселинен рефлукс, е препоръчително да се придържаме към негазирана вода. Това е особено важно по време на хранене.

Източник: Puls.bg

Comments are closed.